Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czerwona sukienka

codzienne zmagania z rzeczywistością

Polecane posty

Witam... Chciałabym dowiedzieć się ile pieniędzy wchodzi w skład waszego domowego budżetu?? Interesują mnie przede wszystkim rodziny, w których nie ma jeszcze dzieci lub jest jedno. Czy macie np. do spłaty kredyt, ile wynoszą wasze comiesieczne opłaty i ile zostaje wam na życie?? i czy pozwolacie sobie np. na wypady do kina, restauracji, weekendowe wyjazdy, zabawy itp.?? Czy jesteście w stanie odłożyć na wakacje, przynajmniej raz w roku? I ile macie lat :)

Gość serio piszaca
U mnie jest tak: obecnie pracuje tylko maz pensja netto 2500zl po zaplaceniu wszelkich oplat + kredyt 560zl, reszte pieniedzy przeznaczamy na podroze.Raz w roku jestesmy obowiazkowo na wczasach za granica a oprocz tego w kazdy weekend ( latem )organizujemy sobie jakas wycieczke np.na dlugi weekend majowy bylismy w zakopanem, w ub.roku w karpaczu a jesli chodzi o 1-dniowe wycieczki to jezdzimy do wisly, ogrodzienca,krakowa,wadowic i wiele, wiele na rowerze np.na obiadek do restauracji, by potem spalic kalorie.Mieszkam na poludniu Polski,wiec w gory nie mam tak daleko :) Poza tym, mamy wlasnosciowe mieszkanie, samochod i starcza nam na ciuchy. Odrebna sprawa jest to,ze marzy nam sie domek, ale na to nie mamy funduszy :( pozdrawiam

Gość no i elegancko
zaraz zobaczysz ze powypisuja tu jak Ty dajesz rade za 2500,

Gość no i elegancko
i za 800 da sie wyzyc !!!

ooo to jestem mile zaskoczona :) Rozmawiałam ostatnio z chłopakiem na temet życia we dwójke i troszkę się tego obawiamy... W sumie mielibyśmy na ręke około 2200,00 zł. Też chcielibyśmy wziąść kredyt na mieszkano i w miarę jako tako żyć. Ja nie mam jakichś wygórowanych ambicji, tylko ten strach czy podołamy jest taki duży ;) Pozdrawiam i dziękuje za wpis :)

Gość serio piszaca
po prostu zima siedzimy raczej w domu i kazda zlotowka jest odkladana na bok, by mozna bylo latem podrozowac, bo to nasza pasja z mezem :) do tego wzielismy kredyt, ktory splacamy w wys.560zl miesiecznie,ale dajemy rade, w koncu nie kasa w zyciu jest najwazniejsza a poza tym uwazamy, ze lepiej zadluzyc sie w banku i splacac odsetki, niz u rodziny,znajomych.Troche trzeba glowkowac, troche zaoszczedzic na czym sie da i zawsze pare groszy miesiecznie zostanie.

Gość kozioł matoł
To co wy jecie? Przecież opłaty:czynsz, gaz,telefon, elektryka pochłaniaja masę kasy.

Gość iwonkaitomek
wiek 40/43 lata 2 pensje netto 9000 zł stałe opłaty ( czynsz, gaz, elektryczność, telefon, woda, 2 telefony komórkowe, etc) - około 1100-1200 zł szkoła dziecka 900 zł transport/ komunikacja/benzyna, etc - ok 500 zł stałą pomoc dla babci - 300 zł PS Kredyt mieszkaniowy w wysokości 1800 zl miesięcznie spłacony rok temu !!!!!

