Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja już nie wiem co robić

Rozpoczynamy współżycie... to będzie nasz pierwszy raz... doradźcie...

Polecane posty

Mam 18lat, chłopak 19. Postanowiliśmy zacząć uprawiać sex. Kochamy się, oboje tego chcemy. Odnośnie antykoncepcji nie wiemy co zastosować:( boimy się stosować tylko gumki, bo jesteśmy niedoświadczeni w 'tych sprawach' i może nam coś nie wyjść. Ja się boję tabletek, bo w tak młodym wieku to podobno szkoldliwe:( no i mamy dylemat... globulki też odpadają- pienić się nie chcę:P co do naturalnych metod to też klapa, bo mam nieregularne miesiączki:( no to już nie wiemy co robić:(:(:( a sexu chcemy...:P doradźcie coś... p.s. a czy jeśli będę stosować tabletki przez krótki czas (np. pół roku) to będę miała jakieś problemy ze zdrowiem??? Niepłodność i te sprawy... wiecie:( załamuję się... pomóżcie:(:(:(

Gość sialalalla
idź do ginekologa , zrobisz badania i przepisze Ci tabletki... :)

kurcze...:(:(:( chłopak mi mówił że może iść ze mną do lekarza... ale ja nie wiem czy chcę stosować tabletki... tyle sie naczytałam o skutkach ubocznych, szkodliwości, problemach z ciążą w późniejszym wieku ze te fakty mnie przerażają...:( plastry hormonalne to raczej to samo... co tabletki:P kto mi jeszcze doradzi coś sensownego? oprócz abstynencji sexualnej:P:P:P bo to zdecydowanie odpada;)

Gość dfsdffdfd
gumka i globulka pantexowal....dostepne w aptece bez recepty...pozatym gumki tak latwo nie pekaja....kupcie te plemnikobojce...a co do tabletek to w dzisiejsztcg czasach na 10000% nie szkodza,,,,idz do ginekologa on ci dobierze odpowoednie.....to samo z plastrami....nie ma sie czego bac..10000 kobiet na siwcie bierze tabletki i jest wszystko ok wiem sama po sobie a biote juz o 6 lat moje kolezanki i mama to samo....nie wiem skad masz takie opory kto ci tkich bzdur naoopowiadiadal ze sa szkodliwe

na każdym kroku spotykam się zarówno z plusami jak i z minusami tabletek anty:/ ale chyba jednak się zdecyduję... jak mam się przygotować na wizytę u ginekologa (tą pierwszą) czy od razu na wstępie mu powiedzieć że po tabletki przyszłam?? musze mieć kalendarzyk??? pliss pomóżcie:(

Gość lady_in_red21
polecam tabletki i gumki, jesli zamierzacie wspolzyc gdy jeszcze nie skonczylas pierwszego opakowania pigulek. prezerwaywa jakas dodatkowa nawilzana, bo przy pierwszym razie mozesz byc spieta a tak to bedzie dodatkowy poslizg; a jak nie to jakis lubrykant. no i to by bylo na tyle. poza tym spokojne miejsce, tak zeby sie nie stresowac, bo wtedy najwiecej rzeczy nie wychodzi. a nawet jak wszyto gra to tez moze nie wyjsc. mi i mojemu chlopakowi na poczatku w ogole nie szlo ;) dopiero za ktoryms razem sie udalo.

Gość sexy_sexy
Ja bralam i nadal biore pigulki ant. i zajscie w ciaze jak przerwalam nie bylo trudne. Zaczelam je brac majac 16 lat ateraz mam prawie 27. Mysle ze jezeli nauczycie sie uzywac kondomu to nie powinno byc zadnej wpadki. A potem mozesz zaczac brac pigulki. Przyjemnosci.

Gość sexy_sexy
a wizyta u ginekologa ... pamietaj sie rozluznic. Bedzie cie pewnie badal. Kalendarzyk wez ze soba bo pewnie bedzie patrzal jak regularnie miesiaczkujesz. Powiedz otwarcie ze masz chlopaka i macie zamiar zaczac wspolzyc. Dlatego chcialabys zeby Ci znalazl odpowiednie tabletki antykoncepcyjne.

ja jak poszłam pierwszy raz do gina to też od razu po tabletki.Zastosuj ten tekst ( ja tak zrobiłam) \"Dzieńdobry pani doktor/doktorze.Jest to moja pierwsza wizyta u lekarza takiej specjalności.W związku z moim wiekiem przyszłam sprawdzić,czy z moim zdrowiem wszystko jest w porządku.Chciałabym również rozpocząc współżycie i chciałabym zacząć stosować tabletki antykoncepcyjne.Mógłby pan/pani mi doradzic odpowiedni środek?\" to jest chyba najlepszy tekst- grzecznie, nie nachalnie ale rzeczowo :) a co do pierwszego badania- bo napewno ci je zrobi lekarz, to umyj sie przed wizytą (bez obrazy,moze to głupio brzmi ale trzeba tak zrobić), załóż wygodną bieliznę,przypomnij sobie date 1 miesiączki no i ostatniej jak długo trwa czy obfita no i wyluzuj, tam nie jest źle

Gość aicha18
Miałam ten sam problem. Też mam 18lat i wielkie obawy przed zazywaniem tabletek antykoncepcyjnych. Mój lekarz zrobił mi cytologię, przeprowadził ze mną "wywiad" i przepisał mi Milvane. Później mam przejść na Logest. Wydaje mi się, że jeśli byłoby jakieś "ale" to by mi o tym powiedział. Przecież to lekarz. Dziś wezmę 3 tabletkę. Jest OK.

Gość aicha18
ja na swojej ostatniej wizycie wypadłam z tym spontanicznie. To była moja druga wizyta w życiu u lekarza ginekologa. Weszłam do gabinetu, lekarz spytał czy coś mi dolega a ja powedziałam: "Nie. Chciałabym zazywać tabletki antykoncepcyjne." Myślałam, że coś mi powie...że młoda jestem, albo zapyta czy ejstem pewna... czy to aby nie za wcześnie... Ale nic z tych rzeczy. Jeszcze się dopytał, czy mam jakieś tabletki upatrzone , które chciałabym zazywać... Moja koleżanka (równieśniczka) zazuwa pigulki od pazdziernika. I gdyby nie to, ze dodawala mi otuchy to nie wiem czy bym sie zdecydowala.

Gość sdhfg
mam 20 lat.i dla mnie pigulki sa najlepsze.po prostu absulutnie nie mysle teraz o ciazy.

Kochana, ja jak zaczynalam wspolzycie tez mialam ten dylemat...Poszlam do lekarza, bralam pigulki anty...Bylo OK. Potem bralam te pigulki nawet kilka lat ( ok3:) ). Wszystko bylo super. Jednak jesli nie chcesz brac pigulek, spokojnie polecam prezerwatywy Durex extra save. Sa nawilzane, mocne, nigdy mnie nie zawiodly. Teraz stosuje tylko je - od 8miesiecy, i wszystko jest superancko - uwiez. No ale uzywanie gumek wymaga z waszej strony dyscypliny. Trzeba uwazac by raczki byly \"czyste\" podczas zakladanie, by np jej nie uszkodzic...itd Ale mimo wszystko z tymi gumkami mozecie sprobowac...i to spokojnie. Kiwik