Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcia ***

ciezarne Polki w Anglii.....odezwijie sie!-

Polecane posty

Gość CAMILLEE
czesc dziewczyny? co u was slychac po swietach?? arvena4, gratuluje zaciazenia!!! ktory to juz tydzien u ciebie wypada? karina82, jesli podasz date pierwszego dnia twpjego okresu, to wtedy mozemy ci w przyblizeniu powiedziec w ktorym jestes tygodniu. a najlepiej jak pojdziesz do lekarza to on ci powie dokladnie, bo moglas miec przesunieta owulacje.

Gość karina82
juz wiem to koniec 3 miesiaca byla u mie midwife mowila na temat badania czy dzidzi nie ma zespolu downa i jakiejs innej choroby tylko zastanawia mnie bo 3 razy pytala sie czy chce miec to badanie.czy cos mi sie wydaje ze to nie jest tylko usg na pewno mialyscie to pomozcie co to za badanie i jak ono wyglada

Gość camillee
karina82, jest takie badanie i raczej nie jest usg. kilka stron wczensije ktos pisal chyba o tym badaniu i wywolala sie przez to jakas klotnia. niestey nie wiem jak to wyglada.... co powiedziala midwife? zbadala cie "dokladnie"?

Gość Mada744
karina82- midwife pewnie chodzilo o Tripple Test- on jest robiony z krwi- ale nie jest dokladny. wychodzi jak sie mie myle w 60%. Ja mialam ten test i wyszedl mi ok tzn ze jest male prawdopodobienstwo jednej z 3 chorob genetycznych. zawsze to jest dodatkowe badanie krwi. Jest tez Nuchal Test z krwi i usg ale u mnie w szpitalu trzeba bylo doplacic do niego 80 funtow- wiec wybralam pierwszy.

Gość Mada744
Jesli w tripple Test wyjdzie prawdopodobienstwo choroby genetycznej oni kieruja na dalsze badania tzw amniopunkcje- pobieraja plyn owodniowy przez igle. I jak wtedy wyjdzie choroba to tu w UK mozna usunac taka ciaze.

Gość karina82
wydaje mi sie ze najpierw jest to usg gdzie sprawdzaja prawdopodobienstwo chorob midwife zmierzyla mi cisnienie pobrala z litre krwi do badan i wypelnila papiery to byla pierwsza wizyta nastepna bedzie za miesiac

Gość arvena4
ja sie zapisalam tylko do lekarza pierwszego kontaktu na wizyte jak sie dowiedzialam, ze w ciazy jestem? powinnam to inaczej zrobic? czy mozecie mi przyblizyc prosze jak to wszystko na poczatku wyglada? z gory dziekuje:) pozdro

Gość camillee
arvena nic wiecej na poczatku nie mozesz zrobic. kiedy masz wizyte u lekarza? na tej wyzycie wszystkiego sie dowiesz. prawdopodobnie dostaniesz skierowanie na badanie krwi, a miedzy 10-12 tygodniem powinnas miec pierwsze usg. w ktorym jestes teraz tygodniu? :)

Gość arvena4
liczac, ze ciaza sie zaczyna od pierwszego dnia statniego okresu to 4 tydzien mi sie konczy. tak mi sie wydaje:) zaraz ide do lekarza, okaze sie jak to bedzie:)

Gość okruch12
Czesc brzuszki, melduje sie na posterunku. Wczoraj sie nie rozpisywalam, bo na nasz ciemny jard zaczelo wreszcie wchodzic slonce . Posialismy trawe i zasadzilismy kwiaty, wiec grzech byloby nie przesiedziec tam calego popoludnia. Oczywiscie gratuluje Arwenie - wlasnie dolaczylas do grona najszczesliwszych osob na tej planecie :)

