Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawaswiata

Dlaczego ludzie nosza podrobki towarow znanych marek?

Polecane posty

Gość ciekawaswiata

Wlasnie- interesuje mnie po co to robicie? Jakie motywy? Np perfumy, czy torebki, jest przeciez ogromny wybor towarow o wcale niewygorowanych cenach a jednak wolicie kupic na bazarze podrobke ?

Gość kuulas
naprawdę nie wiesz ? ludzie kupują podróbki, aby pokazać tym niezorientowanym, że stać ich na drogie rzeczy ( które - jako podróbki - są tanie ). nigdy na to nie wpadłaś ?

Gość a po co kupujesz
markowe rzeczy, przeciez sa tez tanie i dobre gatunkowo nie markowe. glupie pytanie

Gość ciekawaswiata
to, co ja mysle na ten temat, czy powszechnie znane motywy to jasna sprawa, mnie interesuja Wasze- konkretnie - wypowiedzi.A nuz czegos nowego sie dowiem

Ale jak to podrobki...? W sensie, ze zamiast Adidasa to Adadisa kupuja?? ;) MI tam zwisa kto w czym chodzi. Nie znam sie na markach :P Trudno mi tym zaszpanowac :D

Przykład: Chcesz kupić torebkę. Na markową Cię nie stać. Poszukujesz więc takiej bez metki. Żadna nie wpada Ci w oko. Znajdujesz \"nie markową\", która podoba Ci się, ale okazuje się, że jest podróbką tej \"markowej\". Czy to, że jest podróbką, to powód, żeby jej nie kupić, chociaż podoba Ci się, a inne, wcale nie lepsze gatunkowo, nie? Odpowiedz sobie sama. Oczywiście są osoby, których nie stać na drogie rzeczy, więc kupują podróby, żeby zaszpanować tym, jak to było powiedziane, niezorientowanym. Ale nie można uogólniać. A to, że kogoś nie stać na markowe ciuchy to jakiś powód do wstydu??

Gość Niektorzy kupują
podrabiane ubrania, a niektórzy podrabiane słowniki ort.

Gość ciekawaswiata
Dokladnie o to chodzi, a pytam nawiazujac do tematu o podrobkach torebek LV

Gość ciekawaswiata
nie rozumiem o co chodzi z tymi podrabianymi slownikami, oswiec mnie

Gość Niektorzy kupują
Poza tym nie zdajesz sobie chyba sprawy, że większość tych markowych rzeczy powstaje w Chinach, Bangladeszu itp. Są szyte z przeznaczeniem na kraje Europy wschodniej. Ich jakość pozostawia wiele do zyczenia. Czasem podróbka jest solidniej wykonana. Poza tym mam marki głęboko w dupie.

Gość Niektorzy kupują
---nóż---:O

Gość ciekawaswiata
Prosze sie nie unosic :) Pytam z ciekawosci, aczkolwiek handel podrobkami nie nalezy do chwalebnych procederow, czyz nie?

Gość kuulas
Podróbka dlatego nazywa się podróbką, bo ŚWIADOMIE "udaje" oryginalny produkt np. plecak Nike za 5 dolców w Szanghaju ze wszystkimi oznaczeniami, logiem, kolorystyką itp. Ci którzy kupują podróbki, sami de facto przyznają się, że to wstyd nie mieć markowych rzeczy. No bo przeciez nie kupują ich dla jakości prawda ?

Co do kraju rpodukcji to masz rację Niektorzy kupują. Sama pracuję w tzw. \"markowym\" sklepie i wiem, że chociaż sama firma jest z Europy Zachodniej (znana, szanowana marka), to żadna, powtarzam ŻADNA rzecz nie jest produkowana na zachodzie. Na każdej metce znajdziesz \"MADE IN INDIA\", \"MADE IN CHINA\", \"MADE IN TURKEY\" i tym podobne. Tak wygląda to wszędzie, chodzi o koszty produkcji, które są tam minimalne (tak na marginesie to ceny transportu bywają kilkakrotnie razy wyższe, niż wyprodukowania danej rzeczy, a nadal się to opłaca). Ale to tak na marginesie tylko

Gość kuulas
W Nike Town w NY po wielogodzinnym łażeniu po sklepie znalazłem JEDEN klasyczny t-shirt "made in USA", reszta Bangladesz, Chiny itp Sam fakt, że coś się szyje w Chinach, nie znaczy, że traci to na jakości. Podróbki nie są robione w fabrykach znanych firm, no bez przesady...

Gość ciekawaswiata
desiree i niektorzy kupuja- co do pochodzenia produktow to temat znany, obecnie przeciez juz tocza sie na ten temat spory, to niehumanitarne, fakt. Ale zgadzam sie z kulasem- i ja tak widze podrobki- jako celowe, po kosztach, oszustwo i tyle- a tak wiele osob to wspiera, propaguje. I te widoczne loga ;) bijace po oczach albo zapach fiolkow rodem z dawnego radzieckiego bazaru o nazwie angello ;)

Gość Tak tylko w tej samej
fabryce szyje sie dla np. Niemiec i dla np. Polski. I to nie jest ta sama linia produkcyjna.

