Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bogus

Jest ktos dobry z Polskiego?

Polecane posty

Gość Bogus

mam problem z zadaniem... a konkretnie mam napisac wiązki cos w rodzaju modelu odpowiedzi jaki znajduje sie na maturze... wiec temat brzmi" na podstawie załączonego fragmentu "wesela" S.Wyspianskiego i całego utworu przedstaw postawę i marzenia poety Akt 2 scena 9 "wesele" POETA, RYCERZ. POETA Otwarła się toń! Upomina się o swoje Umarła. Szumem, gwarnością, zawrotem idzie ku nam z powrotem; jakaś Przemoc wrotom grobu się wydarła, oto, słyszę, woła: RYCERZ Daj dłoń!! POETA Puszczaj! RYCERZ Ty mój! POETA Puszczaj! RYCERZ Ty mój!! POETA Żelazem owita ręka, żelazem zakryta skroń. RYCERZ Zbieraj się, skrzydlaty ptaku, nędzarzu, na koń, na koń, przepadnie przekleństwo, męka! POETA Co mówisz, okropne widziadło, na koń? - gdzie? - jak? Żelazna twoja dzwoni szczęka, żelazna więzi mnie ręka. RYCERZ Na koń, zbudź się, ty żak, ty lecieć masz jak ptak! Bioręć w pętle. POETA Na arkan mnie wiąże. RYCERZ Poznasz, ktom jest, gdy zaciążęty więzień mój, mnie służ; biorę przemocą. Ja Moc: za mną, przede mną ognia kurz; po drogach, po których lecę, drzewa się palą jak świece, ciskają się błyskawice, jak lecę, Duch: wytężaj, wytężaj słuch! POETA Puszczaj, przepadaj w Noc - o, ręce, ręce martwieją... RYCERZ Ty mój! POETA Precz.- Słysz grom... POETA Zatrząsnął się cały dom..: RYCERZ A czy wiesz, czym ty masz być, o czym tobie marzyć, śnić?. POETA Sen, marzenie, mara, wid: RYCERZ Jutro dzień! przede dniem świt! Wiesz ty, czym ty mogłeś być? POETA Słowo, Widmo gończe! RYCERZ Zwiastun!! POETA Głos jak marzeń moich piastun; Rycerz, Widmo, urojenie przyoblekło szatę żywą. RYCERZ Krwi, krwi pragnę, krwawe żniwo! Wracam do dom w noc szczęśliwą, w noc ponurych wichrów łkań. Niosę dań, orężną dań. POETA Wracasz do dom ze snów, z dali... RYCERZ Z dali, hen z zaświatów, z prochów.- Przeszedłem ogień, co pali, przeszedłem zapady lochów. ścigam, gonię, moc roztrwonię. Niosę dań, orężną dań. POETA W noc ponurych wichrów łkań wstajesz z lochów, z prochów, skał..: RYCERZ Na głos mój ty będziesz drżał: Grunwald, miecze, król Jagiełło! Hajno się po zbrojach cięło, a wichr wył i dął, i wiał; stosy trupów, stosy ciał, a krew rzeką płynie, rzeką! Tam to jest!! Olbrzymów dzieło; Witołd, Zawisza, Jagiełło, tam to jest!! - Z pobojowiska zbroica się w skibach przebłyska, żelezce, połamane groty, drzewce powbijane do ciał, z trupów zapora, z trupów wał, rycerski zgotowiony stos: Ofiarnicatam leć - tam chodź, tam leć!!! brać z tej zbrojowni zbroje, kopije, miecz i szczyt i stać tam wśród krwi, aż na ogromny głos bladością się powlecze świt, a ciała wstaną, a zbroje wzejdą i pochwycą kopije, i przejdą!!! Spiesz, tam leżą stosy ciał; przeparłem trumniska wieko, czas, bym wstał, czas, bym wstał. POETA Łzy mnie pieką, łzy mnie pieką, czymże bym ja tam być miał. RYCERZ Niosę dań, orężny szał. POETA Dech twój zimny, dech grobowy..: RYCERZ Patrzaj w twarz, patrz mi w twarz, ślubuj duszę, duszę dasz. POETA Za przyłbicą pustość, proch; w oczach twoich czarny loch, za przyłbicą Noc; zbroja głuchym jękiem brzękła. RYCERZ Miecz, miecz, siła nieulękła; patrzaj w twarz, patrzaj w twarz; ty mnie znasz. POETA Ktoś jest? RYCERZ Moc. POETA - Przyłbicę wznieś! RYCERZ Rękę daj. POETA Duszę weź. RYCERZ Patrz!! POETA Smierć - Noc! SCENA 10 http://72.14.221.104/search?q=cache:MEc2Q1zxn4EJ:www.1lo.bochnia.pl/polski/matura/2006/a-1-model-grudzien2005.pdf+model+odpowiedzi+polski+wesele&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=7&client=firefox-a

