Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kizimizi

separacja - kredyt - komornik

Polecane posty

Witam i proszę o pomoc. Od ponad dwóch lat jesteśmy z mężem w separacji. Z okresu kiedy byliśmy razem pozostał do spłaty kredyt. Niestety zarabiam niewiele ( nadmienie, że przez większość czasu odkąd nie jesteśmy razem byłam bez pracy), za to \"mój małżonek\" zarobki ma całkiem niezłe. Od jakiegoś czasu mam problemy z komornikiem, który za zobowiązania \"ściga\" tylko mnie. Nie jestem w stanie sama spłacić kredytu a przekierowanie choć części spłaty zadłużenia na małżonka komornika całkowicie nie interesuje - woli nachodzić mnie. Proszę poradźcie jak rozwiązać tą przykrą dla mnie sytuację.

Gość lalabaja
dolacze i tez zapytam. czy ktos wie jak jest ze splata debetu ze wspolnego konta po rozwodzie? czy ten debet dzieli sie do splaty po polowie? a co jesli byly maz nie bedzie chcial go splacac? czy moge splacic tylko te moja polowe? i czy kredyty zaciagniete przez bylego meza za moja zgoda tez bede musiala splacac? jeslo ktos cos wie na ten temat napiszcie prosze

Gość ________________===
Kto brał kredyt?

Gość lalabaja
kredyt bral on za moja zgoda, a debet jest ze wspolnego konta.

dziękuję że ktoś się jednak odezwał :) W moim przypadku kredyt brałam ja - za zgodą męża, jednakże cały czas mamy jeszcze tzw. wspólnotę majątkową.

I dlatego właśnie ważne są papiery... Jeśli nie jesteśmy z mężami, to postarajmy się o formalną rozdzielność majątkową. W przypadku separacji ona istnieje - oczywiście separacji stwierdzonej sądownie. Jeśli sami się \"separujemy\", to nie ma to żadnego skutku prawnego i dalej tworzymy wspólnotę majątkową, czyli odpowiadamy wzajemnie za swoje zobowiązania. Jesli chodzi o wspólne konta, to debet jest ściągany z któregokolwiek właściciela, czyli zwykle tego łatwiejściągalnego, niestety.

Ewa 33 - tak, ale ja brałam kredyt dawno - jeszcze`byliśmy ze sobą. Nie rozumiem natomiast, dlaczego obecnie odpowiadam za niego tylko ja, a nie oboje - tym bardziej, że nadal mamy wspólnotę majątkową. Co do obecnej sytuacji nie boję się odpowiedzialności za zobowiązania męża ponieważ 20 lub 21 stycznia tego roku weszło w życie nowe prawo, dzięki któremu oboje nie odpowiadamy za zobowiązania współmałżonka, na które nie wyraziliśmy zgody.

Gość agnieie
z tego co czytam gdy po rozwodzie zostal debet a ja nie mam pieniedzy ny go splacic , to byly maz bedzie musial splacic calosc. czyli po rozwodzie wspolnego konta na ktorym jest debet nie mozna podzilic na pol.

Gość elwira12345
Najgorzej jest wziąć mieszkanie na pół na kredyt z mężem. Miałam ten problem i skończyło się tym, że musiałam zwrócić się do www.kancelariaultimatum.pl, by odzyskali część kredytu, którą miał mój były spłacać, jednak co ja ostatecznie robiłam za niego.