Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Forumowa

CAłA PRAWDA O PRAWIDłOWYM ZYWIENIU.ZANIM ZACZNIESZ ODCHUDZANIE POCZYTAJ.

Polecane posty

BIAłKA,TłUSZCZE,WęGLOWODANY: BIAłKA: zawarte w pokarmie dostarczają aminokwasów-podstawowych jednostek budulcowych organizmu. Produkty pochodzenia zwierzecego,jak mięso,mleko,jaja i ryby, dostarczają białek bogatych w potrzebne nam aminokwasy egzogenne. Produkty roslinne,np.fasola.groch,ziarna zbóz również dostarczają białek,ale są one trudniejsze do strawnienia i mniej wartościowe dla organizmu,bo zawierają mniej aminokwasów egzogennych,niezbędnych dla człowieka. Czy my, polacy, jemy wystarczającą ilośc białka? Statystycznie rzecz ujmująć,jemy go zbyt wiele.Ponadto zbyt duży procent białka w naszej diecie jest pochodzenia zwierzęcego.Białku zwierzęcemu towarzyszą tłuszcze nasycone,których nadmiar jest bardzo szkodliwy dla orgaznizmy. TłUSZCZE: sa najbardziej wydajnym zródłem energii.dostarczają jej dwa razy wiecej niż białka czy węglowodany.Są wolniej trawione niż białka czy węglowodany.Dlatego jedząć tłuste produkty,prędzej odczuwamy uczucie sytosci i trwa ono dłuzej.Pewne witaminy rozpuszczają sie tylko w tłuszczach.Niektóre kwasy tłuszczowe musimy koniecznie pobrac z pokarmem.ponieważ nasz organizm nie potrafi ich syntetyzować.Dlatego niewielka ilośc tłuszczu jest potrzebna w naszej diecie.Specjalisci od zywienia ostrzegają:zbyt duża ilośc tłuszczu(zwłaszcza zwierzecego0w diecie prowadzi do otyłosci,zwieksza ryzykochorób serca i powstawania nowotworów. WEGLOWODANY: Zródłem węglowodanów są głównie pokarmy pochodzenia roslinnego.Najważnijeszym wielocukrem występującym w pokarmach jest skrobia.Wielocukry (w tym skrobia) w trakcie trawienia sa rozkładane,dając glukoze lub inne cukry proste.Dzięki łatwosci,z jaką w komórkach spalana jest gluzkoza,jedząc pokarmy węglowodanowe możemy szybko dostarczyć organizmowi energi potrzebnej do pracy fizycznej i aktywności umysłowej.Ważny dla prawidłowej diety jest wielocukier-celuloza,zwana błonnikiem,który wraz z innymi składnikami scian komórkowych roslin stanowi nietrawioną częśc pokarmu.Odpowiednia ilośc błonnika w diecie stymuluje ruchy jelit i zapobiega zaparciom.Prawidłowa dieta powinna zawierac pewną ilość węglowodanów ale raczej wielocukrów niz cukrów prostych PLANOWANIE ZRóWNOWAżONEJ DIETY: Dieta zrównoważona to taka.która dostarcza wszystkich składników odzywczych w ilości dostosowanej do wieku płci,kondycij fizycznej i rodzaju wykonywanej pracy.Dieta zrównoważona dostarcza rózniez odpowiednią ilosc substancij,z których organizm może czerpac energię. Prawidłowe zywenienie powinno dostarczac w ciągu dnia: -5 razy produkty zbożowe -4 razy warzywa -3 razy owoce -2 razy mleko produkty mleczne -1 raz mięso lub zamienniki białkowe ( juz mnie ręka boli:)

Gość MASAZ WARSZAWA MASSAGE WARSAW
wszystko znane od prawiekow. problem w tym - czy chce sie naprawde zdrowo odzywiac?

Gość jamesmk2003
TLUSZCZE TO WEGLOWODANY.

Gość kapelanka
tłuszcze to tłuszcze! Węglowodany to np. chleb i mąka.

Gość jamesmk2003
Tluszcze to tluszcze. Maki to maki. Weglowodany to tluscze, maki itd. Spujz na definicje weglowodanow i wzor chemiczny. Za duzo ogladasz telewizji. A moze jestes zywieniowce. Zywieniowcy to ludzie ktorzy probuja odchudzac ludzi i czasem im sie to udaje.

Gość hmm mm
weglowodany to cukry

Forumowa, madry tekst, wez to wklej tym laskom, co co 5 minut zaczynaja temat typu: \"waze tyle, mam tyle cm i czy jestem za gruba?\" . Co drugi temat czy za gruba i 50 lasek im odpisuje - tak jestes za gruba bo wazysz 56 a chuda sie zaczyna od 39kg.

wszystko ladnie pieknie ,ale wazne jest , oprocz stosowania tych zalecen, aby zwracac duza uwage na sklad produktow. Unikac chemii to druga wazna zasada zdrowego odzywiania. Trzecia natomiast ,by nie laczyc tego wszystkiego razem. Tzn jak jemy owoce to jemy tylko owoce, jak jemy mieso, to jemy tylko mieso z wazrywami. Jak jemy ziemniaki, ryz itp to tez z wazrywami. Nie wcinamy kotleta schabowego z fura ziemniakow itd. No i nie przejadamy sie. Ludzie nie sa przyzwyczajeni do jedzenia wazryw, glownie zielonych :) Kto sie decyduje na taka zmiane ? :D

Gość kalina25
ja staram sie jeść w ten sposób -nie jest to łatwe. czasami zdarza mi się zjeść jakieś śmieci ale ogólnie mioja dieta jest pełna warzyw, owoców, pełnoziarnistych kasz i tłuszczów roślinnych. Staram sie ograniczać tłuszcz zwierzęce, do smażeni używam oliwy z oliwek a do smarowania chleba Florę pro.activ. według mnie to rozsądna i zrównoważona dieta. pzdr

Gość koktajl owocowy
Wiadomo od dawna, że zdrowa dieta, to zrównoważona dieta. Niczego nie może zabraknąć, niczego nie powinno być za dużo. Odchudzając się trzeba być tego świadomym, żeby nie wyniszczyć organizmu. Polecam artykuł, który pomógł mi, gdy szukałam informacji o tym, jak odpowiedni przystąpić do odchudzania: http://www.klubdobrejenergii.pl/dobra_energia_dla_ciebie.html/587/Zdrowe_odchudzanie/