Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kola55

wody płodowe-czy któraś z was też ma ich małą ilość

Polecane posty

Gość kola55

Po badaniu USG w 34 tc stwierdzono u mnie małą ilość wód płodowych AFI 8, czy któraś z Was miała lub ma też taki problem, czy wiecie czym to grozi, jakie są widełki itp. Proszę napiszcie jeżeli macie jakieś doświadczenie w tym temacie. pozdrawiam :)

Gość kola55
hm... to mnie akurat nie pociesza - ważniejsze jest dla mnie zdrowie bebika.

Gość ecler
a ktora to ciaza jesli mozna zapytac?

Gość kola55
pierwsza.

Gość ecler
przy kazdym usg robionym pod koniec ciazy ginekolog mowil mi ze mam bardzo malo wod plodowych .jedyna chyba istotna cecha tego faktu bylo to ze gorzej przebiegal porod /dluzej/poprostu brakowalo wod i maluszek mial problemy z wydostaniem sie a ja przez to bardziej sie meczylam ,ale wszystko dobrze sie skonczylo.dziecko urodzilo sie zdrowe. glowa do gory .zycze powodzenia.

Gość ecler
aha a jesli chodzi o ten'' beben'' to tez prawda. ja przybralam na wadze przez 9 m. tylko 5 kg a po rozwiazaniu ubylo mi 7 kg. jest to pocieszajace chociazby dlatego ze sa kobiety ktore przybraly po 30 kg i juz nie zeszly z tej wagi.

Gość kola55
ecler - bardzo, bardzo Ci dziękuję. Przeczytałam w internecie, że mała ilość wód płodowych może bardzo często doprowadzić do obumarcia płodu i dlatego tak się wystaraszyłam. Porodu się nie boję, bo moj maluszek ułożył się główką do góry i z uwagi na to, że jest mało wód płodowych to nie zmieni już swojej pozycji, więc i tak będe miała cesarkę. pozdrawiam :)

Gość kola55
no właśnie ja też przytyłam niewiele i wszyscy mi mówią, że mam mały brzuch, ale jak do tej pory to waga dziecka na USG wychodzi prawidłowa :)

Gość kola55
Szukałam wcześniej informacji pod hasłem płynu owodniowego i nie znalazłam tak wyczerpujących informacji jak teraz -super - bardzo dziękuję :)

Gość Ninka35
U mnie także stwierdzono, że mam za mało wód i lekarz zatrzymał mnie na patologii (też 8). Tyle, że ja byłam już po przewidywanym terminie porodu. Nie chcę Cię straszyć, ale mój lekarz mówił, że to nie jest norma i jeśli ta ilość wód będzie się zmniejszać, to będzie kiepsko. Uważam, że powinnaś porozmawiać z lekarzem o swoich wątpliwościach i poprosić o wyjaśnienia. W końcu chodzi o zdrowie Twojego maluszka.

Gość albo
wpisz w google INDEKS AFI

Gość kola55
No własnie w ostatnich dówch tygodniach miałam dwa razy robione USG i raz AFI wyniosło 7 a później 8. Tylko, że mój lekarz jakoś sie szczególnie tym nie przejął i przypisał mi tylko leki na serce (w celu polepszenia przepływu krwi) i na oskrzela. Zapisałam się też do polecanego podobno bardzo dobrego specjalisty, ale tam mam termin dopiero za tydzień - a ten temat męczy mnie strasznie.

Gość swinga
Ja jestem w 23 tygodniu ciąży i lekarze również podejrzewali u mnie małowodzie. Po usg noworodka okazało sie że mam AFI 8.6, przy czym lekarz stwierdził, że wód jest rzeczywiście mniej niż przewiduje norma na ten tydzien, ale mieszcze sie w dolnym przedziale. Czy orientuje sie ktos jaki powinien byc ten współczynnik AFI około 23 tygodnia? Przeczytałam, że taki współczynnik oblicza się nie tylko biorąc pod uwagę wiek płodu, ale również jego wielkość i wagę.

Gość swinga
Acha, no i rzeczywiście. Jak dotąd przytyłam zaledwie 4 kg, a przed ciążą miałam niedowagę. Narazie moja waga stoi w miejscu.

