Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcia ***

ciezarne Polki w Anglii.....odezwijie sie!-

Polecane posty

Arvena Tez jestem zdania ze lepiej powiedziec jak najszybciej.Ja sie akurat dowiedzialam w Polsce jak bylismy na urlopie.Jak tylko zrobilam test poszlam powiedziec rodzicom.U lekarza bylam dopiero jak bylam w osmym tygodniu. Reakcja innych sie nie przejmuj chocbys nie wiem co robila i tak beda myslec swoje.Poza tym wy jestescie szczesliwi z tego powodu wiec po co to ukrywac.Swoja radosc trzeba okazywac. A tak jak mowiolezanka mieszkajac tutaj bedziesz daleko od jakichkolwiek komentarzy wiec co za roznica. Nie wiem tylko czy mowilas juz w pracy.Ja powiedzialam zaraz po powrocie do Anglii i musze przyznac ze to byla dobra decyzja.Troche sie balam jak zareaguje szefostwo bo wiemy jak to wszystko wyglada w Polsce ale tutaj pod tym wzgledem jest super.Teraz o mnie dbaja.Moge sobie pojsc cos zjesc kiedy tylko mam ochote no i znalezli mi prace siedzaca wiec nie musze sie zameczac fizycznie.Same plusy. A ja wlasnie wrocilam ze spacerku z kolezanka.Bylo sympatycznie i pogoda rewelacja.Szkoda tylko ze akurat niektore z nas sa chore. Trzymam kciuki o szybki powrot do zdrowia. Pozdrawiam

Gość arvena4
w pracy nie bede miala problemu, mam biurowa prace i pracuje tam ok 2.5 roku juz. powiem w pracy jak bedzie odpowiedni moment, moze jak wroce od lekarza i bede pewna ze wszystko w porzadku. a rodzicom i przyjaciolom dopiero jak razem do polski pojedziemy, pewnie za okolo poltora miesiaca, za poltora tygodnia lece do polski, kumpela zapisala mnie do gina juz, ale ona tez nic nie wie. poczekamy az pojedziemy razem, tak bedzie lepiej. chetnie tez poszlabym na jakis spacer, niestety malo znajomych a moj facet to okropny domator:( pozdr

Gość camillee
arvena, powinnas miec badanie krwi na poczatku, nie bete, na ustalenie czy jestes w ciazy, ale na ustalenie grupy krwi i sprawdzenie czy nie brakuje ci zadnych skladnikow. ja dopiero czekam na takie badanie i nie wiem kiedy sie odbedzie... dopiero za tydzien ide do gp :/ ja rodzicom powiedzialam tydzien po tym jak sama sie dowiedzialam, ale oni na razie to taktuja " z rezerwa". oczywiscie sie bardzo ciesza, ale nic nie mowia, bo to jeszcze takie niepewne, niepotwierdzone przez lekarza no i tzreba przechodzic kilka miesiecy :) ja jeszcze w pracy nie powiedzialam i nie mam pojecia kiedy powiem... prace mam w porzadku, siedze przy komputerze... robie sobie przerwy bo teraz to nie jest zbyt zdrowe..... wy kiedy powiedzialyscie o ciazy? i jaka byla reakcja??

Gość karina82
u mnie to była uciecha jestem mężatką od roku i wszyscy czekali na to ja zreszta też. nie bój sie powiedzieć na pewno wszyscy beda sie cieszyc bo jest powod

Gość arvena4
mi lekarz powiedzial ze nie potrzebne badanie krwi, ze na tym etapie nic nie robia, dopiero jak sie spotkam w 10tyg z midwife to dopiero cokolwiek. camillee a w ktorym ty tygodniu jestes? ja to chyba troche boje sie powiedziec, a moze sie wstydze, nie wiem.

Gość arvena4
mi lekarz powiedzial ze nie potrzebne badanie krwi, ze na tym etapie nic nie robia, dopiero jak sie spotkam w 10tyg z midwife to dopiero cokolwiek. camillee a w ktorym ty tygodniu jestes? ja to chyba troche boje sie powiedziec, a moze sie wstydze, nie wiem.

Pierwszy raz potwierdza ciaze na usg w 12 tygodniu. Przynajmniej tak bylo u mnie. Nikt nie robil mi testow z krwi. To faktycznie dziwne uczucie z tym mowieniem wszystkim o ciazy. Ja zaciazylam rok po slubie, dziadki sie ciesza a jak im mowilam to i tak sie czulam jakos dziwnie. Ide pozniej do poloznej, chociaz jeszcze pewnie przez najblizszy tydzien nikt mi nic nie bedzie robic tylko kaza czekac. Pojaiwly sie dzisiaj w nocy jakies bole w dole brzucha, dosc mocne ale to tylko false alarm.

