Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomóżcie plis

stypendium socjalne-jakie dokumenty musze zlozyc w mojej sytuacji?

Polecane posty

Gość pomóżcie plis

powiedzicie mi proszę jakie dokumenty musze złozyc gdy mieszkam sama we własnym mieszkaniu(darowizna od babci),nie mam wlasnych dochodów,mam zaswiadczenie z urzedu skarbowego,wiec jakie papiery beda potrzebne?czy nie wystarczy tylko zaswiadczenie o zerowych dochodach?czy cos jeszcze?

Gość pomóżcie plis
acha nie dodałam ze jestem studentka,został mi tylko 1 rok do obrony

Gość pomóżcie plis
normalnie wymagaja od osób które mieszkaja jeszcze z rodzicami zaswiadczenia o ich dochodach,o nieprowadzeniu działalnosci gospodare=czej,niepo0siadania ziemi,ale mnie to chyba nie dotyczy skoro nie mieszkam z rodzicami?

Gość pomóżcie plis
dzieki wielkie za pomoc :(

Gość bleble*
Jeśli w Twoim mieszkaniu jesteś zameldowana tylko Ty to wystarczy tylko to zaswiadczenie, które już masz. Musisz tylko pójść do dziekanatu i wypełnić wniosek.

- Oświadczenie o liczbie osób w rodzinie studenta, pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym (na wniosku o pomoc materialną); Członkowie rodziny to: małżonkowie, rodzice, opiekunowie prawni dziecka, pozostające na utrzymaniu dzieci uczące się w wieku do ukończenia 26 roku życia. - Zaświadczenie studenta i członków jego rodziny o przychodach - podlegających opodatkowaniu na zasadach ogólnych na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne nie zaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne w roku podatkowym 2005. - Oświadczenie o deklarowanych dochodach osiąganych przez osoby - podlegające przepisom o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. - Zaświadczenie z urzędu skarbowego o wysokości należnego zryczałtowanego podatku w roku kalendarzowym, z którego ustala się dochód, po odliczeniu składki na ubezpieczenie zdrowotne – w przypadku osób rozliczających się z podatku w formie ryczałtu ewidencjonowanego. W przypadku pobierania alimentów obowiązuje przedłożenie wyroku sądu o przyznaniu alimentacji i wysokości alimentów. Wyrok określający wysokość alimentów nie może być wydany wcześniej niż przed 5 laty. Jeżeli kwota otrzymywanych alimentów jest niższa od kwoty podanej w wyroku sądu lub ugodzie sądowej należy przedłożyć przekazy lub przelewy pieniężne potwierdzające ten fakt lub zaświadczenie komornika o częściowej lub całkowitej bezskuteczności egzekucji alimentów, albo o wysokości ich wyegzekwowania. - Zaświadczenie właściwego organu gminy o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym, z którego ustala się dochód. Do zaświadczenia o wielkości gospodarstwa rolnego należy dołączyć również zaświadczenie z urzędu skarbowego o wysokości dochodów (lub ich braku) członków rodziny studenta oraz studenta. Wysokość opłaty poniesionej za pobyt członka rodziny przebywającego w roku kalendarzowym, z którego ustala się dochód, w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie dokumentuje się zaświadczeniem z tej instytucji Inne zaświadczenia oraz dowody niezbędne do ustalenia prawa do stypendium socjalnego, w tym: prawomocny wyrok sądu rodzinnego stwierdzający przysposobienie dziecka lub zaświadczenie sądu rodzinnego lub ośrodka adopcyjno-opiekuńczego o prowadzonym postępowaniu sądowym w sprawie przysposobienia dziecka, prawomocny wyrok sądu rodzinnego orzekający rozwód lub separację, orzeczenie sądu rodzinnego o ustaleniu opiekuna prawnego dziecka, zaświadczenie o uczęszczaniu do szkoły lub szkoły wyższej rodzeństwa wnioskodawcy pozostającego we wspólnym gospodarstwie domowym. Istnienie rodzeństwa do 7-ego roku życia należy poświadczyć kopią aktu jego urodzenia. - zaświadczenie z urzędu pracy potwierdzające fakt pozostawania bez pracy z prawem lub bez prawa do zasiłku w przypadku bezrobotnych członków rodziny studenta pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym. Oświadczenie studenta, że jego dochody i sytuacja materialna się nie zmieniła w ciągu ostatniego roku.

Gość pomóżcie plis
wieeelkie dzieki magdoosia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🌻

Gość Ela to ty
nie do konca tak latwo... od zeszlego roku jest MINIMALNA kwota na osobe, od ktorej mozna dostac stypendium... nie mozna miec zerowych dochodow, bo to by znaczylo, ze sie cos zataja no chyba, ze to prywatna uczlenia, moze jest inaczej

Gość kejsi
ja sie teraz wlasnie staram o stypendim mnie zostaly dwa lata magisterka tylko ze ja jestem w takiej kapczastej sytuacji ze utrzymuje sie tylko z alimentow od meza i to nie bylego bo nie mamy rozwodu, i musze teraz naginac do sądu po prawomocny wyrok bo inaczej nic nie dostane a co ciekawe, bede dostawac zasilek wychowawczy, bo mam male bejbi, i jego sie nie wlicza do dochodu tzn tego zasilku, nie bejbi:)

Gość kejsi
ja sie teraz wlasnie staram o stypendim mnie zostaly dwa lata magisterka tylko ze ja jestem w takiej kapczastej sytuacji ze utrzymuje sie tylko z alimentow od meza i to nie bylego bo nie mamy rozwodu, i musze teraz naginac do sądu po prawomocny wyrok bo inaczej nic nie dostane a co ciekawe, bede dostawac zasilek wychowawczy, bo mam male bejbi, i jego sie nie wlicza do dochodu tzn tego zasilku, nie bejbi:)

Gość kejsi
prosze powiedzcie, mieszkam z rodzicami ale jestem mężatką, tylko rozeszlam sie z mezem jeszcze nie mamy rozwodu i tu pytanie: kogo mam podac jako czlonkoe rodziny?? meza czy rodzicow bo z nimi mieszkam.