Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Daru_

Czy mozna się samemu nauczyć język angielskiego?

Polecane posty

Gość Daru_
jakies rady poprosze

Gość czerń i biel
można, choć nie jest to łatwe sama próbuje,ale. .. ;) no właśnie ponoć dobrą metodą jest przyklejanie małych karteczek w swoim mieszkaniu z różnymi słowkami i całymi zdaniami. pozdrawiam i życzę powodzenia ;)

Gość czerń i biel
podstawy znam -nauka w L.O która mi dużo nie dała ale chcę się nauczyć mówić płynnie

Gość czerń i biel
tak, jestem kobietą :) nauka języka w szkole ? ciągła zmiana nauczycieli, a każdy nowy nauczyciel zaczynał materiał od początku - głupota :/ poza tym człowiek nie jest skupiony tylko nad jednym przedmiotem, ważniejsza była matura ,do tego dochodziły zajęcia pozalekcyjne i brakowało niestety czasu

Hmm... jezyk angielski, niejako uchodzacy za prosty jezyk, potrafi sprawic niemalo problemow jesli chce sie go poznac na poziomie pozwalajacym na plynne porozumiewanie sie. Szczerze mówiac bardzo wapie ze samodzielnie mozna tego dokonac. Do uzyskania plynnosci potrzebujesz kogos z kim bedziesz ćwiczyla i doskonalila wymowe i komunikatywnosc - bez tego nie ma mowy o wysokim poziomie angielskiego. Coz, zycze powodzenia być moze sie myle:) jednak uwazam ze aby poznac jezyk niezbedne sa studia filologiczne. dlatego wybralam angielska.

Gość te szeptem coś tam
zgłupłaś? Na anglistyce tylko da się nauczyć języka ang? Przyszłaś dziewczynie pomóc czy się zachwycać sobą? Podrzućcie lepiej jej jakieś linki do stron, które autorce pomogą. Wiem, że całkiem niezły jest program Euro ++, chyba na 4 płytach cd, może z nim spróbuj Powodzenia

moze i zgluplam, czasem ta mysl przebiega mi po glowie, nie ukrywam :) wydaje mi sie ze po prostu podeszlam do sprawy powaznie. Powinnam moze wczesniej zapytac co autorka rozumie poprzez znajomosc angielskiego, bo od tego nalezaloby zaczac. Żeby byc proficient at English drogi sa dwie - studia i wyjazd do anglojezycznego kraju. Kolejnosc dowolna . Jesli natomiast chodzi o linki.... zaraz cos wrzuce :)

Gość ANgielski-tak
Chcialam Cie podniesc na duchu-gdyz ja sama nauczylam sie angielskiego.Tylko,ze w moim wypadku ja w szkole nie mialam nawet 1 godziny tego jezyka,gdyz caly czas wybieralam jezyk niemiecki.Jezyk angielski stal sie moim 'hobby'-kupilam ksiazki z gramatyka i ciwczeniami i codziennie narzucalam sobie slownictwo...i tu najwazniejsza systematycznosc-uczylam sie dzien w dzien,jezeli nie bedziesz wiedziec jak sie cos wymawia to kup program komputerowy lub poszukaj w necie.W tym roku mialam szanse sprawdzic swoje umiejetnosci i pojechalam do pracy do Anglii,przyjeli mnie na kelnerke,gdyz moj angielski pozwalal mi na to.Tylko silna wola i checi potrzebne..ale najwazniejsza SYSTEMATYCZNOSC!!!!pozdrawiam:)...dla chcacego nic trudnego:)

ja programów do nauki angielskiego nigdy nie lubilam, nie lubie i polubic nie planuje:) strata czasu i pieniedzy. Linki.... 1.http://netsprint.pl/slownik.html 2.http://free.polbox.pl/a/asengl/slowniki.htm#Słowniki%20wielojęzyczne: 3.http://www.ling.pl/ tutaj pelno reklam, co moze przeszkadzać, ale słownik ma imponujaca baze slow 4. http://www.wordsmyth.net/ tutaj mozna tworzyc wlasne krzyzowki, anagramy - doskonale do zabawy jezykiem :) 5.http://www.ang.pl/ jeden z wiekszych portali do nauki angielskiego 6.http://www.angielski.edu.pl/ jeszcze jeden:) 7.http://www.angielski-online.pl/forum/ forum, na ktorym mozna prosic o pomoc innych, zreszta bardzo bardzo pomocnych forumowiczow 8.http://www.britishcouncil.co.uk/ i cos w oryginale :)

hmmm..... powiem tak: same chceci wystarcza, ale tylko do opanowania niektorych zagadnien np. gramatyki. Mowiac o hiszpanskim czy wloskim uwazam, ze owszem, mozna samemu. Angielski ma specyficzna melodyjnosc, ktora gwarantuje ze bez znajomosci fonologii i fonetyki nie rozumie sie prostych wypowiedzi mieszkanca panstwa anglojezycznego. pamietam szok na pierwszych zajeciach z fonetyki, na ktorych nikt z grupy nie zrozumial prawie nic, z wypowiedzi Anglika w ktorej uzywal podstawowych slow i podstawowych konstrukcji gramatycznych :) sama nauczysz sie wiedzy ksiazkowej. to niestety za malo zeby powiedziec - znam jezyk angielski. niemniej zycze przyjemniej nauki i dobrej zabawy z jezykiem angielskim :)

