Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lena1212

czy na 8 dzien po przerwie jestesmy chronione?

Polecane posty

Gość lena1212

pomyliłam sie w przyjmowaniu tabletek i zamiast 7 dniowej przerwy zrobilam 8, wziełam tabletkę o 1 dziewn póxniej niz powinnam i po zazyciu tej jednej kochałam sie, co prawda nie do konca ale jednak..czy mam powody do obaw?

Gość dd**
raczej powinnas miec obawy, poniewaz jezeli przedluzysz sobie przerwe to tak jak bys nie wziela tabletki w pierwszym tygodniu czyli trzeba sie zabezpieczac dodatkowo przez tydzien...ale jak wszytkie wiemy nie tak latwo jest zajsc, wiec spokojnie..odczekaj troche i zrob sobie test albo poczekaj do okresu :)

Gość miki25
raczej nie hormony utrzymuja sie w organizmie dosc dlugo poza tym nawet gdybys odstawila pigulki i liczmy kochala sie w tym 8 dniu bez pigulki to i tak do owulacji jeszcze duzo czasu. kiedy ja na dobre je odstawilam to owulacje milam dopiero w 3 cyklu ale to tak na marginesie :-)

Gość miki25
dd, mysle ze sie mylisz, przez 7 dni do momentu wziecia pigulki jestesmy chronione a do owulacji potrzeba kilka dni w czasie ktorych sluz zmienia sie stopniowo na plodny a i jajeczko musi dojrzec, jesli nie ma plodnego sluzu zaden plemnik nie przezywa. wiem to z autopsji pozdrawiam

Gość lena1212
dzieki za odpowiedzi- troche mnie uspokoiłyście bo straszna ze mnie panikara...szanse są niewielkie ale zawsze jakies są...mysle ze chyba nie doszło do owulacji...:(nawet jeslki to zrobiłam to...po zazyciu tej jednej tabletki..:(miki a na prawde u Ciebie doszło do owulacji p o 3 cyklach?

Gość Logest
Jesli sie przedluza przerwe to zanika efekt antykoncepcyjny, wiec teoretycznie mozna zajsc w ciaze. Zwlaszcza ze plemniki moga zyc w organizmie kilka dni. Jesli doszlo w tym osmym dniu do owulacji to... gratulacje. Ale tak, jak to pisaly dziewczyny - nie tak latwo zajsc w ciaze.

Gość Dziewczynki
Jak bierzecie tabletki to pamiętajcie: od 1 tabletki, poprzez wszystkie cykle, lącznie z 7-dniową przerwą JESTEŚCIE OCHRONIONE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! koniec kropka, i żadnych więcej wątpliwości żeby nie było. Nie ma takiej możliwości żeby zajść w ciążę po prostu nieeeeeee maaaaaaaaaaa!!! :)

Gość Dziewczynki
aaaaaaaa jeśli przerwa zostanie przedłuzona o jeden dzień to już kiepsko. Niestety

Gość lena1212
wiec jak myślicie mam powody do obaw?mój brzuch jest ostatni onabrzmiały..sama nie wiem dlaczego?

Gość lena1212
???? niuech ktoś tutaj zajrzy..i napisze swoje zdanie na ten temat ..prosze

Gość to by było tak
jeżeli wydłuża się przerwę, wtedy ochrona antykoncepcyjna może zostać zachiwana. cykl tabletkowy trwa 21 dni+ 7 dni przerwy, po tym czasie już nie można liczyć na 100% ochrone antykoncepcyjną. jeżeli zrobiło się przerwę 8dniową, to powinno się postępować jak w przypadku pominięcia tabletki.

Gość lena1212
ale szanse na ciążę nie są duże prawda? niech mnie ktoś choć trochę podniesie na duchu:(

to ciężko określić, ogólnie wskaźnik pearla dla pigułek wynosi 0,2-0,5, czyli 2-5 kobiet na tysiąc może mieć pecha i wpaść, ale to się odnosi do regularnego stosowania tabletek. jeżeli przyjmuje się pigułki nieregularnie lub wydłuża się przerwę, to wtedy ten wskażnik skacze do 2,5. czyli statystycznie 2,5 kobiety na 100 mogą wtedy wpaść, jak im się coś omsknie przy braniu tabsów. czyli z jednej strony sznase na wpadkę nie sa olbrzymie, ale też nie są małe. musisz uzbroić sie w cierpliwość i czekać na okres. nic innego Ci nie pozostaje.