Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babcia cioteczna

jesli moja siostra ma wnuki to kim ja jestem dla tych dzieci?

Polecane posty

Gość babcia cioteczna

babcia cioteczna???????? czy w ogole taki zwrot istnieje?

Gość babcia cioteczna
one wolaja na mnie ciocia, ale jestem ciekawa czy to sie jakos nazywa to kim jestem dla nich :)

Gość brittabella
Ciociobabcią? ;) A tak serio, to myślę, że ciocią.

Gość monitorek
Ja też mówiłem do siostry babci "ciociu" powtarzając jako dziecko za mamą, dla której to była ciocia. No i tak już zostało.

Gość babcia cioteczna
:) a najlepsze, ze zostalam ta ciociobabcia w wieku 15 lat :0 teraz juz moj najstarszy wnuk ma 6 lat :) moja siostra jest starsza ode mnie o 19 lat, zaszla w ciaze w wieku17, wiec po urodzeniu mialam juz o dwa lata starszego siostrzenca :) no i syn mojej siostry splodzil syna w wieku 17 lat :) wiec jesem babcia dwoch uriwsow :) majac ciagle jedynie 21 lat :) ale to zakrecone wszystko :)

Gość monitorek
No to zdrowie szybkich kobiet i pięknych samochodów ! :-)

Gość rikkardo1
mam problem kim jestem dla wnuków mojej siostry

Gość rikkardo1
w poprzednim poście niezbyt precyzyjnie się wypowiedziałem jestem bratem mojej siostry, kim jestem dla jej wnuków, czy jest jakiś zwrot

Gość nie czyń drugiemu...
ciocia babcia:P

Gość dhfbdshgfjsldghs
W tradycyjnej terminologii, w czwartym stopniu krewnymi w linii bocznej nierównej (rodzeństwo dziadków) są dziadkowie cioteczni (jeśli pochodzą ze strony babki) lub stryjeczni (jeśli pochodzą ze strony dziadka). Tak więc jeśli twoja siostra ma wnuków, to ty dla nich jesteś babką cioteczną. Gdybyś miała brata i on miałby wnuki, byłabyś dla jego wnuków babką stryjeczną.

Gość dhfbdshgfjsldghs
Krewnych (siostry,braci, ciotki, wujostwo, babcie, dziadków) ze strony linii matki nazywa się ciotecznymi. Na przykład: - moja siostra/brat cioteczna/y, to córka/syn mojej matki siostry lub jej brata. Jeśli moja babcia ze strony matki ma siostrę lub brata, będzie to dla mnie babcia cioteczna lub dziadek cioteczny. - moja siostra/brat stryjeczna/y, to córka/syn mojego ojca siostry lub jego brata. Jeśli moja babcia ze strony ojca ma siostrę lub brata, będzie to dla mnie babcia stryjeczna lub dziadek stryjeczny. Ja miałam dziadka stryjecznego (był bratem mojego dziadka ze strony ojca), ale po prostu mówiłam do niego dziadek, tak jak do mojego dziadka z linii pierwszej. Bardzo często spotykam się, że ludzie dziadków ciotecznych/stryjecznych mianują ciotkami/wujkami i chyba to nie ma w zasadzie różnicy, ważne że wiadomo o kogo chodzi :)