Hello! Ja tylko na sekundkę.. bo do pracy idę. Musże tabelkę poprawić. Jestem taaaaka chora :( Ostre przeziębienie. Masakryczny kaszel, okropny ból gardła, lekki katar. Tak mnie boli to gardlo, (szczegolnie przy kaszlu!), że aż łzy mi lecą po policzkach. A leków przeciez żadnych brać nie mogę... domowe sposoby nie pomoagają... umrę chyba :( Zaczynam dziś 2 trymestr.. Pozdrawiam wszystkich - więcej napiszę potem 🖐️ NICK...........TERMIN.....TC........MIASTO..... ......PŁEĆ....... IMIę flowerska.....11/04.......39.....Londyn- Enfield........?...............? kohannah...20/04.......38.....London Wood Green ..synus... Anthony zeluchna......26/04.......36......Hillingdon........chlo pczyk... Kacper aneczka21..12/05........35.......Bedford........chłopczy k....Mateusz Okruch12....1/06....32...Boldon/Tyne and Wear....?....Wojtuś/Hania iwtek29......22/06.......27.......Colchester.......dziew czynka .....? s_daga.......15/08.......21....london/richmond...synek.. ..Kacper Mada744....26/08...19...Harrogate....chlopak na 75%.............? Kalcia64.....31/08........19........Waltham Abbey.....? ....Zuzanna kaska0110....16/09........17........Leicester........... .? ............? edziulka...........05/10...10.........Bristol.......?.. ..Wiktoria/Oliwier Gosia24leicester..10/10. .12......Leicester..............?.............? laboszek...........14/10...13.....Swindon.......?....... Natasza/Hubert Skorpionka81..24/10......12....Southampton.....?......Iz a/Robert karina82........01/11.....11....chichester........?..... ..julia/antoś Szczęsliwe Mamusie : 🌼 sztefka.....15/03....2,700g......Londyn.......chlopak ... .Aleksander asiek 392...22/03....3,074g......Londyn.......chlopak......Patryk

Gość okruch12
Skorpionko, daruj sobie prace i idz do lozka!!!!!!!! Skoro nie mozesz brac zadnych lekow, to jak chcesz sie wyleczyc, jesli sie nie wypocisz i nie wypoczniesz? Poza tym mozesz brac paracetamol (nie ibuprom!!!!!!!!!) i witamine C.

Prosze, nie kopiujcie starej tabelki, bo poprawiam tydziek kolejny raz. Wlasnie wstalam, bo nie zaluje sobie teraz wylegiwania. Wiem, ze nie da sie wyspac na zapas ale nie mam nic do roboty oprocz zwyczajnych obowiazkow domowych. Czekamy, moze cos sie zacznie dziac juz wkrotce NICK...........TERMIN.....TC........MIASTO..... ......PŁEĆ....... IMIę flowerska.....11/04.......40.....Londyn- Enfield........?...............? kohannah...20/04.......38.....London Wood Green ..synus... Anthony zeluchna......26/04.......36......Hillingdon........chlo pczyk... Kacper aneczka21..12/05........35.......Bedford........chłopczy k....Mateusz Okruch12....1/06....32...Boldon/Tyne and Wear....?....Wojtuś/Hania iwtek29......22/06.......27.......Colchester.......dziew czynka .....? s_daga.......15/08.......21....london/richmond...synek.. ..Kacper Mada744....26/08...19...Harrogate....chlopak na 75%.............? Kalcia64.....31/08........19........Waltham Abbey.....? ....Zuzanna kaska0110....16/09........17........Leicester........... .? ............? edziulka...........05/10...10.........Bristol.......?.. ..Wiktoria/Oliwier Gosia24leicester..10/10. .12......Leicester..............?.............? laboszek...........14/10...13.....Swindon.......?....... Natasza/Hubert Skorpionka81..24/10......12....Southampton.....?......Iz a/Robert karina82........01/11.....11....chichester........?..... ..julia/antoś Szczęsliwe Mamusie : sztefka.....15/03....2,700g......Londyn.......chlopak ... .Aleksander asiek 392...22/03....3,074g......Londyn.......chlopak......Patryk

Gość arvena4
hej dziewczyny, wlasnie dotarlam do pracy od lekarza. no tak nic ciekawego sie nie dowiedzialam, powiedzial ze nie trzeba testow krwi robic skoro dwa testy normalne zrobilam i pozytywne wyszly, no i nie mam okresu. powiedzial mi 4 tydzien, wiem wczesnie, i wszystko przede mna. czuje sie dobrze tylko spiaca i zimno mi ciagle i brzuszek boli na dole:( i dopiero mam sie umowic w 10 tygodniu do midwife (chyba tak sie nazywa) czy tak zawsze jest? nei trzeba nic wczesniej robic? powiedzial ze moge latac do 28 tygodnia, na krotkich dystansach powinno byc oki. no chyba ze beda problemy jakies. nie wiem czy powinnam zrobic cos jeszcze. ja mieszkam w basingstoke, czy mieszka ktoras z was w tych okolicach?

