Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asia16

czy jest okreslony wiek na rozpoczęcie antykoncepcji hormonalnej

Polecane posty

Gość asia16

Witam mam 16 lat.Nie pytam czy powinnam uprawiac sex czy nie,jak zarowno nie bede sie stresowala przez prezerwatywe czy globulke.Mianowicie moje pytanie brzmiCzy lekarz bedzie mial zastrzezenia co do mojego wieku w celu przepisania tabletek anty?I czy konieczna jest wizyta z osoba dorosła?Uprzejmie czekam na odp.Mile widziane sa rowniez dziewczyny o podonym wieku pozdrawiam i czekam na odp

Gość Przeciwnik
Ja zawsze byłam przeciwna szprycowaniu sie hormonami. Mój chłopak mnie namawiał, ale ja byłam twarda. Osobiście odradzam piguły-mozesz mieć potem powazne problemy z układem hormonalnym. Pomysl o przyszłości-a nie tylko o teraźniejszości.

Gość maladuszyczka
helo :) Asiu wiec powiem tak ; szczerze mowiąc tak jest to wiek nie określony dokładnie wiekowo chodzi tu o rozwój młodej dziewczyny ... Ciało kobiety musi się rozwinąć tak do końca aby mogły dojść fazy rozwoju tak do końca . To tak słowami gina bo też się pytałam o to kilka latek temu ale wtedy mi zabronił !! Więc zależne to też będzie od Ciebie ... A wiesz dlaczego ?? To Ty postwisz sobie zadanie zachwiać gospodarkę hormonalną już w tak młodym wieku czy nie . Wiem że teraz zostane skarcona przez inne kobiety ... aorry ale to prawda ;) pozdrawiam

Gość asia16
Rozumiem i dziekuje za wypowiedz,ale ja zadalam pytanie czy lekarz nie bedzie mial nic przeciwko?

Gość Przeciwnik
maladuszyczka, zgadzam sie z Tobą. ja nigdy nie brałam, co prawda z innych przyczyn mam rozwalone hormony, biore leki już rok i wcale nic sie nie poprawia.

Gość Przeciwnik
Oj, to zależy na jakiego lekarza trafisz..........Jeżeli nie bedzie mu zależało na dobru pacjentki to może i przepisze, ale jeżeli bedzie rozsądny to wydaje mi sie ze nie. My tylko chcemy Cię przstrzec przed ochopną decyzją.

najpierw lekarz musi Cie zbadac zeby zobaczyc czy jestes wystarczajaco rozwinieta plciowo zeby Ci przepisac hormony. Jesli jestes w pelni rozwinieta to nie bedzie problemow, jesli nie to bedziesz musiala jeszcze z rok albo dwa poczekac

Gość asia16
ja wiem i dziekuje za troske,ale naprawde czulabym sie bezpieczniej przy tabletkach a w dodatku mam tak bolesne miesiaczki ze tego nieda sie wytrzymac.A polecalybyscie mezczyzne cy kobiete?

Gość maladuszyczka
Według mnie kobieta przecież to ona zna się najlepiej na naszych kobiecych sprawach a nie jakiś tam facet :p Na moją 1 wizyte poszłam do gina babki i było bardzo miło pogadałyśmy sobie i w ogóle ;) Ale tabletki mi odradziła bo nie miałam wtedy skończonych 16 lat :p No a Twój ginekolog może Ci je przepisać tylko co to za ginekolog skoro będzie miał na sumieniu Twoje nierozwinięte ciałko i hormonki ?? Ja na Twoim miejscu (ja sama tak zrobiłam) poczekaj pare latek za dwa lata możesz już zacząć ... A do tego czasu będziesz cierpieć na bolesne miesiączki i obfite (nawet do 8 dni) i nieregularne tak jak ja ... :( ale ja to przeczekałam i warto było :)

Gość karolina wzw
ja mialam 15/16 lat jak poszlam do gina po tabletki...gdy zapytałam nawet nie drneła tylko wzieła recepte i przepisała...zalezy od lekarza..chciaż wsumie moze dla tego ze powiedziałam ze to na bolesne miesiączki głownie..

Gość asia16
moze ja tez sprobuje tymi miesiaczkami,ale ja je potrzebuje glownie w celach anty chociaz na te miesiaczki tez by bylo super.Poza tym mam bardzo regularne miesiaczki i spokojnie moge wyliczyc kiedy bedzie okres tylko ten bol...pomagaja wam na takie bole?

Gość karolina wzw
ja nie moglam przez 3 dni z domu wychodzic przez te bole ,okres trwal 7-10 dni i byl bardzo nie regularny... ateraz jest juz wszysko dobrez i miesiączka nie pszeszkadza mi w niczym..mozesz powiedziec gin ze to na miesiączki nie sprawdzi tego wsumie..

Gość asia16
a lekarz bedzie mi robil jakies konkretne badania?

Gość karolina wzw
mi nie zrobiła..powinna ale nie z robiła.. z tego co wiem wiekszosc lekarzy przepisuje tabletki bez badan..

Gość asia16
z jednej strony dobrze a z drugiej nie...w sumie cieszylam bym sie jak by mnie nie badal/a a z drugiej zle dobrane tabletki?No ale to juz zobaczymy u lekarza a powinnam isc z osoba dorosla?czy lepiej sama?

Gość maladuszyczka
Jeśli amsz wyrozumiałą mamę to idź z nią ale jeśli ginekolog zapyta czy uprawiasz sexik z twoim chłopakiem to przy mamie będzie troche krępujące ... No a jeśli pójdziesz sama będziesz mogła pogadać sobie z nim/nią o Twoich problemikach i o tym że np już współżyjesz i że potrzebujesz tabletek nie tylko jako środek na bolesna miesiączki ale również anty ;) pozdrawiam