Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Darya

Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

Polecane posty

Gość do pepsicola...
ja bym wzięła większe naczynie żaroodporne i ułozyła 1 warstwę,bo jak tak się nakładzie jedna na drugą to nie ma tego efektu zapieczenia...tzn te z wierzchu będą rumiane,a te pod spodem podparowane...ale to jest tylko moje zdanie 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do brr. A właśnie że bez tłuszczu :)) i to też w tym cieście lubię :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brr
Robiłam dzisiaj ziemniaczki pieczone z kilku warstw nie zabardzo bo długo musiałam piec, schab z warzywami był gotowy a ziemniaki jeszcze nie także nie polecam kilku warstw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do brr
a do biszkopta też zdaje się nie dajemy tłuszczu więc może i tutaj też???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziękuję wszystkim za pomoc i życzę wielu sukcesów kulinarnych, pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brr
Magietek całkiem serio pytałam, bo miałam wrażenie że bez tłuszczu i mleka , ale jest OK.Ja do biszkopta ale nie zawsze ... dodaję trochę oliwy. pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiem, wiem. Zawsze gdy ktoś słyszy że to ciacho jest bez tłuszczu to jest troszke zdziwiony. :) Powodzenia w pieczeniu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja nauczyłam się robic Musakę :) fakt że nie da się tego dania jeść za często ale raz lub dwa razy w miesiącu można zrobić i nie trzeba stać nad garnkami pół dnia ;) (jesli ktoś nie lubi ;) ) Ja to robię na oko i zawsze wychodzi :) potrzebne naczynie żaroodporne lub specjalne naczynie gliniane (ja mam takie z Macedonii ;)) - 6-8 sredniej wielkości ziemniaków, kroimy w nie za grube talarki, - średnią cebulę, pokrojonę w kosteczkę, zezłacamy na patelni - mięso - cielęcinę - zmielić i podsmażamy przez ok 15 min z cebulką , doprawiamy wg uznania, pieprz, sól, i inne przyprawy, może byc nawet Vegeta ( ale prawdziwa Pani kuchni raczej nią \"gardzi\" a nie powinna :D ) - pokrojonymi w talarki zmiemniakmi wykładamy nasze naczynie (2 warstwy), które wcześniej należy posmarować jakimś tłuczczem, najlepiej olivą - solimy i pieprzymy pierwszą warstwę ziemniaków - wykładamy naczynie podsmażoną cielęciną , i kolejna warstwa ziemniaków - znów posypać wierzch odrobiną przypraw - 1 jajko (całe), szklanka mleka, \"roztrzepać\" i wlać do naczynia z musaką - musakę przykryć folią, tak aby w początkowej fazie pieczenia nam sie ziemniaki nie spaliły, i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C , na 50 h potem ściągnąć folię i piec jescze przez ok 25 min :) Jeszcze nigdy się nie zdarzyło by danie nie wyszło ;) więc polecam dla początkujących kucharek ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na 50 godzin
???:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
50 min :D pomyliło mi sie bo pisałam jeszcze cos po ang :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AgaSoko
Ziemniaczki pieczone! Ziemniaki obieramy i kroimy na osemki ( maja wygladac tak jak rozdzielona pomarancza). Nastepnie wrzucamy do garnka i gotujemy - od momentu zagotowania wody 10 minut. nastepnie odcedzamy i wykladamy ziemniaki na posmarowana maslem blache lub naczynie zaroodporne. Nastepnie na ziemniakach tak co 3-4cm kladziemy cienki plasterek czosnku i na cala blache ze 3 cienkie plasterki cytryny pokrojone na cwiartki. Nastepnie calosc polewamy lekko oliwa z oliwek i posypujemy tymiankiem. I do nagrzanego piekarnika na ok.20min . Jak zaczna robic sie lekkozlociste to sa gotowe. Dobry dodatek do miesiwa. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ale pyszności
JUż mi kichy skręca

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to może ja podam
przepis na ziemniaczki z mięsem mielonym: 15 ziemniaków średniej wielkości 500g mięsa mielonego 1 jajo 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 szklanka oleju kostka smalcu Mielone zmieszać z czosnkiem i cebulą, dodać jajo i przyprawy. Ziemniaki umyć i ugotowac w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać. Wydrążyć każdy z osobna. Do wydrążonych ziemniaków powkładać mięso mielone, tak aby było go równo z ziemniakiem. Rozgrzać olej i dodać smalec. Układać ziemniaki na rozgrzanym tłuszczu jeden koło drugiego. Gdy sie zarumienią odwrócić je, tak aby strona z mięsem była pod spodem. Podawać ciepłe z sałatką z pomidorów lub kapusty pkińskiej albo zajadać bez dodatków

