Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość booddos

Do tych którzy mają papugę falistą

Polecane posty

Gość booddos

Po jakim czasie od kupienia papugi ona dała się bez ucieczki pogłaskać kiedy wkładacie rękę do klatki lub chcecie ją złapać/wziąść do ręki by z powrotem włożyć ją do klatki po ówczesnym lataniu po pokoju?????

mialam papuzke kiedys... i tak po kilku miesiacach sie oswoila...mozna ja bylo trzymac na ramieniu, i bawic sie z nia..pozniej niestety zdziczala i nie dawala sie dotykac...a na koncu zdechla :(

moje papugi nie daly sie dobrowolnie poglaskac nawet po dwoch latach. kilka razy \"przez przypadek\" wyladowaly na mojej glowie albo raz byly glodne, to siadly na reke, ale tak to sie nie daly. moze jak sa pojedynczo hodowane..... Jak je wypuszczam, to troche polataja i same wchodza do klatki. Na poczatku trwalo to troche. Teraz zrobia dwie rundki i do klatki! aha... oddalismy je do tesciow, bo strasznie halasuja a nam sie dziecko urodzilo i mamy male mieszkanie. Ale udomowic ich nam sie nie udala. chyba trzeba nad tym dlugo popracowac. Ja po jakims czasie stracilam nadzieje i dalam za wygrana....

Gość tyle tu zyczliwych
falista najlepiej oswajac gdy jest sama bez partnerki i lusterka duzo gadac, zachecac do siadania na rece lub ramieniu, majac w pogotowiu smakolyki :)

ja mam pana papuga:) mam go juz 4 lata staruszek sie zaczyna robic ale mimo z elobuziak z niego straszny i jest oswojony jak zaden ktorego do tej pory mialam to nie daje sie pogłaskać, zreszta nie dziwie mu sie tez nie lubie jak mnie głaszczą jak kota:D za to godzinami potrafi siedziec mi na ramieniu i zalecac sie do ucha:P

Gość aaqqqqqa
moj usiadl mi na reke gdzies po kilku miesiacach tak 3-6, a dal sie po glaskac 1 raz po 2 latach- najpierw przy wolu bo papuzki to bardzo lubia (taki masazyk) po 5 latach glaskalam go po glowce ale po pleckach nigdy sie nie dal:P Ale gdy po 6latach od kupienia raz go zabieralam do weterynarza i musialam w zwiazku z tym lapać to tak sie wystraszyl ze potem juz sie spowrotem tak nie oswoil i nie lubil jak sie go dotykalo

różnie to bywa z nimi. Jak masz parkę, to będzie to trwało o wiele dłużej. Papuga siądzie wtedy, gdy poczuje się bezpiecznie. Rąk do klatki nie radzę wkładać. To ma być azyl papugi przed światem. Gdy będzie czuła się niebezpiecznie we własnej klatce - nie usiądzie nigdy. Zaufanie buduj najpierw od spokoju w klatce, nić przyjaźni najpierw niech nawiązuje się na zewnątrz :) potem stopniowo, gdy papuga będzie już wiedziała, że jesteś jej najlepszym przyjacielem, towtedy już będzie pozwalała się głaskać i nie będzie czula dyskomfortu, że w jej klatce jest jakaś obca ręka.

papuzka musi sie najpierw oswoic z otoczeniem czyli na caly dzien najlepiej zostawic ją samą w pokoju potem mozemy sie jej pokazywac i przez pare tyg nie brac jej do reki bo sie nas boi aaa i odradzam przemieszczac sie z klatką tz zeby nie było gwałtownego wzrostu lub spadku temp. bo inaczej ci zdechnie jezeli chcesz ja wyniesc na zimny dwor to stopniowo przemieszczaj zeby sie przyzwyczaiła jakbys cos chcial wiedziec jeszce to sie pytaj nie?;)