Gość buhahahahhahhahaaha
No dobra, przetlumaczcie to :P Time goes by so slowly Every little thing that you say or do I'm hung up I'm hung up on you Waiting for your call Baby night and day I'm fed up I'm tired of waiting on you

moja wersja (niedoskonala, bo do tlumacza mi daleko :) ): Czas płynie tak wolno Jestem przeczulona na punkcie każdej najmniejszej rzeczy, o ktorej mowisz, ktora robisz Jestem przeczulona na Twoim punkcie Dniem i noca, czekam kiedy zadzwonisz, kochanie Mam dosc. Jestem zmeczona tym czekaniem

Gość buhahahahhahhahaaha
up up up

Gość buhahahahhahhahaaha
szeptem szkicowana WIELKIE DZIEKI :)

Kiedys próbowałem nauczyc się jezyka niemieckiego korzystając z zakupionej w księgarni książki +kaseta .Tytuł był bardzo obiecujący ,gdyż brzmial \"Nemiecki w cztery tygodnie\",co dla osoby której zalezy na czasie ,jest zachęcającym atrybutem.Przyznam że byłem do tego nastawiony dosyc sceptycznie ,ale biorąc pod uwage niski koszt tej metody, oraz dużą swobode w kształtowaniu czasu nauki postanowiłem spróbować wykrzesać z siebie troche energi .Oczywiście cztery tygodnie to chwyt marketingowy ,ale już po czterech miesiacach systematycznej nauki ,efekty były . Niestety wraz ze stopniem skomplikowania gramatyki ,coraz trudniej samodzielnie przyswajac materiał ,co jest bardzo zniechęcające ,gdyż nie jest się pewnym ,co do poprawności swej wypowiedzi .Dlatego też uważam, że można nauczyc się jezyka, ale tylko do pewnego etapu ,póżniej i tak trzeba skorzystać z jakiegoś kursu ,ewentualnie korepetycji miłej nauczycielki .:)

Gość lalalaalala
mozna,spróbuj z programami do nauki angielskiego, ale szczerze mówiąc lepiej gdy uczysz sie w szkole językowej albo na korkach, wiecej w głowie zostaje :)

Gość możesz ale
Sama możesz nauczyć się słówek i gramatyki. Chociaż, też nie tak do końca. Książka nie " wytlumaczy" ci zasad gramatyki tak, jak nauczyciel. Możesz coś źle zrozumieć i potem utrwalać sobie te swoje błędne teorie. Na pewno sama nie nauczysz się mówić w tym języku. Programy komputerowe podpowiedzą Ci jak wymawia się dane słowo ale nie poprawią jeśli je błędnie powtórzysz, nie poprawią też błędnie skonstruowanego zdania. Najlepiej nauczyć sie języka w sposób tradycyjny - czyli; nauczyciel ( kurs lub prywatne lekcje) plus DUŻO pracy własnej w domu -nie tylko odbębnianie pracy domowej ale też czytanie gazet anglojęzycznych, oglądanie angielskich stacji na kablówce, nawet jeśli na początku niewiele z tego rozumiesz.

Gość seawinds
Mozna. Sprobuj zalapac w Polsce podstawy za pomoca ksiazek/kaset, a potem wyrwac sie za granice do pracy w anglojezycznym srodowisku. Moj ojciec nauczyl sie jezyka w ten sposob. Kursy, programy - spoko, ale absolutnie najlepsza i najszybsza metoda jest skok na gleboka wode czyli pobyt w obcym kraju. szeptem_szkicowana - a co powiesz o kims, kto sie nauczyl angielskiego jako dziecko, zaliczajac 2 roczne pobyty w USA, pozniej przez 4 lata mial kontakt z jezykiem tylko przez ksiazki i raz w tyg. krotka konwersacje z native speaker, majac 16 lat polazl na egzamin i "zgarnal" Certificate of Proficiency in English z wynikiem A :-D

Gość seawinds
Mozesz ale - dokladnie, czytac gazety, strony internetowe, ogladac kablowke, najlepsze sa kreskowki ze wzgledu na prosta tresc :-)