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witam ponownie
dzis na obiad robilam mielone w ciescie tortelini. ciasto na nalesniki tortelini ( to te w ktorych podaja np kebaby ) robie tak: maka, olej, goraca woda do miski wsypuje 2 szklanki maki, make polewam olejem( okolo 6 duzych lyzek ) mieszam, maka zbija sie w duze grudy zalewam szybko goraca woda i wyrabiam ciasto na jendolita mase, ktora ladnie odchodzi od reki. Ciasto dziele na male kuleczki wielkosci pileczki golfowej, wychodzi 10 sztuk. Kazda pileczke rozwalkowuje na bardzo cieniutkie nalesniki ( ciasto ladnie odchodzi od stolu ). Nalesniki klade na rozgrzana teflonowa patelnie bez tluszczu. Upieczenie nalesnika to chwilka, pieczemy z 2 stron, bialy nalesnik mozemy pozniej swobodnie formowac np w rulon, a jak wypieczemy mocniej to bedzie sie lamal. Pozniej nalesniki wypelniam mieskiem mielonym, ktore przygotowuje tak: mielone mieszane dusze na patelni dodajac wode, gdy zmieknie dodaje sos pomidorowy z puszki lub swieze pomidory, czosnek, cebulke, fasolke czerwona z puszki lub szparagowa, przyprawiam do smaku pieprzem, sola, dusze jeszcze chwileczke. Gotowe miesko rozprowadzam na nalesnik posmarowany wczesniej od wewnatrz kwasna smietana. Skladam wpol, klade na blaszke i zapiekam w piekarniku w 180 stopniach okolo 30 minut. Na stol podaje do tego sos : smietana + szczypior Dodam jeszcze, ze te same nalesniki czasem wypelniam farszem z gotowanych warzyw i tez sa pycha :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niunia60
oj te naleśniczki mnie kuszą!!! Muszą być pyszne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odpowiadam powaznie
tortelini to nie sa nalesniki, tylko pierozki. te "nalesniki" to pewnie tortille albo pita.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość witam ponownie
pierozki tortelini bardzo lubie swoja droga a wlasciwie to bym je nazwala polskimi uszkami wigilijnymi hehe, ale te nasleniczki tez sie tak nazywaja, mozesz nazywac je pita :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brr
Mam pytanie co do tych, ziemniaczków nie rozpadną się przy robieniu tej dziurki w środku ? (chodzi o drążenie). Bo jak ugotowane to są sypkie mimo że są w mundurkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość te ziemniaki
to najlepiej nie dogotować do końca i wtedy sie tak nie rozpadną....takie ''Aldente'' zrobić i ok...chyba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeszcze o tych pieczonych ziemniaczkach :) ja czesem mam wiecej warstw, niczym w garnku, i fakt, ze wtedy nie ma efektu przypieczenia, ale i tak sa super pyszne. natomiast zdecydowanie odradzam podgotowywanie ziemniakow przed pieczenie. podczas gotowania do wody uciekaja walory smakowe i odzywcze. w celu zaoszczedzenia na czasie lepiej jest pokroic je na mniejsze kawalki i dluzej piec pod przykrywka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
salatka makaronowo-brokulowa skladniki: makaron rurki brokuly swieze lub mrozone piers z kurczaka czosnek majonez jogurt naturalny kostka rosolowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niunia60
a do czego ta kostka rosołowa? bo nie jestem zwolenniczką glutaminianu sodu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ppiers z kurczaka gotuje w wodzie i dodaje kostke rosolowa zeby jakis smak miala ta piers

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz zamiast kostki glutamianowe dodac sol, pieprz, sporo ziol, wycisniety czosnek i troche tluszczu, ale tej wody zeby bylo jak najmniej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość frajda
spróbujcie nadziać surowe ziemniaczki farszem grzybowym (grzyby uduszone z cebulką na gęsto ) - i zapiec. Odlot :) Miesem mielonym - takim jak na gołąbki - czyli z ryżem - nadziewam różne warzywa - ziemniaki, paprykę, cukinię, kalarepkę, a ostatnio hardcorowo - cebulę - było dobre :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam!!! Właśnie wstawiam do piecyka ten chlebek czosnkowy z poprzedniej stronki :-) dam znać jak wyszedł...o ile dadzą mi spróbować,bo podobno jest super...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No i jestem...chlebek wyszedł super jak na pierwszy raz..jedyny problem to to,że nie mogłam sie oprzeć zapachowi czosnku połączonego z serem i chlebkiem i wyjęłam go przed czasem tak slinka wszystkim ciekła...i się trochę nie dopiekł i wyszedł trochę glinkowaty-chociaż zjadliwy bo nie ma po nm już śladu ;-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam, coś dawno do Was nie zagladałam. widze dużo super przepisów.. A może powiecie mi jak robicie kotlety ziemniaczane??? takie z gotowanych ziemniaków, i z czym je podajecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×