Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość echhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Cytowanie cytatu-praca magisterska,licencjacka

Polecane posty

Chcialam w pracy umiescic cytat z ksiazki- nie sa to slowa jej autorki ale rowniez cycta...Podaje ona oczywiscie zrodlo i autora... Jak to zrobic? Napisac np., ze autorka cytuje pana X....i podac ten cytat... Czy lepiej wpisac po prostu sam cytat a w przzypisac podac autora i ksiazke z bibliografii podanej przez autorke... Wiem, ze troche namieszalam ale blagam o podpowiedz bo juz przy tym cierpie na wtorny debilizm :(

Gość jatamanka
Lepiej to pirewsze.

dzieki :) A wtedy nie musze w bibliograii pisac skad ona ten cytat wziela, prawda? :)

Gość jatamanka
Wtedy już nie jezeli napiszesz to w pracy ze ona tez cytowała kogoś to w bibliografi juz nie pisz

Dziekuje bardzo :) 🖐️

prawidłowo wyglądający w tym wypadku przypis wygląda tak : np.: A Nowak, Polska w strefie euro, AE Kraków, Kraków 2005, s.88, cyt. za: L. Oręziak, Euro nowy pieniądz, PWN, Warszawa 2000, s.55. przy czym ta druga książka jest tą którą my mamy w domu wiem bo sama oddałam prace 2 dni temu :))

Podaje się żródło oryginalne, a potem wpisuje się w nawiasie (cyt. za) i [podaje żródło wtórne. Np: Gapiewski, 1997, O bzdurze, s.32, Katowice: wydawnictwo Sława( cyt za:) Bulbakowski, 1988, o Mądrości, s44, Maków: Oficyna pieniażek. Oznacza to, że cytujesz Gapiewskiego z książki Bulbakowskiego..... Ważny jest także rodzaj przypisów, które robisz w pracy. Pozdrawiam

Można też cytować oryginał, bez podawania żródła wqtórnego....tylko biada jak okaże się, że autor sie pomylił:P

bardzo dziekuje :) Kamylko, Nie mam czasu na szukanie oryginalnych tekstow :P

I ważne jest rodzaj przypisów, wówczas podaje się w odpowiednim miejscu nr strony, tytuł, wydawnictwo i rok wydania.... takie pierdólki.....:P

Anouk Ja robie normalny przypis dolny a potem bibliografie cala rzuce na koncu :O kamylko, Widzialam, ze idziesz na Ani Mru MRu :D Super:P Mi sie mozg gotuje od upalu i tego dziadostwa 😭

A i nie moge szukac tego tekstu, z ktorego ta kobita cytuje- bo oryginal byl po francusku :O:O:O Dzis udalo mi sie zrozumiec tekst portugalski ale francuskiego nie obejmuje moj wrodzony talent lingwistyczny :P

Hmmmm.... W dolnym przypisie: Autor Imię, Tytuł, Miejsce wydania wydawnictwo, rok,s.cytowana (nr). To najbardziej przyjęta. Tytuł kurysywą. Jeżeli cytujesz drygi raz to samo żródło, podajesz autora i tytuł i ibidem. Tak się przeważnie robi. Zalecam skrupulatność w przypisach. :)

Gość dzieci szkole skonczyly
anouk ma racje, słuchać jej/jego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anouk Jeszcze raz wielkei dzieki :) 🖐️ :D

Jam płci żeńskiej..... Anouk to imię francuskie dla dam..... :P A Twój promotor ehhhhhhhhhhhhhhh na pierwszym seminarium nie uczył Was jak się robi przypisy i na ile sposobów mozna je robić???? Czym są fiszki? I jak sie je tworzY? Jeśli nie, szkoda, bo od tego powinno zaczynać się każde seminarium.