Gość karina82
wiecie co dziewczyny obawiam sie porodu nie wiem dlaczego moze tego bólu wszystkie mówia że jest nie do wytrzymania...dzis znow mialam sen widzialam swoje dzidzi na usg i nie mialo jednej rączki to straszne...wczoraj gralam w kosza i tak sie zastanawialam czy te podnoszenia rąk do góry nie zaszkodzą.bo midwife pyta sie czy ćwiczę a ja bałam sie do 3 miesiaca.juz sama nie wiem...

Gość arvena4
flowerska, dzieki za te slowa. ale musi byc ci ciezko, pewnie ta koncowka najbardziej sie dluzy. mi kolezanka mowila jakos, rok temu rodzila, ze to az takie straszne nie jest, boli, ale da sie przezyc, a jak sie urodzi i zobaczy dzidziusia, to o wszystkich bolach sie zapomina:) mam nadzieje mi dopiero 4 tydzien sie skonczyl, to prawie nic, boli mnie brzuch nonstop, nie wiem czy to normalne czy nie, boje sie, ze ledwo sie zaczelo a juz sie skonczy, to taki bol jak na okres. nie zabardzo silny ale boli, i po sronach jajnikow mnie boli, bardziej lewa strona. i czuje jak mi piersi rosna i bola. powiecie mi cos o tym bolu brzucha?

Witam Wlasnie wracam z przechodni lekarskiej dalam sobie na spokoj ze znalezieniem ginekologa i zapisalam sie w koncu do midwife.Troche pozno bo to moja pierwsza wizyta tutaj a juz jestem w 14 tyg-mam nadzieje ze wszystko w porzadku.No i mam nadzieje ze ta polozna sie szybko ze mna skontaktuje-ile czekayscie na tel.? Flowerska trzymam kciuki za ciebie bo juz jestes prawie na mecie.Teraz to sie juz mozesz spodziewac porodu w kazdym momencie a te skurcze co masz to zapowiedz ze to juz czas...ale dasz rade.Podobno nie jest to az takie straszne a o bolu sie pozniej szybko zapomina. Arvena nie przejmuj sie tymi bolami brzucha.Tez tak mialam prawie do konca drugiego miesiaca i przeszlo.Boli jakby na okres,moze taki mamy organizm bo nie wszystkie tak maja ale tez nie wszytskie maja mdlosci-ja nie mialam.Wiesz kazda kobieta jest inna i inaczej to wszystko przechodzi.Ale jak sie tak bardzo niepokoisz to moze pogadaj ze swoim lekarzem. Pozdro

Gość arvena4
a kiedy zaczynaja sie mdlosci? w ktorym tygodniu najczesciej? 14 tydzien to juz troszke, mi lekarz powiedzial, ze piwrwsza wizyta jest dopiero w 10 tyg, ale juz sie zapisalam w polsce do ginekologa akurat tak sie zlozylo ze za poltora tyg lece. jakos nie ufam tutejszej sluzbie zdrowia.

Gość s_daga
czesc ciezaroweczki! jeszcze dzisiaj i jutro i lece do Polski, nie moge sie doczekac bo mnie taka nuda tu dopadla ze cos strasznego!🌼 no i wkoncu zobacze ginekologa poraz drugi od poczatku a to juz 23 tydz. polmetek za mna ale obawiam sie troche lata z takim bebenkiem (mam termin na 15.08), a przyczytalam gdzies ze lato ma byc znow wyjatkowo gorace uf! oj ciezko bedzie! no to pozdrawiam

Gość Mada744
Witajcie 🌼 🌼 🌼 Flowerska- no juz niedlogo bedzie was 3 :):):):):):) zobaczysz jak bedzie cudownie po wszystkim. Karina82- nie boj sie porodu masz jeszcze duzo czasu do tego mometu i na pewno przygotujesz sie do niego fizycznie i psychicznie:):):):) A takie dziwne sny to sie zdarzaja, mi tez sie snil na poczatku dzidzius, ze z nim bylo cos nie tak- ale to tylko glupie sny. Za bardzo przezywasz ciaze ale nie martw sie to tez pewnie przez burze hormonow jaka nawiedza w pierwszych 3 miesiacach. A co do sportu- to dobrze wplywa na samopoczucie wiec cwicz ale sie nie przemeczaj.:):):):)