Gość ciekawaswiata
szkoda, ze Niektorzy kupuja zaniechala polemiki ;) Ale coz, a nuz ;) sie jeszcze odezwie Prosze jednak nie odbiegac od tematu, ponawiam pytanie: dlaczego nosicie podrobki, dlaczego uzywacie brzydko pachnacych po czasie, tandetnych perfum, zamiast kupic sobie oryginalne, lecz tansze od tych z gornej polki? To mnie interesuje....

to nieprawda (ze Bush nie lubi hoop coli ;) ), ze produkty znanych firm produkowane w Chinach czy innej Tajlandii kierowane sa celowo na rynek E. Wschodniej i ze sa gorszej jakosci. W chwili obecnej prawie 100% tego typu przemyslu jak rowniez i np. komputerowego to domena wschodu, bowiem tam znanym firmom oplaca sie po prostu produkowac. Nigdzie na swiecie nie znajdzie tak taniej, licznej i czesto wyksztalconej sily roboczej. Jesli np. firma Nike ma zatrudnic Szwajcarow do szycia koszulek, a firma Adidas Chinczykow, to kto na tym lepiej wyjdzie? W chwili obecnej dla klientow bedzie to to samo, a Adidas zaplaci iles tam razy mniej za ten sam towar co Nike.

Faktem jednak jest, ze w przypadku kosmetykow ta zasada o kierowaniu produktu na konkretny rynek ma juz zastosowanie. Czytalam, ze w kosmetykach Avon dla np. Francji w kremie znajduje sie 95% kremu, dla Polski 75% a dla Ukrainy 50%.

Gość kuulas
Żeby zrozumieć dlaczego ludzie kupują podróbki, trzeba zrozumieć, dlaczego ludzie kupują towary luksusowe. W towarze luksusowym wartość materiału i robocizny stanowi tylko część ceny. Myślicie, że Rolls - Royce rzeczywiscie jest tyle warty ? ;) Najatrakcyjniejsze w towarze luksusowym jest własnie to, że jest drogi, że tylko NIELICZNI mają tyle kasy, by go kupić. Masz np. okulary od Versace i od razu wiadomo, że masz kasę, stać cie na wiele, jesteś kimś. Ludzie kupujący podróbki też chcą się tak poczuć, chcą aby "ulica" widziała ich jako ludzi z forsą i klasą. Podróbka daje im tę iluzję bycia kimś "więcej".

Gość ciekawaswiata
kulas- po raz kolejny piszesz tak jak ja mysle ( i zreszta wielu znanych specow od marketingu, ktorym zalezy na tym aby owe poczucie luksusu bylo bardziej dostepne, osiagalne dla przecietnego zjadacza chleba ;) ) Ale nadal nie ma odzewu od osob, ktore na wlasnym przykladzie wytlumaczylyby nam swoje pobudki napedzania rynku podrobek

Gość Niektorzy kupują
Jestem, jestem!!! Tyle czasu zajelo mi wertowanie slownika ortograficznego. Zwracam honor!!! Pukam sie w łeb i prosze o wybaczenie 🖐️

Gość ciekawaswiata
nie ma problemu Niektorzy kupuja :) pozdrawiam

Kupowałam podróby perfum. Przyczyna prosta - zapach oryginału mi się bardzo podobał, a podróba (która zresztą nie udawała, że nie jest podróbą - jak wół miała wypisane \"Type of...\") pachniała bardzo, bardzo podobnie. I była bardzo trwała. No to co mnie to obchodzi, że podróba? Teraz mam oryginał (dostałam, nie kupiłam), ale jak się skończy a na kolejny nie będzie, to skończy się na podróbie. Przecież nie nazwa/metka/cena/elegancka butelka pachnie... choć niektórym się tak wydaje :p Nie ukrywałam że pachnę podróbą, jeśli ktoś zapytał. Mnie to zwisa, grunt że pachnie ślicznie, zamiast śmierdzieć :p Kupowałam też podróbkę wcale nie znając oryginału, po prostu zapach mi się spodobał i cześć. Z innymi podróbami nie miałam do czynienia, więc się nie wypowiadam. Ale gdyby np. podrabiana torebka mi się spodobała, to bym ją kupiła - ale dlatego, że ładna, a nie dlatego, że coś udaje.

Gość Aaaaaaaaaaaaaa
Sztuknij sie w leb co mowisz wszystkie orginaly kosztuja a jak niemasz kasy to masz to co masz

Gość zapomniałaś jeszcze
Aaaaaaaaaaaa , jakoś mało logicznie formułujesz zdania.

Gość ja kupuje podróbki w Turcji
mam pełno podróbek z Turcji , są dobre jakościowo, moi znajomi też tam jeżdżą na zakupy i są zadowoleni. Dżinsy jak dżinsy, Levisy kosztuja u nas 300 zł a tam za piękne D&G , które u nas tyle kosztują ( a to te same podróby) zapłaciłam 150 zł, koszulki Polo Ralph Lauren za 10 (świetna bawełna z lycrą) , to samo Diesel, PUMA, Np, bluzę PUMY którą kupiłam 2 lata temu noszę do dziś, nie wyblakła i sie nie rozciągnęla. Są po prosu podórbki i podróbki. Trzeba wiedzieć, którą kupić. Skórzaną torebkę D&G czy Versace też było warto kupić za 150 zł. DObra skóra i najnowszy fason. NA LV nie moge patrzeć , okropne plastiki. Leży to juz tam na ulicach kilka lat a u nas dopiero laski to kupują. Piękne ręczniki Versace (ogromne) za 7 $ , grube, u nas za tyle z takiej frotty to mogę sobie kupić ręcznik do twarzy. Dlaczego mam nie kupić jak mi się to podoba i jest naprawdę dobre.

Gość ja kupuje podróbki w Turcji
te koszulki LR po 10 E, Diesel po 10 $.