Anouk A jeszcze jedno co do numeracji tych niecszcsnych przypisow... Numerowac rodzialami? Tzn przypisy od numeru 1 - XX w rodziale pierwszym... i w drugim tez od 1 w gore... Czy od 1 - XXX w calej pracy :O jest na to jakas zasada czy dowolnosc? Ja dotad robilam tak w pierwszym przykladzie...

Promotor tego nie robil bo promotor ma nas genralnie w dupie :O

To jeszcze upierdliwie wspomne o podpisywaniu rysunków, tabel i wykresów, a jeślki są to dane cytowane lub powoływane obowiązkowo też należy podawać żródło. Nawet jeśli są to badania własne. TabXY. Jedzenie jabłek latem ( ma byc co, gdzie i kiedy) przez mieszkanców wielkich miastw Polsce w roku 2003. Żródło: szacunki własne na podstawie danych Polskiego Towarzystwa Zjadaczy Jabłek. Strony internetowe, które są powoływane, muszą mieć podaną datę!!!!!! Wiele jest tego.... :P

Mouse dzieki :)

ja juz bym sie chciala trzasc przed obrona 😭 bo juz mam dosc tego pisania 😭 Wracam do tego dziadostwa :O Dziekuje po stokroc za pomoc :D:D:D Mouse Powodzenia na obronei ;) 🖐️ Laurenko Dorwij gie gie w koncu :P

Nie numeryjemy rozdziałami, praca to całość. Każdy jest kolejnym. No właśnie tak to jest, czasami sami nie potrafią:( A potem recenzenci jadą ich pracę za brak odpowiednij formy. Nie zapominaj o zamieszczeniou spisu tabel, rysunków, wykresów etc. I zbiorczego zestawienia stron internetowych. Jeszcze jedna uwaga.... bibliografia to zestawienie literatury z danego tematy, niekoniecznie cytowanej....Takie najważniejsze i główne dzieła z danego tematu. jeśli recenzent będzie upierdliwy może to wychwycić. Ja zawsze stosuje określenie źródła:P ja całe życię robie oxfordzkie, są najdokładnijesze i najczytelniejsze.

Anouk :) Bardzo dziekuje :) Jak Ci cos przypomni jeszcze to Cie ozloce jak mi tu wrzucisz:) Bede zagladac w wolnych chwilach :O 🖐️ 🌼

Dużo jest tego:P ........ Format pracy to ważna sprawa..... Uważaj na opisy tabel tec. Już to pisałam, zasada jest prosta w tytule ma być co? gdzie? kiedy? i źródło. jeżeli cytujemy artykuły, musi byc to zaznaczone w przypisie. A także muszą być w zbiorczym zestawieniu literatury podane strony od do, które zajmuje artykuł w opracowaniu zbiorczym pod red. Kogoś Kogoś. Jesli czasopisma, numer czasopisma itd. I też numery stron w czasopiśmie. To też ważne. takie są wymogi.....

I szkoda, że nie uczy tego promotor. W końcu o to też powinien zadbać. Pozdrawiam wszystkich piszących i zyczę dobrej recenzji. I lekkiej obrony:)

Gość białogłowa_246
Mam pytanie dotyczące przypisów [ ] . Korzytam z literatury techniczej w które znajdują się tylko takie przypisy. Problemu mój pojawia się gdy parafrazuje fragment tekstu w którym znajduje się już inny przypis np. W ksiązce pana X pisze tak: Aluminium jest ciałem stały o budowie krtstalicznej krystalizującej w sieci A1 Ja pisząc swoją parafrazę piszę tak: Aluminium to ciało stałe o budowie krtstalicznej krystalizującej w sieci A1 [nr pana X] I tu pojawia się pytanie czy w takim przypisie kwadratowym dawac tez ksiązki 12,35 z których korzystał pan X?? Przeważnie są to ksiązki stare lub badania do których nie mam zadnego dostepu. Gdybym dodawała takie przypisy z których ktość korzystał to miałabym piekielnie dużą i podejrzaną bibliografie?? czy mógłby mi ktoś wyjaśnic postępowanie w tego rodzaju sprawie