Gość Bogus
był bym bardzo wdzieczny ja jestem typowym scisłocem i nie potrafie tego zrobic:(:(( 😭 wystarczy zrobic tak jakby plan wypracowania

Gość mam to samo zadane
:D!!

Gość Bogus
to pewnie jestes z mojej klasy ehhe

Gość forget me not
Rycerz (Zawisza Czarny) Symbol honoru i patriotyzmu. Jest uosobieniem pragnień poety. Poeta ma odczucie siły. Dekadentyzm, a poeta tęskni do mocy i siły. Rycerz jako symbol mocy, odwagi i zwycięstwa. Zwiastun odrodzenia. Nazywa poetę nędzarzem. Poeta cierpi bo to co tworzy jest odzwierciedleniem ducha czasu. Rycerz przypomina czasy Jagiełły. Poeta ma szansę prowadzenia ludu do walki. Osądzona jest zdegenerowana poezja młodo polska. Poeta nie chce napisać wielkiego dzieła. Poeta nie jest w stanie podołać przywództwu narodu. Rycerz to symbol siły poezji oddziałującej na społeczeństwo.

Gość Bogus
dziekuje jestem bardzo wdzieczny ale to nie ma byc forma wypracowania to ma byc tylko ramowy plan tak jak na kluczach odpowiedzi :)pozdrawiam Bogus :)

Gość wredna wiedźma
...nie chce się chwalić, ale w liceum miałam same szóstki z pola ;) konkursy etc ALE CI NIE NAPISZE I KROPKA, TEŻ MUSIAŁAM ZADANIA Z MATMY ROZWIĄZYWAĆ SAMA

Gość Do Wiedzmy
Pewnie nikt Cie nie lubil, bo specjalnie mowilas,ze nie zrobilas zadania ,aby nikt nie mogl od Ciebie odpisac.Płyn 🖐️

Gość Bogus
a wredne baby jestescie:P

Gość mam to samo zadane
ja juz zrobilam,ale nie powiem:D!!!

Gość Bogus
ej no nie dołuj mnie ... tylko ja nie umiem ? mysle juz nad tym cały dzien... ale borok ze mnaie:(:(:((:

Gość Tajemnica_Spowiedzi
Nie martw się Boguś , Romag G. Ci później pomoże :D

Gość wredna wiedźma
nie no....lubili mnie bo wtedy byłam jeszcze naiwniaczką, która wszystkim daje odpisywać.... a z chemii i fizy miałam 2 ;)

Gość Bogus
chyba nikt cie nie libił bo byłas kujonka nie miałas przyjaciół i siedziaąłs cały czas w domu przy ksiązce:P a inni cie wykorzystywali , sama sobie winna

Gość Bogus
kurcze mysle i mysle i nieumiem

Chodzi Ci o klucz odpowiedzi?? Zapewne jesteś w trzeciej klasie. Jeżeli liczysz, że ktoś zrobi to za Ciebie, to życzę powodzenia na maturze... Pomogłabym Ci, ale nie omawiałam jeszcze tej lektury, nie jestem jeszcze tak daleko. Dopiero jutro zaczynamy młodą polskę, więc niestety, nie pomogę... Ale przecież spróbuj się wysilić. W poleceniu masz wskazówkę interpretacyjną. Może zajrzyj w jakieś wypracowanie na ten temat i je streść w podpunktach...

Gość Bogus
no własnie chodzi o klucz odpowiedzi

Gość ajsza216
hehehe. studiuje język polski na III roku... nie przypuszczalam że na kafeterii ktoś może prosić o pomoc w napisaniu zadania :P

Gość ajsza216
hehehe. studiuje język polski na III roku... nie przypuszczalam że na kafeterii ktoś może prosić o pomoc w napisaniu zadania :P