Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielone jabłuszko

czy kobiecie w ciazy pracodawca musi przedluzyc umowe?

Polecane posty

Gość zielone jabłuszko

wlasnie sie zastanawiam bo w lipcu konczy mi sie umowa, jest to moja 2 umowa, wiec nastepna musi byc na czas okreslony, czy jakbym byla w ciazy to pracodawca musi mi przedluzyc tylko umowe do dnia porodu? czy musi dac kolejna ja jakis czas?

Nastepna wcale nie musi byc na czas nieokreslony... Umowe na cza sokreslony pracodawca musi Ci przedluzyc (przynajmniej do dnia porodu), jesli juz skonczylas 3 miesiac ciazy. Jesli nie, nie ma takiego obowiazku. Do 3 miesiaca ciazy, kobieta pracujaca na umowe na czas okreslony, nie jest jeszcze chroniona prawem...

Gość Sylwia 26
niezupelnie Ja mialam na 3 mies okres probny a po miesiacu dal mi wypowiedzenie i w tym czasie dowiedzialam sie ze jestem w ciazy i co? i musial anulowac wypowiedzenie i nowa umowe dac do dnia porodu :) :) :)

Gość LENA 76
Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży. (Przepis ten nie jest stosowany do pracownicy w okresie próbnym nie przekraczającym 1 miesiąca.) Jeżeli masz umowę na czas określony lub okres próbny umowa taka przedłuż się do dnia porodu pod warunkiem, że skończył się trzeci miesiąc ciąży. (KODEKS PRACY – DZIAŁ ÓSMY – UPRAWNIENIA PRACOWNIKÓW ZWIĄZANE Z RODZICIELSTWEM)