Gość okruch12
Arwena, bole brzucha, to raczej normalka. Moze tez pojawic sie krwawienie (w siodmym-dziewiatym tyg. ciazy). Jakby co, nie panikuj, tylko zglos sie do GP lub jedz na izbe przyjec do szpitala. To wszystko ma zwiazek z szalejacymi chormonami, a lekkie krwawienia sa pozostaloscia po okresie, wiec nie ma co sie przejmowac (chociaz sprawdzic trzeba). Z tego, co wiem sport jest zdrowy, ale slyszalam, ze nie mozna podnosic rak do gory. Podobno naciaga sie macica i mozna sobie cos naderwac. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale ja na wszelki wypadek zaprzestalabym gry w kosza.

Gość arvena4
panikuje, wiem, moze za bardzo mysle o tym. a kiedy mdlosci zazwyczaj sie zaczynaja? denerwuje sie bo moja siostra poronila, nie wiem czemu, ale czy to moze byc rodzinne?

Gość camillee
arvena, nie przejmuj sie i nie panikuj ;) bole podbrzusza sa jak najbardziej normalne, bo przeciwez tyle zian tam teraz zachodzi. chyba ze sa to silne bole to powinnas sie zglosic do lekarza. mdlosci zaczynaja sie ok 6-7 tygodnia. w zaleznosci od kobiety ;) nigdzie nie jest powiedziane ze ty je musisz miec, mozewsz je miec wczesniej albo pozniej, albo w ogole, czego ci zycze :) ja poki co nie mam a jestem pod koniec 6 tygodnia :D jesli chcecie to wkleje wam stronke gdzie dziewczyny opsije swoje porody. nic strasznego, makabrycznego. ja czytalam kilka i czesto lezka sie w oku kreci ;)

Gość arvena4
camillee a mialas juz jakies badania? widzialas sie z lekarzem, nei weim co mam za bardzo zrobic, widzialam swojego nowego gp, bo wlasnie sie przeprowadzilam, i powiedzial ze teraz to nic sie nie robi, moze dlatego ze to koniec 4 tygodnia i wszystko wczesnie. a ze z micwife powinnam sie umowic w 10 tyg.

Gość camillee
arvena, ja poszlam sie umowic na wizyte pod koniec 4 tygodnia. w przychodni w ogole sie nie przejeli tym ze jestem w ciazy i wyznaczyli mi wizyte na za 3 tygodnie. dopiero za tydzien ide do lekarza pierwszego kontaktu i zobaczymy co powie :( nie licze na konkretne badania, pewnie mi powiedza ze nic nie zobiom ;) moja kol jest teraz w 7 miesiacu, wiem bede widziala jak wszystko u niej przebiega, poki co badan nie ma za wiele, zobaczymy jak to z nami bedzie ;) nie denerwuj sie, trzeba byc cierpliwym tutaj :( w razie czego masz nas ;)

Gość camillee
arvena, ja poszlam sie umowic na wizyte pod koniec 4 tygodnia. w przychodni w ogole sie nie przejeli tym ze jestem w ciazy i wyznaczyli mi wizyte na za 3 tygodnie. dopiero za tydzien ide do lekarza pierwszego kontaktu i zobaczymy co powie :( nie licze na konkretne badania, pewnie mi powiedza ze nic nie zobiom ;) moja kol jest teraz w 7 miesiacu, wiem bede widziala jak wszystko u niej przebiega, poki co badan nie ma za wiele, zobaczymy jak to z nami bedzie ;) nie denerwuj sie, trzeba byc cierpliwym tutaj :( w razie czego masz nas ;)

Gość arvena4
camillee, ja wlasnie zadzwonilam do swojej przychodni i powiedzialam ze chcialabym umowic sie z midwife bo jestem w ciazy. i umowili mnie na 09/05 to bedzie konic osmego tygodnia. chyba najlepiej jest wogole nie widziec z gp tylko odrazu zadzwonic i umowic sie z midwife. powiedzieli mi ze pierwsze spotkanie powinno odbyc sie pomiedzy 8 a 10 tygodniem. moze zamiast widziec swojego lekarza pierwszego kontaktu umow sie od zaru z polozna. i tak w sobote nie ta tylka nastepna lece do polski i umowilam sie wp olsce z ginem, tak na wszelki wypadek, zeby wiedziec. najsmieszniejsze jest t ze przyjaciolka mnei umowila, a ona nie wie ze jestem w ciazy, nikt jeszcze nie wie, czekamy az sie dowiemy ze wszystko jest oki, i jak razem do polski pojedziemy to wtedy powiemy.

