Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kaskaa5

Jak rozcieńczyć toffi, by było mniej słodkie, a bardziej lejące?

Polecane posty

Zrobiłam toffi z mleka skondensowanego, jest pyszne. Chcę je dodac jednak do naleśników, a wydaje mi sie, że po jednym takim słodkim naleśniku to juz nikt nie bedzie miał ochoty na więcej (chce dodac jeszcze bitą śmietane i banana). Co zrobic, by toffi nie było tak słodkie, a było bardziej jak syrop do polania naleśniczków? Myslałam o zagotowaniu go w garnuszku z mlekiem lub z masłem. Nie wiem z czym lepiej. Próbował ktos tak zrobić? Z góry dzieki za odpowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak też myslałam - w końcu te toffi jest z mleka. Dzięki.:) Proporcji to pewnie nie podasz tak z głowy, będę musiała na oko dolewać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasują
mogą tż być mandarynki,pomrańcze,maliny,jagody,wiśnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znacie może przepis na ciasto z toffi? U mnie w cukierni nazywa sie Tofiówka, ale dość drogie jest, więc rujnuję się bo nie potrafię żyć bez toffi. Najlepiej jest kupić mleko slodzone skondensowane w puszce i gotować w kąpieli wodnej przez ok 2 godziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Toffi zrobiłam z mleka skondensowanego SłODZONEGO. Wstawiamy zamknieta puszke do garnka z woda (puszka ma byc całkiem przykryta wodą) i gotujemy z 2-3 h na małym ogniu. Ja gotowałam 2.5 i wyszło super toffi. Mysle, że nie trzeba za długo gotować, bo szkoda gazu i czasu. Nastepnym razem bede gotowała 2 h. Podczas gotowania co jakis czas dolewamy wody, bo paruje, a puszka musi byc przykryta. Gdy skonczymy gotwac, zostawiamy puszke w gorącej wodzie jeszcze na parenascie minut, pozniej wode wylewamy, czekamy znowu parenascie minut, wstawoiamy puszke do zimnej wody, czekamy...no i do lodówki. Po parenastu minutach otwieramy puszke. Możecie pominąc te ceregiele z ostudzaniem i od razu wstawic puszke do lodówki albo wody, ale wydaje mi sie, że puszki nie lubia takich zmian temperatury. No i nie otwierajcie od razu, żeby nie zeskrobywać póżniej karmelu z sufitu. Karmel jest po prostu przepyszny, ale do nalesników to musze coś zrobic, żeby nie byl taki słodki, bo po 1 nas zemdli. Mam jeszcze takie jedno pytanko - czy puszka mleka skondensowanego ma tyle samo kalorii co pożniej karmel w tej puszce? Bo wydaje mi sie, że skoro tylko postać produktu w puszce sie zmieniła, a nie zawartosc, to kalorii pozostaje tyle samo. No ale wole sie upewnic. Aha, tych kalorii w puszce mleka jest onad 1700!!! W każdym razie - smacznego.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
az tyle kalorii?? matko jedyna...to kawalek ciasta bedzie mial pewnie wiecej niz tort!! ja juz czuje, ze jak zrobie sam karmel to wyjem pol puszki, a to murowane 5 kg hehe :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
--> Rambaldi Poszukaj na forum wizaz.pl w dziale kulinaria. Tam dziewczyny podają cudne przepisy na wypieki z toffi, np. ciasto 3-bit. Az mi ślinka cieknie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TOFFI ciasto: 3 szkl.mąki 0,5 szkl.cukru 15dag.miodu 0,5 kostki margaryny 2 jaja cukier waniliowy 1 łyżeczka sody bita śmietana: Śmietane (0,5l. łaciata 30% ) ubic na sztywno .W 0,5 szkl. wody rozpuścic 3 łyżeczki żelatyny ,i letnie wlac do ubitej śmietany z cukrem pudrem i kwaskiem do smaku . Dwa placki upiec i przekladac je bita smietana i toffi . Mleko skondensowane gotowac 3 godziny . Posypac orzechami . Pyszne ,polecam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaaasssmmmiiinnn
A czy nei można tego mleka gotowa cw kąpieli wodnej ? Boję sie , ze wybuchnie. Na pewno nie bede gotowala puszki w wodzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
strasznie długo gotuje się takie mleko , lepiej kupić masę kajmakowa- wystarczy ja tylko lekko podgrzać. Mogę wam podać przepis na ciasto bananowo-toffi jeśli chcecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaaasssmmmiiinnn
Zrezygnowałam z gotowania puszki z obawy o wybuch :) Ja poprosze o przepis i o informację gdzie taką masę można kupić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaaasssmmmiiinnn
PS. Chyba wiem o jakie ciasto chodzi bo sama chciałam je zrobić właśnie z tofii. No ale i tak przepis się przyda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Masę można kupić praktycznie w każdym sklepie, ja kupowałam w Tesco z Gostynia, widziałam ją też w małych sklepikach osiedlowych. Przepis na ciasto bananowo -toffi Składniki: Masa krówkowa (kajmak) paczka ciastek (najlepiej lu degistive) 30g masła 3-4 banany śmietana 30% Ciastka rozkruszam z masłem w blenderze i układam je na dno blachy (ja zazwyczaj używam tortownicy). Następnie rozsmarowuję masę krówkową (można ją przedtem lekko podgrzać to będzie się lepiej rozsmarowywać) i układam pokrojone w plasterki banany. Na wierzch nakładam ubitą śmietanę. Do dekoracji wierzchu używam startej czekolady lub kakao. Wstawiam na jakieś 2-3 godz. do lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×