Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcia ***

ciezarne Polki w Anglii.....odezwijie sie!-

Polecane posty

Gość marianka 2006
mojemu synkowi za to zasze pomagal sudocrem. idealnie bylo po paru dniach..ale musialam zawsze bardzo uwazac bo imal super delikatna pupe;) normalnie po kazdym przewijaniu grubo smarowalam pupr penatenem takim bialym i tlustym. i to pomagalo

Gość marianka 2006
a co do pieluch to uzywalam huggies. pampersy dla mnie byly do kitu. za malo wchlaniaja i sie rwa. a w bootsie czesto maja promocje ze na 3 paki w cenie 2 :)

Gość Zuzanna18
No poczytalam was. Szanta, spokoju ducha nie zaznam do samego porodu :-) Mam jeszcze kilka pytan do ciebie o doktorat, ale to rzeczywiscie lepiej zeby poszlo poza forum. Dzieki za adres. Malgorzatko, jesli cie zdopingowalam do zrobienia kursow, to fajnie, jesli cie zdolowalam, to mi przykro. Ale masz jak czytam warunki do uczenia sie (inteligencja :-)) to w czym problem? Polina - na jak dlugo masz umowe z pracodawca i na jakich warunkach - stawka godzinowa ? Nie moga cie zwolnic nawet gdybys cos teraz przeskrobala, wlasnie dlatego ze jestes w ciazy. Moga cie zaczac czarowac, ze w takim stanie nie nadajesz sie do pracy i umowe nalezy rozwiazac, ale nie daj sie na to nabrac. Czy to praca fizyczna? Musza dla ciebie zrobic risk assesment. Nie daj sie wyslac na sick pay. Olga - to z ciebie artycha ludowa! Anglicy doceniaja takie rekodziela? Interesuja sie taka sztuka? Czesc marianka! Musialam najpierw poczytac, co ty masz za chorobe. Potem sprawdzilam ten duphaston. Rzeczywiscie cudem zaszlas w ciaze. To by wskazywalo ze progesteron byl ok i trzeba go teraz tylko pilnowac. Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze jak juz beda wyniki i okaze sie ze masz nadmiar lub niedobor, czarno na bialym, to lekarz zostawi to bez echa. NO mam nadzieje ze nie. Duphaston to syntetyczny progesteron, jak wyczytalam, na zwiekszenie plodnosci i przystsowanie sluzuwki macicy do przyjecia zarodka. Ale ty masz to za soba. A na czym polega dalsze dzialanie tego srodka? Flowerska - juz jestes pewnie po skanie. Oni i tak robia mnostwo zdjec malucha, dla lekarza do oceny, takze wybiora dla ciebie 3 albo 6 sposrod wielu w roznych pozycjach. Ale przechlapane z ta robota u ciebie. Nic stabilnego. Moze uda ci sie wypracowac maternity allowance? A z poprzedniej musialas zrezygnowac, czy jak?

Gość Zuzanna18
witam suieda! Nie zauwazylam cie w tej masie postow :-) Wiesz, oni tu nie przykladaja wagi do wazenia, bo przypatrz sie jak tu kobietki tyja w ciazy? Po co je deprymowac i wazyc? Inna sprawa jesli jest niedowaga. Jak wszysko u ciebie z ciaza ok to czemu nie cieszysz sie jak polozna mowi ze jest OK :-)? Z kartka i pytaniami chodze na wizyty od samego poczatku. Zobacz, jaki ten swiat dziwny, ty masz pewnie gruba, zdrowa, malowrazliwa macice, i nie czujesz delikatnego brykania dzidzi a ja mam za wrazliwa i przez to nadaktywna macice. Czuje najmniejszy ruch dziecka. Jakie te ciaze sa rozne i czasem uciazliwe, az ciezko udzwignac tez slodki ciezar :-).