Gość iwonkaitomek
Kiedy my zaczynaliśmy wspólne życie 13 lat temu, nasz dochód był mniej wiecej taki jak Twój (ja nie pracowałam 4 lata po urodzeniu dziecka). Mieliśmy - kawalerkę po babci, druga babcia pożyczyła nam swoje oszczędności na większe mieszkanie (bez odsetek :) ), wzielismy też kredyt. Na wakacje jeździlismy pod namiot.

cieszy mnie to, że tak fajnie można wyjść na prostą :) ja nawet nie wyobrażam sobie takich wysokich zarobków... Wystarczy mi żyć tak, zeby nie brakowało do wypłaty a i na przynajmniej raz w roku wakacje wystarczyło :)

Gość iwonkaitomek
Ja dostałam dobrą pracę, mąż awansował i jest dobrze. Najwiekszym problemem jest jednak zawsze mieszkanie...potem to można nawet chleb z wodą... Wierzę, że 2 tysiace netto może wystarczyć na życie, jeżeli ma się jedno dziecko, tylko to mieszkanie ....:(

widzisz, ja się bardzo tego boję, mimo, że mam stałą prace ( w budżetówce), przyszłość mojego chłopaka też zapowiada się ciekawie, tzn. ma szanse na dosyć dobre zarobki. Czasem zastanawiam się czy będzie kiedys taki odpowiedni moment na podjecie decyzji o wspólnym życiu i kiedy on nastąpi?? ;)

Gość buhahhaahahaaa
do iwonaitomek - wez nie szpanuj, przeciez realia w Polsce sa jakie sa a wasze zarobki 9000zl netto, to juz luksus! Daruj sobie, ta marna prowokacje.

Gość sami bogacze na forum sa
no prosze... a ja... 900 zl 400 zl oplaty 250 zl jedzenie 100 -150 zl paliwo a reszta to na dokladke jak cos sie popsuje i trzeba wymienic

Gość iwonkaitomek
każdy moment jest zły czyli....każdy jest równie dobry;) Nawet gdybyście dzisiaj mieli 10000 zł, skąd wiesz, że miałabyś je jutro?? Ludzie tracą pracę, zdrowie... Jeżeli na dodatek masz umowę na czas nieokreslony w budżetówce, to przynajmniej minimum masz zapewnione.. Ważniejsze niz dobrze płatna praca dzisiaj jest gotowość do walki i siłą-mam na mysli to, że nie będziecie się poddawać, w razie czego nie będziecie gardzić żadną pracą a przyjemności będziecie widieć nawet w najmniejszych rzeczach.

Gość iwonkaitomek
do buahaha: nie chcesz -nie wierz. 9000 zł to są dwie pensje netto w Warszawie, pokolenia, które miało szanse "załapać się " na szybki wzrost gopsodarki, etc. Koledzy ze studiów mojego męża zarabiają znacznie więcej.

Gość imat
Ważniejsze niz dobrze płatna praca dzisiaj jest gotowość do walki i siłą-mam na mysli to, że nie będziecie się poddawać, w razie czego nie będziecie gardzić żadną pracą a przyjemności będziecie widieć nawet w najmniejszych rzeczach. - piekna sentencja i mądra np ktoś zaciąga kredyt na uato i mieszkanie, po co? skoro nie musi mieć auta, bo linie odbrze prosperują, metro itp. Zatem jako roztropna osoba powinien zaciągnąc kreduyt tylko na wynajem mieszkania. A nie ludzie chcą wszytsko i to naraz. Zawsze można stracić to, co się ma. Ważne by wtedy widzieć przyjemność w tych małych rzeczach np spacer, hmmm takie ciepłe, ciche wieczory, nie ma nic piękniejszego jak spacer z ukochanym, taką ukwiconą alejką. W świetle lampek i gwiazd:)

też tak myslę iwonkaitomek :) jest nam ze sobą dobrze, myślę, że będzie coraz lepiej :) wiem, że oboje nie boimy sie żadnej pracy i cokolwiek by sie nie wydarzyło to po pracę zawsze sie schylimy. Pozdrawiam i życzę wszystkiego naj naj :)

Gość iwonaitomek
Powodzenia:)