Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anka25lat

czy za niestawienie sie w sadzie grozi mi cos?

Polecane posty

Gość anka25lat

nie odebrałam listu poleconego z poczty,,,,

Gość sprawdz najpierw co to
list polecony z poczty to moze byc : z gazowni, z tepsy - niezaplacony rachunek z posterunku policji na przesluchanie z sądu, z urzędu skarnowego

Gość anka25lat
podejrzewam ze z sadu bo grozono mi ze moge miec kłopoty ,,, jako swiadek a jesli nie jestem zameldowana tam gdzie dostarczono list?

to nie wazne!!! sad trzeba powiadomic na pismie o zmianie adresu. Inaczej sad traktuje taki list jako DOSTARCZONY.

Gość anka25lat
to co kazdy zmieniajac adres zamieszkania ma obowiazek powiadomic organy ,,, ? poprostu pewna osoba podała moje dane i adres zamieszkania ,,, nie zgodny ze stanem zameldowania ,,,

ja nie wiem jak z innymi organami ale sad to napewno!!! ;) Tak sie dowiedzialam to mowie... Ja tam sie nie znam :P

Gość anka25lat
nie rozumiem wiec jak zmieniłas miejsce zamieszkania ,,, powiadomiłas sąd?

najlepiej jakby ktos z rodziny napisal ze nie mozesz sie stawic do sadu bo przebywasz za granica(mozesz to Ty nawet zrobic), ja tak zrobilam i dali mi spokoj, ale zanim napisalam to co chwile dostawalam pismo zeby sie stawic.. Od tego czasu nic..

Gość jezeli bys odebrala
to bys sie dowiedziala czy MUSIS czy NIE MUSISZ sie stawic-tam jest wysztko napisane czy stawienie sie jest obowiazkowe czy nie.Odbierz skoro i tak sad uzna ze dostarczono list

Gość anka25lat
jak moga stwierdzic ze dostarczono list... skoro odesla go do nich spowrotem ,,,?

ja nic nie zmianialam, wiec nie powiadamialam. Zreszta mowie tylko co wiem ;) Fakt... czy odbierzesz czy nie to na jedno wyjdzie, wiec odbierz i sprawdz co napisali ;)

Gość jezeli bys odebrala
kurwa odbierz ten list bo mozesz uniknac tego ze bedziesz miala przerabane a tak to pojdziesz siedziec albo wyrok w zawiasach za utrudnianie:O

Gość dla nich to bez roznicy
po prostu nasze panstwo jest popierdolone ;)

jak go odesla i oni go dostana to uznaja go za DOSTARCZONY. Taka jest procedura ;) chyba prowadza tam jakas ewidencje makulatury, nie wiem ;)

Gość anka25lat
prosze o rzetelne odp

Gość nie przesadzajcie
ja nie stawilem sie, pomimo ze odebralem - nie chcialo mi sie.. dostalem 200 zl grzywny, z tym ze nie napisali terminu do ktorego trzeba zaplate uiscic. Do tej pory nie zaplacilem i mam ich w dupie.

Krawa orlica pieprzysz jak potłuczona..nieodebrany list traktują jak odebrany bo takie są procedury? Znawczyni prawa od siedmiu boleści. Weź się nie odzywaj lepiej jak masz zamiar ludzi oszukiwać.

Gość anka25lat
tak tez nie mogłam m w to uwierzyc by tak postepowali ze zwrotami

Gość dobrze mowi krwawa
jest cos takiego jak fikcja doreczenia...

Gość na serio nie lepiej
odebrac i odtechnac z ulga ze wcale nie musisz tam isc ,albo jak musisz(w co watpie-swiadek rzadko kiedy MUSI) to wymyslisz pisemko ze cie nie ma,jestes za granica... blablabla

Gość a co to ta
antenka?