Gość camillee
arvena, czekam i zobacze co mi gp powie, i tak mnie midwife wczesniej nie przyjmie niz 10 moze 12 tydzien. wiec ta wizyta nie zaszkodzi.... za dwa tygodnie sie wybieram do polski, i rozmawialam juz z moja gin, zbada mnie i bede miala usg. nie licze na anglie... dopoki moge jezdzic do polski to tam bede robila wiekszosc badan, w anglii, dopiero pozniej ich pomecze ;) arvena, jak ty sie w ogole czujesz??

Gość arvena4
w sumie to nie tak strasznei, chyba, nie wiem, spac kiepsko mie sie spi, ciagle w glowie mi sie kreci, tak dziwnie i wiekszosc zapachow mi przeszkadza. a najgorsze to to ze brzuch mnie boli w dole. podobno to normalne. a tak poza tym to przerazona jestem:)

Gość arvena4
do licha a kim ty jestes zeby o tym decydowac? zastanow sie co piszesz i czy masz racje. A zapewne jesli ktos pojdzie do ginekologa to zrobi to na pewno prywatnie, glupia i tepa jestes. Poza tym jak by ciezarna kobieta miala takie zyczenie moze sobie i panstwowo zrobic badania za darmo, prawo w unii europejskiej jest takie, ze wystarczy ze w jednym kraju placisz na sluzbe zdrowotna a mozesz sie leczyc i zasiegac za darmo porad lekarskich w kazdym europejskim kraju. zawsze i wszedzie znajdzie sie taka wredna geba jak ty!!!!!

Gość camillee
moge sie badac ile tylko zechce w pl :) a ty mozesz mi nafikac ;)

Gość camillee
arvena, dzieki za obrone :)

Gość arvena4
wqrza mnie strasznie taka zawisc i nie lubie takich ludzi. Polacy to narod zazdrosny. pewnie chciala tylko sprowokowac, wiecej sie pewnie nie odezwie, hak jej w smak.

Cześć dziewczyny. No to zamknęłyście buzie pomarańczce :) arvena - bóle brzucha są normalne, uwierz mi. Też strasznie się bałam, bo miałam takie bóle jakbym za moment okres miała dostać, ale to stopniowo się wyregulowało i teraz jest już inaczej, spokojniej. Położna powiedziała mi od razu, że to normalne. Moja mama też mi to zresztą powiedziała, wszystko w środku się rozciąga i przygotowuje na wzrost maluszka... Musi troszkę poboleć. Będzie dobrze - zobaczysz. Głowa do góry bo dzidzia czuje Twoje nastroje!!! 🌼 flowerska...jesteś jeszcze??

Gość arvena4
dziewczyny nie mialyscie takiego czegos, ze brzuch od razu wam spuchl, bo mi od razu wywalilo tak na dole, malo, ale tak jak na okres sie powiekszyl,i w sumie bolec brzuch zaczal mnie juz z ponad tydzien przed tym jak okres mialabym dostac.

Gość do licha
pomaranczka tu jest niejedna wyjechałyscie tam za lepszym zyciem a słuzba zdrowia polska jest lepsza zadna z was nie pojdzie prywatnie w polsce ale na NFZ zebrac sie nauczyłyscie wiec myslicie ze to normalne Ludzoe w polsce płaca podatki i zus i czasem brak foprsy na leczenie chorych dzieci a wy tu krszsc opzryjezdzacie załozne zebraczki polak tylko potrafi tak krascz

Gość arvena4
naucz sie najpierw pisac, tak zeby kazdy mogl cie zrozumiec. glupia jestes i szkoda nerwow na takie idiotki jak ty!!!!! a poza tym kim ty jestes, ze uwazasz ze masz takie prawo krytykowac i ponizac innych? nikt nie zebra, a ty glupia po prostu zazdroscisz i tyle!!!! A jakbys nie zauwazyla co wczesniej ci napisalam, to jesli placi sie na ubezpieczenie zdrowotne np w Anglii to darmowa opieka zdrowotna obejmuje cie takze w Polsce. NFZ rozlicza sie z NHS. Wystarczy formularz wypelnic i mozesz sie tez leczyc w polsce!!!!! jestes plytka i glupia i jesli chcesz sie wypowiadac na jakiekolwiek tematy poczytaj sobie najpierw a potem mozesz zabierac glosu. zebrakiem tutaj nikt nie jest i nikt nie zebra!!! a poza tym zebracy nie posiadali by komputerow i dostepu do netu, zastanow sie co piszesz!!!