jestem mama 5 miesiecznej Julki, ja tez bylam w Anglii do 4 miesiaca,pozniej wrocilam do Polski bo okazalo sie ze mam powazne problemy z ciaza a na nikim to nie zrobilo wrazenia, potrzebowalam fachowej opieki i lekow - niestety nie mozliwe nie wierzcie ze jesli cos sie dzieje oni reaguja- reaguja jak juz jest za pozno, a polozna caly czas powtarzala mi ze jest OK!! tak bylo ok, ze w ostatniej chwili zdazylam doleciec do Polski

Gość do szanty
widze ze i ty zabawiasz sie w gestapo i nie pozwalasz miec komus wlasnego zdania i tym samym obrazasz nazywajac małpą. ropucho jedna dla mnie jedzenie bylo ohyydne,frytki nieobrane z łupin,az smiac mi sie chcialo,ziemniaki odębiałe,jakies papki smierdzące. ktos inny mogl miec zle doswiadczenia i szanuj czyjes zdanie. ty i doktorat

Gość uwaga uwaga
na tym topiku proszę sie wypowiadać pozytywnie o służbie zdrowia, bo gestapo się zdenerwuje

Gość natalia26
witam cie zuzanno naprawde martwilam sie dlaczego sie nie pojawiasz tak dlugo ale teraz juz wiem czytalam to co opisalas bardzo przykre zdarzenie ale na szczescie wszytko potoczylo sie szczesliwie ciesze sie bardzo i trzymam kciuki zeby wszystko sie ustabilizowalo i zebys dotrwala do konca,czyli opieka ktora tu jest z tego co piszesz to wspaniala potraktowali cie swietnie i tak trzymac.ja dostalam list ze szpitala i mam pierwszy scan 24pazdzirnika czyli jeszcze sobie poczekam troche i w ten poniedzialaek wizyte z midwife juz niemoge sie doczekac.pozdrawiam wszystkie kobietki

Czesc Jeszcze emocje po dzisiejszym scanie nie opadly. To co zobaczylam jest niesamowite. Mam zdjecie mojej kruszynki. Nawet widzialam jak ruszyla raczka podczas badania. Zdjec daja ile sie chce, placi sie po 2 funciaki za jedno ale tylko w jednej pozycji. No i wyniki to mala karteczka na ktorej sa pomiary. Termin z pomiaru wyszedl identyczny jak wg liczenia od ostatniej @. Czyli dostawa 10 kwietnia. Wszystko to bardzo ekscytujace ale za krotko trwa. Tyle sie czeka a tu pare minut i po radosci. Ale jest to bardzo dobre doswiadczenie, daje obraz tego co naprawde ma sie w srodku i jaki to cud takie bycie w ciazy. No i maz taki dumny i wzruszony, az milo. Pozdrawiam i apeluje o spokoj na topiku Nie wiem czy on przetrwa jak sie nie skoncza upierdliwe uwagi i uszczypliwosci. Zajmijmy sie brzuchami co?

odkrylam kafeterie dopiero w ciazy. Strasznie mi pomogla w jej przjsciu :) bardzo duzo rzeczy sie tu dowiedzialam. Super jest to ze kazdy moze tu wyrazac wlasne zdanie, tylko niektorzy tego nie rozumieja i ciagle mieszaja. Ja sie staram nie krytykowac nikogo, poniewaz kazdy ma prawo do wlasnego zdania. gosialek dziki za rade. Moze poprosze siostre, to mi przesle. Mam nadziej ze sudocream zadziala. Dzis byl u nas health visitor i powiedziala ze nie jest tak zle, choc dla mnie wyglada paskudnie. Na szczescie uczulenie od tych pieluszek juz przeszlo. uzywam pampersow i jest ok. Nie chce juz eksperymentowac jak na razie. marianka ja jestem spod Lublina. A tutaj spod Birmingham. POszukaj na internecie jaki powinien byc poziom tego progesteronu. Ja zauwazylam, ze tutaj niechetnie pokazuja pacjentowi wyniki badan. zawsze probowalam zajrzec katem oka :) w ten ich notes a oni zawsze go jakos tak zaslaniali, jakby wielkie tajemnice tam byly. Zauwazylam tez ze lubia bagatelizowac odchylenia od normy roznych tam wartosci. Po prostu zapytaj dokladnie jaki jest ten twoj poziom progesteronu i jakie sa normy (czasem moga sie nieznacznie roznic od polskich). Mi lekarz przepisal duphaston bo takie mial pewnie uklady z przedstawicielem handlowym :( to byla moja pierwsza wizyta u lekarza w ciazy, baba mi wymyslila ciaze zagrozona hehe i przepisala nospe forte konska dawke i duphaston 4 opakowania na zapas!! nastraszyla mnie potwornie, ale poszlam do innej i tamta miala inne spojrzenie. Wlasciwe sie okazuje :) zuzanna rzeczywiscie mnie troche zdopingowalas :) potrzeba mi czasem takiego kopa w ... zebym sie wziela za cos. Tylko jak na razie nie bardzo mam czas tym sie zajac, troche dlatego ze mezus w domu i mi kompa okupuje, troche poniewaz mame mam w domu i troche sie nudzi biedactwo.

