Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Studentka1987____

przypisy na pracy semestralnej/ magisterskiej

Polecane posty

Gość Studentka1987____

Cześć :) Kończę właśnie pracę semestralną wreszcie i najgorsza część przede mną :D nigdy nie mogę zapamiętać kiedy się pisze ibidem, kiedy opcit i tak dalej ... Przypisy robię w ten sposób, że w tekście piszę numerki, a na ostatniej stronie źródła, z których brałam informacje. Moglibyście mi pomóc? Proszę Was bardzo!

Gość myk-myk
ibidem to znaczy "tamże", "jak wyżej", więc chyba nie muszę wyjaśniać kiedy tak napiszesz? Po ibidem. dodajesz tyko stronę, dzie znajduje się cytat. Z kolei op.cit. -'opus citatum' - "dzieło cytowane". Piszesz wtedy, kiedy już masz wcześniej przypis do jakiejś pozycji w swojej pracy i ponownie ją cytujesz. Wtedy napiszesz: nr przypisu, później inicjał imienia i nazwisko autora, potem op.cit. (już bez informacji typu miejsce, rok wydania itp.) + strona, na której znajduje się przypis w dziele cytowanym. Wydaje mi się, że tak powino być, ale może ktoś jeszcze coś podpowie i ewentualnie mnie poprawi.

Gość Studentka1987____
Dzięki ogromne! Bardzo dziękuję :) Ale to nie dotyczy tylko cytatów ale również zdań przeformułowanych, prawda?