Gość poodnosze

Gość a przeciez
tak samo jest z wypowiedzeniem umowy o prace na przyklad. JEsli wyslesz pracownikowi za zwrotnym potwierdzeniem odbioru a on tego nie odbierze, z roznych wzgledow, np adresat nieobecny to pracodawca uznaje go za doreczony i wypowiedzenie rozpoczyna swoj bieg. Krwawa orlica ma racje.

Gość Jezeli
nie jestes zameldowana to list zostanie zwrocony z adnotacja poczty ,ze nie mieszkasz pod wskazanym adresem-za to nic Ci nie grozi.List ie odebrany nie traktujemy jako odebrany zastanowcie sie-przeciez to bezsensu.Jezeli jestes swiadkiem w sprawie karnej-po drugim wezwaniu do domu przyjedzie policja(jezeli Twoje zeznania sa niezbedne dla rozstrzygniecia dalszego toku sprawy) i zostaniesz na sprawe dowieziona-to jest procedura bez ponoszenia wiekszych konsekwencji.Jezeli notorycznie bedziesz uchylac sie od stawiennictwa w sadzie-sad ma prawo nalozyc grzywne.Uff pozdrawiam;)

Jeśli w sprawie jesteś świadkiem , to nieodebranie listu poleconego niczym nie grozi. Sąd może ponownie wysłać do ciebie przesyłkę ponormalną drogą ( pocztową) jesli na tej pierwszej nie było jakiejkolwiek adnotacji poczty dlaczego nie został doręczony) jesli ponownie wróci nie dostarczony Sąd jesli koniecznie będzie chciał ciebie presłuchac to wysle list za pośrednictwem policji i wtedy policja albo ci doręczy, albo napisze dlaczego nie doręczyli ( zmiana adresu - ustali rozpytując sąsiadów, albo zajrzą do CBA - Centralne Biuro Adresowe) . Jesli dostaniesz wezwanie to musisz się stawić, bo za nieusprawiedliwione niestawiennictwo grozi wysoka kara ( nawet kilka tysięcy , najczęście 1.000 zł) . Jeśli w sprawie jesteś oskarzoną , to niestety nieodbieranie korespondencji może skończyć się nawet tymczasowym aresztowaniem. Poniewaz jak toczy się postepowanie (na etapie policji albo Prokuratury ) to podpisuje się glejt, że o każdej zmianie miejsca zamieszkania albo pobytu trzeba zawiadomić. Sąd może zostawić pismo w aktach sprawy ze skutkiem doręczenia ale nie w takim przypadku jak musi świadka przesłuchać - bo pozostawieniewezwania ze skutkiem korespondencji nic nie daje sądowi ponieważ jest zasada że przed sądem trzeba złozyć zeznania lub wyjasnienia osobiście ( ani pisemnie, ani telefonicznie tego się nie załatwi. :) Jesli masz jeszcze jakieś wątpliwości pytaj .

Do - nie przesadzajcie - będziesz miała Sąd w d... do czasu jak dostaniesz wezwanie do zapłaty. Narazie soatałaś zawiadomienie, że zostałaś ukarana karą porządkową. Na pouczeniu miałaś informację, ze trzeba swoje niestawiennictwo usprawiedliwić na piśmie w terminie 10 dni. Po tym terminie kara jest prawomocna i możesz się spodziewac już wezwania do zapłaty( i wcale nie powiedziane, że to będzie za tydzień, bo może to być nawet za miesiąc czy pół roku - jesli np. sprawa pójdzie do apelacji - to Twoja kara zostanie wzieta na \"tapetę\" dopiero po zwrocie sprawy) . Takie kary są dokładnie odnotowywane i nikt o nich nie zapomni . Możesz być pewna. Miałaś i tak dużo szczęścia, na naszym \"podwórku\" kary to najczęście 1.000 zł i ludzie niestety płacą. W następnej kolejności, jesli po ukaraniu karą pieniężną świadek i tak się nie stawi w Sądzie a odebrał wezwanie, stosuje się karę porządkową 30 dni aresztu . Ludzie nie stawiają się na wezwania Sądu , a później się mówi, że sąd jest opieszały w rozpoznawaniu spraw .