flowerska to rzeczywiscie wspaniale uczucie zobaczyc pierwszy raz zdjecie dzidz, ale wiksza radocha jest z pierwszego kopniaka, a juz nie ma jak opisac uczucia kiedy klada ci na piersiach twoja wlasna kruszynke. Wszystkie te uczucia przed Toba...🌻

Gość Zuzanna18
Natalia - dzieki za troske :-). Przygotuj sie do wizyty u poloznej. Uloz pytania. Mam nadzieje ze cie bedzie wspomagac do tego pierwszego skanu, kiedy sama zobaczysz ze dzidzius jest zdrowy. Flowerska, ja zdjecia ze skanu mam porozwiaszane na scianie w sypialni. Tylko ze rozne pozycje. Kosztowne te zdjecia, nie powiem.

Gość Zuzanna18
Malgorzatko, ja wlasnie czekam na ten moment kiedy przytule swoje male, i jak tak lezalam w szpitalu rozmyslajac kiedy to nastapi i oby nie za szybko, pomyslalam, ze nic nie jest teraz tak wazne jak ono, ani moja praca, ani nauka ani ambitne inne plany. Nie przejmuj sie, ze nie masz czasu na samorelizacje teraz, zrobisz to pozniej, najwiekszy plan swojego zycia juz wykonalas :-).

Gość marianka 2006
zuzanna ja ten duphason powinnam niby brac zeby maluch sie pozadnie zagniezdzil bo mialam problemy z ta warstwa wyscielajaca macice przed ciaz..byla poprostu cieniutka jak u 70 letniej babci...i w trakcie cyklu wzielam 3razy specjany lek zeby bylo lepiej. no ale teraz juz tego brac nie moge. mam nadzieje ze jakims cudem wszystko wrocilo do normy:) staralismy sie o malucha od stycznia...po drodze wyszlo ze nie mam owulacji ze wzgledu na rozne rzeczy. tu mi przyslali skierowanie do kliniki nieplodnosci na za 32 tygodnie...polecialam do polski do endokrynologa-ginekologa i w 2 miesiace sie udalo! tu bym kolejne 9 miesiecy stracila....glupioi moze zabrzmi ale spieszy mi sie bo mam juz jedno dziecko i nie chce zeby kolejne bylo po 7latach...a tak roznica wyjdzie 4 :)

Najpierw pisze do pomaranczowej bo mnie wkurzyla. Sloneczko, malpa to jest okreslenie rzec by mozna pieszczotliwe. Przykro mi ze sie poczulas dotknieta, ale moze jakbys sie ujawnila to byloby przyjemniej rozmawiac? Czy az tak Ci glupio powiedziec otwarcie: Jestem....i uwazam ze szanta jest gestapo? A ze doktorat? Tu cie boli? no trudno, robie, nie bede udawac ze nie tylko dla Twojej przyjemnosci i dobrego samopoczucia.

