Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze o radę

gdzie uzyskać bezpłatniej pomocy z prawa pracy?

Polecane posty

Gość prosze o radę

czy orientuje sie ktos, czy sa pisma w ktorych mozna zapytac o porade?

Kodeks Pracy jest najlepszym doradcą. W miejskich ośrodkach pomocy społecznej nazywanych dalej skrótem MOPS przyjmuje prawnik, i darmo doradza zwykłym szarym ludziom. Zdarzają też biura poselskie, dla reklamy nawet doradzą. Oni są zazwyczaj szczegółowi i nawet napiszą tekst za człowieka i poślą do konkretnych drzwi. Wszystko powyższe, prócz kodeksu, zależy od miejsca zamieszkania zainteresowanego.

Gość prosze o radę
Mortifer dziekuje za radę. w kodeksie raczej trudno znaleźdz odp. na moje pyt. a mianowicie.. Pracowałem w Przedsiębiorstwie Turystycznym jako kierowca autokaru od 1973 do 1990 roku. Zakład zwolnil mnie z przyczyn ekonomicznych i nie wystawil mi świadetwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach, posiadam tylko aneks do umowy wystawiony 1984roku, potwierdzajacy moja pracę Dział 8 pkt 2 podpunkt2. Obecnie mam 57lat i 40lat pracy, świadectwo o ktorym wyzej wspomnialem, bde potrzebowal za 3lata, zeby przejsc na emeryturę. Ponieważ świadkowie którzy pracowali w tantych latach ze mna wymierają, obecnie mam tylko kontakt z dwoma osobami. Chciałbym wczesniej uzyskac takie potwierdzenie. Sąd Pracy, nie przyjmie takiej sprawy, poniewaz nie mam strony. Zakład pracy zlikwidowano 1991r. a ZUS nei chce byc strona w obecnej chwilki, przed czasem. Jak rozwiazac ten problem?????

Gość państwowe czy prywatne

A masz: Stosownie do postanowień par. 2 ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. nr 8, poz. 43 ze zm.) okresy pracy w szczególnych warunkach, których posiadanie uprawnia do wcześniejszego przejścia na emeryturę, powinny być potwierdzone przez zakład pracy na podstawie posiadanej dokumentacji. Potwierdzeń takich zakład pracy dokonuje w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach, wystawionym według wzoru stanowiącego załącznik do wydanych zarządzeń resortowych lub w świadectwie pracy. W dokumentach tych pracodawca powinien wykazać okres zatrudnienia pracownika, w którym praca w szczególnych warunkach wykonywana była stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, obowiązującym na danym stanowisku pracy. Podany w świadectwie rodzaj pracy powinien być zgodny z pracami, które wymienione są w wykazach A lub B stanowiących załącznik do powołanego rozporządzenia. Natomiast szczegółowe stanowisko pracy powinno ściśle i dokładnie odpowiadać wykazowi zarządzenia resortowego. W przypadku likwidacji zakładu pracy lub toczącego się postępowania upadłościowego, świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach może wystawić likwidator lub syndyk masy upadłości. Stosowne zaświadczenie potwierdzające okresy pracy w szczególnych warunkach może być wystawione także przez organ założycielski nie istniejącego już zakładu pracy (np. urząd wojewódzki) bądź organ nadrzędny (np. ministerstwo, urząd centralny). Zakład pracy, który posiada w swoich archiwach akta osobowe byłych pracowników, którzy odeszli z pracy w okresie przed rozpoczęciem procesu przekształceń własnościowych lub restrukturyzacji, także – na podstawie tych akt – może potwierdzić fakt wykonywania pracy w szczególnych warunkach. W postępowaniu o ustalenie uprawnień do wcześniejszej emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach organ rentowy może również przyjąć kserokopie dokumentów potwierdzające okresy takiej pracy, sporządzone przez archiwa, które są w posiadaniu dokumentacji osobowej pracowników. Aby jednak organ rentowy mógł uwzględnić takie dokumenty, musi z nich wynikać stanowisko pracy w szczególnych warunkach bądź jej charakter, przynależność resortowa zakładu pracy, a także to, że praca w szczególnych warunkach wykonywana była stale i w pełnym wymiarze czasu pracy

a na przyszłość www.mforum.biz

Gość prosze o radę
w archuwum nie ma zaswiadczenia,ze pracowalem w szczegolnych warunkach. jedynym zposobem uzyskania teraz tego dokumentu jest przez sad z pomocą swiadków, o ktorych juz wspomnialem, jednak sad pracy nie podejmie sie tego teraz, bo do emerytury mam jeszcze 3 ltat.

Gość panstwowe czy prywatne
W archiwum są inne dokumenty z przebiegu zatrudnienia które mogą świadczyć o takim stanie rzeczy.

Gość prosze o radę
jezeli chodzi o archiwum, to wysiedzialem sie tam juz kilka godz. niestety Pani po kilku godz. oswiadczyla,ze takiego dokumentu nie moze mi wydac, poniewaz nie posiadaja.

pokseruj wszystkie dokumenty z archiwum, i albo wystawi ci to organ nadrzędny (jesli to było przedsiębiorstwo państwowe-a po roku działalności widać że na 99 % tak) albo zus będzie musiał przyjąć na pdst. posiadanej dokumentacji na Twój wniosek.

Gość prosze o radę
bardzo dziekuje, za poradę. niestety szary czlowiek nie wie, jakie ma prawa. Powiedzieli,ze musze czekac te 3 lata i wtedy ZUS bedzie moja stroną i moi swiadkowie, ale kto wie, czy on wtedy beda mogli swiadczyc. Jezeli chodzi o zakalad pracy, to owszem panstwowy.

No to dokumenty w łapę i do organu założycielskiego biegaj. A w razie co to zostaje ci ten zus i wtedy batalia o uznanie swoich praw.

Gość prosze o radę
dokumenty wszytskie mam, wiec bede probowal w ten sposob, poradzono mi takze,ze moze jest mozliwos notarlialnego oswiadczenia swiadkow, ktore moze w przyszlosci byloby tolerowane, myslalem nad tym,zeby isc do notariusza i dowiedziec sie o to, ale zrobie w pierszej kolejnosci to co Pan/Pani mi poradzil/a . Mam nadzije,ze rozwiaze w koncu tę sprawę.

tylko w urzedzie składaj podanie i załącz xero swoich dokumentów. Jak tam nie załatwią to pozostaje batalia przed zus, ten notariusz to i dobra sprawa. Ale narazie się możesz wstrzymać.

Gość prosze o radę
Z ZUS-em ciezko, dowiadywalem sie, nie ebda teraz swiadczyc, mam nawet znajomego, ktory prauje w Zusie i powiedzial,ze jezeli chodzi o nich, to nic narazie nie zrobie.ale myzle,ze pierwsza opcja, pomoze mi.