Gość s_daga
NICK...........TERMIN.....TC........MIASTO..... ......PŁEĆ....... IMIę flowerska.....11/04.......40.....Londyn- Enfield........?...............? kohannah...20/04.......38.....London Wood Green ..synus... Anthony zeluchna......26/04.......36......Hillingdon........chlo pczyk... Kacper aneczka21..12/05........35.......Bedford........chłopczy k....Mateusz Okruch12....1/06....32...Boldon/Tyne and Wear....?....Wojtuś/Hania iwtek29......22/06.......27.......Colchester.......dziew czynka .....? s_daga.......15/08.......22....london/richmond...synek.. ..Kacper Mada744....26/08...19...Harrogate....chlopak na 75%.............? Kalcia64.....31/08........19........Waltham Abbey.....? ....Zuzanna kaska0110....16/09........17........Leicester........... .? ............? edziulka...........05/10...10.........Bristol.......?.. ..Wiktoria/Oliwier Gosia24leicester..10/10. .12......Leicester..............?.............? laboszek...........14/10...13.....Swindon.......?....... Natasza/Hubert Skorpionka81..24/10......12....Southampton.....?......Iz a/Robert karina82........01/11.....11....chichester........?..... ..julia/antoś Szczęsliwe Mamusie : sztefka.....15/03....2,700g......Londyn.......chlopak ... .Aleksander asiek 392...22/03....3,074g......Londyn.......chlopak......Patryk< br /> http://bd.lilypie.com/y4L1p2.png

Ja też się poprawiam :) NICK...........TERMIN.....TC........MIASTO..... ......PŁEĆ....... IMIę flowerska.....11/04.......40.....Londyn- Enfield........?...............? kohannah...20/04.......38.....London Wood Green ..synus... Anthony zeluchna......26/04.......36......Hillingdon........chlo pczyk... Kacper aneczka21..12/05........35.......Bedford........chłopczy k....Mateusz Okruch12....1/06....32...Boldon/Tyne and Wear....?....Wojtuś/Hania iwtek29......22/06.......27.......Colchester.......dziew czynka .....? s_daga.......15/08.......22....london/richmond...synek.. ..Kacper Mada744....26/08...19...Harrogate....chlopak na 75%.............? Kalcia64.....31/08........19........Waltham Abbey.....? ....Zuzanna kaska0110....16/09........18........Leicester........... .? ............? edziulka...........05/10...10.........Bristol.......?.. ..Wiktoria/Oliwier Gosia24leicester..10/10. .12......Leicester..............?.............? laboszek...........14/10...13.....Swindon.......?....... Natasza/Hubert Skorpionka81..24/10......12....Southampton.....?......Iz a/Robert karina82........01/11.....11....chichester........?..... ..julia/antoś Szczęśliwe Mamusie : sztefka.....15/03....2,700g......Londyn.......chlopak ... .Aleksander asiek 392...22/03....3,074g......Londyn.......chlopak......Patryk flowerska - powodzenia :) 🌼

Gość arvena4
nikt nie odpisuje, mam nadzieje ze sama nie zostalam na tym forum. mam jeszcze jedno pytanie, czy midwife mozna sobie wybrac albo co? czy moglabym np zadzwonic do szpitala obok mnie i poprosic tam o midwife? o spotkanie z nia? czy to musi byc konieczni przychodnia w ktorej jestem zarejestrowana?