Marianka, nie mam pojecia jakie sa normy progesteronu, niestety, ale jesli udalo sie zagniezdzenie, to i tak potrzebny jest progesteron zeby przez pierwsze 12-14 tyg utrzymywac ciaze. W normalnych warunkach jest produkowany przez cialko zolte, przez pierwszy trymestr, potem jak sie lozysko wyksztalci, to przejmuje to na siebie. Jesli wyjdzie ze nie masz niedoboru, to chyba nie ma po co brac, na wysciolke macicy nie pomaga chyba :( W Polsce rzeczywiscie duphastonem sie szpikuje co druga ciezarna, natychmiast od stwierdzenia ciazy, co tez jest idiotyzmem, bo jak przy wszystkich preparatach hormonalnych ma skutki uboczne. Ja w poprzedniej ciazy mialam zalecenie przyjmowac go z powodu plamien (od lekarza z Polski), tu mowili ze nie trzeba, przyjmowalam, ciaza sie utrzymala. Ty razem ta sama sytuacja, bylam caly czas tu, nie przyjmowalam, ciaza sie utrzymala. Badz tu madry i pisz wiersze. Jesli masz zaufanego gina w Polsce, pogadaj z nim czy Twoje wyniki sa OK i czy rzeczywiscie musisz to brac....

Flowerska - fakt, niestety tylko kilka minut radosci, ale to chyba lepiej dla dziecka :) Ja tez mam fazy ze najchetniej to bym sie do USG podlaczyla na stale.... A dzis lekarz zaniepokoil sie ze mam za maly brzuch (!!!!!) - wygladam jakbym byla w 8-9 mcu.... a wlasnie zaczynam 7.... - bo mierza tu tylko wzdluz, a moja malenka uklada sie wygodnicko w poprzek, wiec mam brzuch raczej jak mala (?) oponke , zwlascza jak leze...No i zaniepokoil sie tym pobolewaniem, powiedzial zeby na to koniecznie uwazac, bo wyladuje w szpitalu... Wiec ja naprawde czuje sie dobrze zaopiekowana... Malgorzatka - dobrze ze pupa juz w porzadku, zawszec to czlowiek sie namartwi o takiego malusienkiego szkrabka :( Zuzanna - to czekam na maila, odpisze na pewno :)

Gość Zuzanna18
Szanta, a co ty masz za pobolewanie, chyba nie wspominalas wczesniej o tym.

Gość marianka 2006
szanata pewnie tak zrobie..poczekam do wynikow a potem bede szukac jakiejs konsultacji przez telefon..ja wiem ze branie lekow w ciazy to zawsze ma skutki uboczne ale nie moglabym na siebie spojrzec jakbym tego wszystkiego nie sprawdzila i brala lekow jesli to konieczne a potem miala stracic malucha... generalnie jestem zakrecona jaknie wiem....

Gość do szanty
nie boli mnie doktorat bo kazdy glupi moze go zrobic a ty ........marzenie-chciałabyś zeby ci zazdroszczono,ale nic z tego,bo ty go nawet nie zrobisz tylko si e przechwalasz. Co to za różnica jak napiszę ze nazywam sie jola, kasia czy marlena, i tak mnie nie znasz.

