Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sosnaradosna

ropiejące krostki w zgięciach skóry na szyi u dzieciątka

Polecane posty

Gość Sosnaradosna

Mój dwumiesięczny synek od ok miesiąca ma na szyi ropiejące krostki, a dokładniej w fałdkach. Zauważyłam też takie same w zgieciach kolan i za uszami.Dodam że tworzą czerwoną, sącząca sie plame. Byłam z tym u lekarza zalecil alantan w kremie nic dokladniejszego się nie dowiedziałam, no i nic nie pomaga. Może wiecie drogie mamusie co to może być? Proszę jeśli wiecie coś na ten temat, co to jest, jak leczyć to pomózcie . może wasze dzieciątka mialy też taką przypadłość?

Gość jhjgfjhgjhj
Zle wycierasz dziecko po kapieli....

Gość justalala
u mnie sprawdził sie sudocrem wstarcz ze mały uleje i juz jest wilgotno pod szyjka

Gość mamusia dziecia
za mało danych, ale wersja absinthe wysoko prawdopodobna

Trochę późno daję głos, ale takie życie. W mądrej książce napisali tak: Podrażnienie w fałdach pachwinowych i szyjnych, za uchem:to tzw. wyprzenie. Skóra sącząca, lekko błyszczy.Powód- Zbyt ściągnięte przy szyji ubranka, niewystarczające zbiegi toaletowe, pocenie się. Leczyc zanim przerodzi sie w poważną infekcję.Wykonać staranna toaletę, ubranka tylko z naturalnych tkanin, przewiewne., myj dziecko kwaśnym mydłem, nie przegrzewaj. Na zainfekowane miejsca 1% roztwór gencjany.

Wykap dziecko w wodzie z krochmalem...to stara sprawdzona metoda. Tworzy na skórze cienki film zabezpieczajęcy. Łyżka mąki ziemniaczanej rozprowadz w litrze zimnej wody i zagotuj az zgęstnieje i wlej to do wanienki. Uważaj żeby nie była za gorąca woda dla dziecka. Mi to tez wygląda lekko na jakąś alergie . moja córka zaczęła też miec takie plamy po 2 miesiącu. Musiałam odstawic nabiał (karmiłam piersią) Nie używaj mydeł do kapieli ( to wysusza skóre) tylko emolienty (dostępne w aptekach). Zadbaj o higiene dziecka ...zwłaszcza szyjki ( tam przeważnie cięzko oczyścić bo szyjka jest jeszcze krótka) Pozdrawiam

Może powinnam dodać, że ta mądra książka to podręcznik dla Akademii Med

Gość alak
mojej corce lekarz przepisal pimafucort w kremie.pozdr

Gość sosnaradosna
Wykąpałam maleństwo w krochmalu, starannie powycierałam wszystkie fałdki i rano zaczerwienienia przyblakły. Dziękuję za skuteczne rady. Pozdrawiam

koniecznie idz z nim do lekarza, mnie jak bylam mala po krochmalu tez sie polepszalo ale nie na dlugo...

Ciesze sie że pomogło, stosuj krochmal co jakis czas , nie zaszkodzi a moze pomóc- Moja połozna tak mówila. Ale idz z dzieckiem do lekarza...czasami nawet lekarz nie wie od czego sa te plamki...ale może przepisze cos do natłuszczania skóry po kąpieli. Może tez mieć skaze białkową jeśli karmisz mieszanka mleczna albo piersią. Może lekarz zmieni mleko. Jak moja malutka miała takie plamy to musiałam unikac słońca bo wtedy się bardzo rozlewały po ciele. A kupki jakie robi? Przewaznie gdy dziecko nie toleruje mieszanki ma tez rzadkie czasem zielone kupki. Pozdrawiam

acha..idz koniecznie do lekarza gdy te plamki zaczna być takie żóltawe sączące bo może się przerodzić w infekcje i potrzebny będzie antybiotyk do smarowania miejscowo