Gość s_daga
ty raczej nie masz na to wiekszego wplywu! na pierwszej wizycie gp powinien ci wszystko wyjasnic a midwife ok 12 tyg sie z toba skontaktowac! cierpliwosci zycze!:-)

Gość Mada744
NICK...........TERMIN.....TC........MIASTO..... ......PŁEĆ....... IMIę flowerska.....11/04.......40.....Londyn- Enfield........?...............? kohannah...20/04.......38.....London Wood Green ..synus... Anthony zeluchna......26/04.......36......Hillingdon........chlo pczyk... Kacper aneczka21..12/05........35.......Bedford........chłopczy k....Mateusz Okruch12....1/06....32...Boldon/Tyne and Wear....?....Wojtuś/Hania iwtek29......22/06.......27.......Colchester.......dziew czynka .....? s_daga.......15/08.......22....london/richmond...synek.. ..Kacper Mada744....26/08...20...Harrogate....chlopak na 75%.............? Kalcia64.....31/08........20........Waltham Abbey.....? ....Zuzanna kaska0110....16/09........18........Leicester........... .? ............? edziulka...........05/10...10.........Bristol.......?.. ..Wiktoria/Oliwier Gosia24leicester..10/10. .12......Leicester..............?.............? laboszek...........14/10...13.....Swindon.......?....... Natasza/Hubert Skorpionka81..24/10......12....Southampton.....?......Iz a/Robert karina82........01/11.....11....chichester........?..... ..julia/antoś Szczęśliwe Mamusie : sztefka.....15/03....2,700g......Londyn.......chlopak ... .Aleksander asiek 392...22/03....3,074g......Londyn.......chlopak......Patryk< br />

Gość Mada744
arvena4- ja sama sie zarejestrowalam do midwife chyba w 6tyg bo tak mi powiedziala GP ale to zalezy jak jest w twojej przychodni. Jak ci sie nie bedzie podobala twoja midwife, jej stosunek do ciazy itp zawsze mozna ja zmienic.

Gość karina82
ale mialam sen juz druga noc pod rząd śniło misie dzidzi najpierw bylo małe najgorsze było to że nawet go w rękach nie mogłam potrzymać bo każdy mi go zabierał .potem była większa dziewczynka ale cos wydawalo mi sie że z nią nie tak .chyba miała takie oczy jak dzieci z zespolem downa.to przez te wczorajsze rozmwy na temat tych badan...ale i tak była śliczna moja jula

Witajcie po dosc dlugiej przerwie!!! Na poczatek moze sie poprawie w tabelce. NICK...........TERMIN.....TC........MIASTO..... ......PŁEĆ....... IMIę flowerska.....11/04.......40.....Londyn- Enfield........?...............? kohannah...20/04.......38.....London Wood Green ..synus... Anthony zeluchna......26/04.......36......Hillingdon........chlo pczyk... Kacper aneczka21..12/05........35.......Bedford........chłopczy k....Mateusz Okruch12....1/06....32...Boldon/Tyne and Wear....?....Wojtuś/Hania iwtek29......22/06.......27.......Colchester.......dziew czynka .....? s_daga.......15/08.......22....london/richmond...synek.. ..Kacper Mada744....26/08...20...Harrogate....chlopak na 75%.............? Kalcia64.....31/08........20........Waltham Abbey.....? ....Zuzanna kaska0110....16/09........18........Leicester........... .? ............? edziulka...........05/10...10.........Bristol.......?.. ..Wiktoria/Oliwier Gosia24leicester..10/10. .14......Leicester..............?.............? laboszek...........14/10...13.....Swindon.......?....... Natasza/Hubert Skorpionka81..24/10......12....Southampton.....?......Iz a/Robert karina82........01/11.....11....chichester........?..... ..julia/antoś Szczęśliwe Mamusie : sztefka.....15/03....2,700g......Londyn.......chlopak ... .Aleksander asiek 392...22/03....3,074g......Londyn.......chlopak......Patryk< br /> Jakos nie mialam ostatnio czasu zajrzec na te stronke ale dzisiaj mam wolne wiec moge troche namazac. Swieta minely bardzo sympatycznie,bylismy w Parku Narodowym w niedziele przecudne miejsce a w poniedzialek spotkanie ze znajomymi na swiezym powietrzu.Troche ruchu nigdy nie zaszkodzi aczkolwiek ten brak tchu czasami mi doskwiera.Ale to normalne wiec trzeba sie przyzwyczaic. Poza tym walcze z tutejszymi pezechodniami lekarskimi.Nie wiem jak to tak moze byc ze za zadne skarby nie moge sie umowic z ginekologiem.Tylko polozna a ja potrzebuje ginekologa bo ostatnio przez jakis czas mialam dziwne swedzenie pochwy i taka dziwna wydzielina-czy to normalne a jak nie to czy midwife jakos bada takie rzeczy?????? Poza tym niedlugo sie wybieram do Londynu moze ktoras z was poleci mi tam jakiegos dobrego polskiego ginekologa?bede wdziecza. To juz 14 tydzien a ja jeszcze nie mialam zadnej wizyty u lekarza tutaj.Ostatni raz bylam w polsce w 8 tyg.Mam nadzieje ze wszystko jest ok. Witam wszystkie nowe mamuski Kolezanko z dziwnymi bolami w dole brzucha nie przejmuj sie tak tym.Sama mialam takie na poczatku ciazy i ginekolog w Polsce powiedziala ze to nic takiego tylko wiadomo dbaj o siebie i nie narazaj sie na zbyt duzy wysilek fizyczny. Pozdrawiam