Gość Zuzanna18
marianka, my tu wszystkie zakrecone bylysmy na poczatku. Inny system, inny jezyk. Generalnie nie szpikuja tu lekami ciezarnej po tym, jak badania wykazaly ze wszystko ma wplyw na plod. Nic nie jest dla niego obojetne.Czegos jak np nospa w Polsce tu lekarz Ci nie zapisze. Lepiej zebys ciut pocierpiala niz mialo sie cos zle rozwinac u dzidziusia. Calkowita ochrona plodu. Ale czy nie o to powinno chodzic? Nie lubia robic cesarki poniewaz badania dowiodly, ze podczas naturalnego porodu, kiedy macica intensywnie sie kurczy, dziecko ma kilka godzin na przystosowanie sie do zycia w innym srodowisku, wydziela sie cala masa hormonow, pluca zaczynaja sie kurczyc by po opuszczeniu kanalu rodnego wypluc caly plyn i oddychac. Zobacz ile dzieci ma zapalenie plucek po cesarce, jak czesto sa chorowite. To nie moja opinia, to wyszukane informacje. Nie mowie tu oczywiscie o dylemacie zrobienia cesarki czy nie w przypadku ulozenie poprzecznego czy posladkowego plodu. Jesli poziom progesteronu jest nie taki jaki powinien bo masz generalnie problem z wydzielaniem hormonalnym, i ciaza jest zagrozona nie dlatego ze plod ma wade i hormony nie dzialaja bo cialo chce sie pozbyc wadliwego plodu, pomoga Ci. Naprawde nie zadreczaj sie. Jesli mimo wszystko czujesz niedosyt, popros o wydanie wynikow i konsultuj sie ze swoim lekarzem. Mam nadzieje ze moj opis nie jest za drastyczny, jesli tak to przepraszam.

Gość Anette79
paracetamolem szpikują ciezarne

Gość Zuzanna18
Zasmucona, nie moge tego otworzyc

Gość zasmucona2
trzeba wykreslić procenty z nawiasem

Gość marianka 2006
zuzanna napisalas:Lepiej zebys ciut pocierpiala niz mialo sie cos zle rozwinac u dzidziusia.. widze ze nie zrozumialas do konca na czym polega moj przypadej...jak ja nie wlacze dodatkowego leczenia to mowiac prost poronie. bo wysoka prl na poczatu ciazy prowadzi wlasnie do tego. niski progesterno podobnie. i tu nie chodzi o to czy ja cierpie czy nie bo ja sie dobrze czuje. chodzi o to ze walczylam z hormonami przez ostanie 9 miesiecy zeby zajsc w ciaze i tego procesu nie mozna konczyc z momentem kiedy mi sie udalo tylko lagodnie przejsc w ciaze. ja prawie 2 razy poronilam ostatnim razem i wiem co to jest za stres. nikomu nie zycze. i widzialam babki ktore poronily z podobnych powodow...to jest dopiero rozpacz....

Do pomaranczowej: nie zrobie doktoratu, przechwalam sie tylko zebys mi zazdroscila. Zadowolona? A z pisaniem anonimowym to troche tak jak z pisaniem anonimow z pogrozkami. Ogolnie : obrzydliwe. Elementarna grzecznosc wymaga, zeby sie przedstawic.

Zuzanna dzieki za troske - wspominalam na grudniowkach :) Tam pytalam, czy ktoras jesczez tak cmi w dole brzucha jak przy okresie, bo nie pamietam czy to jest normalne czy nie. Mysle ze w miare tak, zwiazane z powiekszaniem macicy i uciskiem coraz wiekszego plodu na spojenie, ale GP sie przejal i kazal na siebie uwazac, bo jak sie bedzie utrzymywalo, to mnie wysle do szpitala. Nie wiem, czy to ja sie juz tak wyluzowalam ze mnie nic nie wzrusza, czy ten akurat jest super troskliwy...

Gość Zuzanna18
Zasmucona, znalazlam takie cos, jesli nie o to chodzi, to musze pogadac pozniej ze swoim. Moze on wie co robic. A to jakas powazna sprawa? Tell Us What You Think We strive to provide the best service but sometimes we may make mistakes. If you make a complaint, compliment or suggestion it will be dealt with confidentially and the service you get from Jobcentre Plus will not be affected in any way. You can make a complaint, compliment or suggestion to Jobcentre Plus in the following ways: Telephone the office you have been dealing with. You can find the number here. A comment form is available in the 'Tell us what you think' leaflet. You can pick up a paper copy at your local office. In some cases you may still not be satisfied after receiving a reply to your complaint. The 'Tell us what you think' leaflet explains how you can take the matter further. A full version of the leaflet is available in PDF or you can ask for a copy at your nearest Jobcentre Plus office, Jobcentre or social security office.