Gość dzidzia12
Ja też mam za małą ilość wód. Jestem w 33 tyg a wód jest AFI-6 cm. Dzidzia ma sporą dystrofię i jesgt oczywiście ułożona główką do góry. Martwi mnie fakt, że lekarze nic nie mówią nic nie doradzają. Stwierdzają fakt i to wszystko - zadnych obserwacji, dodatkowych badań. A ja się boję gdy nie czuję ruchów cały dzień...Zaznaczam że poszłam nawet do prywtnego lekarza, który i owszem potwierdził fakt i kazał przyjść za 5 tyg!!!

to się cieszcie. Ja miałam wielowodzie i chodziłam w stresie, że dziecko walnie mi głową o podłogę pod wpływem ciśnienia :o Mój lekarz to spać przez to nie mógł, więc plusem całej sytuacji było to, że się \"postarał\", żebym urodziła w pierwszym bezpiecznym terminie, w 37 tyg. Ale w czasie porodu nie mogłam wogóle wstawać :o Położna podłożyła miskę, jak woda na nią chlusnęła to miały cały pokój porodowy do mycia:P Co do wagi to brzuch miałam przeogromny, ale oczywiście to nie miało związku z "masą własną".Po porodzie ważyłam -3kg mniej niż przed ciążą:D

ja tez mialam b malo wod, tez mialam b malutki brzuszek synka urodzilam w 37 tyg ciazy , porod przebiegal strasznie dlugo.... no ale maly urodzil sie zdrowy :)

Gość Anitas gdynia
Jestem tydzien przed terminem .Dwatygodnie temu bylam na usg lekarz napisal AFI 8 ,wody plodowe w dolnej granicy normy.Nie stwierdzil jednak ze to problem ,powiedzial tylko ze mam duzego malca i ze jezeli beda sie saczyly to wtedy moze byc klopot i tyle sie dowiedzialam.

anitas gdynia - bedzie dobrze.Ja dwa miesiace przed porodem AFI miałam 7 .Pamiętaj ze wody mogą się saczyć ale wód też może przybywać.Mówią ze nawadnianie doustne nic nie daje,ale ja jednak duzo piłam i AFI mi wzrosło do 8 i to nawet chyba w przeciagu dwóch tyg. Poród miałam szybki,lekki 6 godzin,a moja Ola jest zupełnie zdrowa. Zyczę ci tego samego......i na pewno tak będzie.

U mnie było małowodzie, gdy poszłam na kontrolne ktg w 38 lekarz stwierdził że za mało wód, natychmiast cesarka, potem się okazało że łożysko było zwapnione i był to ostatni moment, prawdopodobnie kolejnego dnia było by za późno, to opinia lekarza. Konsekwencjami małowodzia mogą też być wykręcone kończyny, ale to już pod koniec ciąży jak dziecko nie ma miejsca i możliwości ruchu.

Gość Moniczka21l
ja mam -4,3 AFI co to oznacza czy jest to groźne we wcześniejszym usg miałam normę a teraz jest ich mało

Gość martka999
Witajcie! Ostatnio byłam na dwóch usg w ciągu tygodniu - miałam wrażenie, że dzidziuś się słabiej rusza... i tak to: we wtorek moje dziecko ważyło 1420 a już we czwartek 1590...dodam, że usg było robione przez różnych specjalistów na dwóch różnych sprzętach (to wtorkowe na super sprzęcie z prywatnej klinik a to drugie na trochę gorszym) ... wymiary są również inne .... zaniepkoił mnie jedynie jeden fakt: we wtorek AFI było 10 natomiast juz we czwartek 17. Czy mogło dość do pomyłki ? Dodam, ze nie czułam zadnego, gwałtownego wzrostu wody czy tez napiecia brzuszka... jestem w szoku :( oczywiście przewertowałam cały net a tam straszne rzeczy na temat tych wód .... zadzwoniłam do lekarza, ktory mi robil usg we czwartek, powiedział ze każy inaczej mierzy i na pewno jest wszystko ok i że nie jest to żadną patologią i mam spokojnie iść wypić herbatę .... poza tym robiono mi przepływy dopplerwskie i na jednym i na drugim wyszło mi wszystko ok..... Czy mogło dojść do pomyłki w przypadku tych wód ? Nie mogę spać od tygodnia, jestem koszmarnie zestresowana ....a wizyta u gina dopiero w poniedzialek :(((( Jak myślicie ?

Gość martka999
dodam, że to 30 tydzien ciąży

Gość gość
Czesc kobietki,jestem w 16 tc lekarz powiedzial ze mam malo wod plod. i musze zwiekszyc spozywanie wody. Ale czy to grozne w tym 16 tygodniu? Martwie sie b

Gość gość
Pij ile tylko dasz radę! Malowodzie jest zagrożeniem dla płodu. Mój lekarz wszystko bagatelizowal A w drugim szpitalu wzięli mnie niemal od razu na stół.

Gość gośćmoniamoz
Hej dziewczyny! Strasznie się martwię gdyż dzis byłam na III badaniu prenatalnym i lekarz stwierdził że moje wody płodowe są w dolnej granicy czyli mam AFI 9 (takie naciągane). Dodam, że jestem dopiero w 30tc i moja mała kruszynka bardzo słabiutko się rusza co bardzo mnie niepokoi. Lekarz stwierdził że mała najwidoczniej ma mało miejsca i jest scisnieta. Co robić? Miała któraś podobną sytuację? To moja pierwsza ciąża dluuuugo wyczekiwana.