To jeszcze raz ja! Kolezanko Kasiu0110 z Leicester. Moze moglabys mi doradzic tutaj jakiegos dobrego lekarza.Gdzie ty chodzisz?I moze wiesz cos o jakkichs szkolach rodzenia. Ostatnio dostalam adres przechodni lekarskiej gdzies na poczatku Evingtonu podobno nastawionej wlasnie na planowanie rodziny i wszystko pod tym katem ale jak poszlam i zapytalam sie o ginekologa to powiedzieli ze nie maja.Nic z tego nie rozumiem. Podobno jezeli nic sie nie bedzie dzialo to nie moge zapomniec o takiej wizycie.Szkoda!!!Czasami ten kraj jest bardzo dziwny.

Arvena - ja mieszkam w Southampton, a to niedaleko Basingstoke. :) Tak tu wlasnie jest, że wszystko mają inaczej niż w Polsce. Nikt się Tobą nie przejmuje, jak nie dzieje sie nic zlego.. nikt nie skacze nad Tobą, nie kontroluje co tydzien... jesli wszystko o.k. (tzn. jesli czujesz sie dobrze i nie masz jakichs dziwnych, niespotykanych dolegliwosci) - to nikt nie będzie Cię ciągal po badaniach. Ja byma pierwszy raz u lekarza, jak mi test wyszedl pozytywny, (kilka), w 4-5 tyg., ale kazali mi przyjsc za jakies 4 tygodnie. Potem poszlam, to tyle, co mi karte zalozyli i nic wiecej. Pierwsze usg bede miala za tydzien, czyli dopiero w 13 tygodniu. Nie wytrzymalabym oczywiscie tyle czasu, dlatego juz w 6 tygodniu zrobilam se USG prywatnie, (w Fareham, w prywatnej klinice) i gdyby nie to - pewnie bym do dzis dnia nie byla pewna czy jestem w ciązy :/ Trzeba sie do tego przyzwyczaić, że tu jest zupelnie inaczej. Nie lekarz, a położna się zajmuje kobietą i nawet jesli czegoś od niej chcemy, może to zostac zlekceważone, bo tu sie nie dmucha tak na kobiety jak w Polsce.

Hej!!!!! Chyba mam dzisiaj wene na pisanie ahhahahh No wlasnie szkoda ze nie dmuchaja na kobiety w ciazy jakies konkretne zinteresowanie powinno byc. A w sumie to w ktorym tyg ciazy juz wiedzialyscie jaka bedzie plec? wiem to w sumie moze zalezec od tego jak sie dziecko ulozy ale w ktorym tyg bedzie mozna juz to stwierdzic? Ja jeszcze nie wiem czy to bedzie chlopiec czy dziewczynka i jestem strasznie ciekawa zreszta maz tez juz sie nie moze doczekac. Ladny mamy dzisiaj dzionek u nas w Leicester-sloneczko swieci i mozna posiedziec w ogrodku.Dzisiaj wolne od pracy wiec chyba ten czas spedze na zakupach hahahhhahaha pozdrawiam

Gość arvena4
ja to jestem panikara, i pewnie zapisze sie do szpitala do poloznej. a co do ginekologa i wizyt to kiedys mialam problem mialam straszne swedzenie i uplawy, okazalo sie ze to od antybiotkow. poszlam do gp i mowie zeby dala mi do ginekologa skierowanie itp opisalam jej co mi dolega. a ona na to ze tu nie chodzi sie na kontrolne wizyty do ginekologa, wyjatkiem so kobiety, ktore maja raka lub maja przejsc jakas operacje, i ze wszelkie badania robia na miejscu znaczy twoj gp cie bada, no to ja mowie zeby mnie zbadala, a ona e nie ma potrzeby, cisnienie mi sie podnioslo, po dluzszej dyskusji, zbadala mnie i cytologie tez mi nawet zrobili itp. no to nie wiem, go gina to tylko pewnie prywatnie mozna:( myslalam ze krew sie robi zawsze, jak sie dowie ze jest sie w ciazy. debile oni sa tu wszyscy.

u nas dzis tez cieplutko. super... a ja taka chora... umrę chyba dzisiaj. A o płci wlasnie rozmawiam z mamą na GG :) Podobno widać ją w 15-16 tyg. dopiero. Biorąc pod uwage ze w Anglii, skan robi sie tak rzadko i tak malo razy - dopuszczam mozliwosc robienia dodatkowego usg, prywatnie, by sie dowiedziec jaka bedzie płeć.

Gość arvena4
Skorpionka81 przejezdzalam kolo Southampton w niedziele, nad moze sobie pojechalismy, w sumie to blisko jest, moze kiedys sie spotkamy:) w Basingstoke tez ladnie, a ja w pracy musze siedziec:( dziewczyny kiedy komukolwiek powiedzialyscie ze jestescie w ciazy? jak dlugo czekalscie zeby rodzinie powiedziec? ja sie troche boje, nie chce zapeszac, moja starsza siostra poronila w 3 miesiacu,nie wiem dlaczego, nikt nigdy mi nie powiedzial. w sumie to tez jest taki problem, ze nie mam meza:) jestesmy zareczeni itp, w polsce obraczki czekaja do odebrania i nikt nam nie uwierzy ze to planowalismy, wszyscy pomysla ze na pewno wpadlismy. a mi moj facet obiecal, oboje sobie obiecalismy ze jak tylko kupimy mieszkanie, zaczynamy starania o potomka, i tak sie stalo:)

Arvena - jasne, że możemy się kiedyś spotkać! :) Ja nie spotykam się z nikim (czas spędzam z mężem, tak jakoś wychodzi od lat), więc fajnie będzie się z kimś kiedyś zobaczyć. Co do powiedzenia rodzinie - my chcielismy powiedzieć rodzicom osobiscie, nie przez Internet, więc pojechalismy specjalnie po to do Polski (to bylo w 9 tygodniu jakoś, tak wyszlo z biletami). Jesli się boisz reakcji rodziny - nikt Ci nie przetłumaczy by się nie bać. Jesteś w ciązy i prędzej czy pozniej wszyscy się dowiedzą. Więc lepiej mieć to za sobą jak najszybciej. Ci, co mają pomyśleć - i tak pomyślą, cokolwiek byś nie wymyśliła. Skoro zrealizowaliscie swoje plany i wszystko poszlo zgodnie z Waszymi przedsięwzięciami - możecie tak wlasnie opowiedziec o tym rodzinie. To Wasza sprawa, Wasza decyzja. Nie jestescie przecież dziećmi. Poza tym - jesteś tutaj, nie w Polsce, więc :) będziesz z dala od komntarzy. Nawet jak będą gadać - po tygodniu im przejdzie. :) Najwazniejsze, by umieć opowiedziec jak było naprawdę, bo jesli naprawde bylo tak jak piszesz - powinni siedzieć cicho, bo to Wasze życie.

Gość arvena4
bylo tak:) cieszymy sie bardzo. tylko ja mam moze obawy, bo mam rodzicow bardzo , jak by to napisac, starej daty i z zasadami. ze mieszkac z kims to po slubie, tyle gadania, nawet do tej pory mam, a mieszkamy z narzeczonym razem juz ponad 3 lata. no i wiesz, jeszcze dodatkowo jest to, ze maja juz jedna wnuczke, corka mojego brata, ktory po prostu wpadl, i sie pobral z dziewczyna tylko dlatego i po dwoch latach rozwiedli sie i teraz maja swoje nowe polowki. a poza tym obraczki zamowilismy wczesniej zanim zbralismy sie do pracy:)