Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

makellos

filologia niemiecka

Polecane posty

są tu ludzie, którzy studiowali/studiują/będą studiować germanistykę?? Zamierzam składać w 2007 papiery na ten kierunek, wiem mniej więcej, jak te studia wyglądają, ale w sumie mniej jak więcej.. :O lubię niemca, chcę poznawać tę kulturę itp. ale chciałabym wiedzieć, z czym muszę się liczyć, na co się porywam itp. kto pomoże:D:D?? i gdzie jest fajnie?? biorę pod uwagę UMK Toruń, UW (być może:O), Szczecin..

Gość marychaaa
tzw. germanistyka na UW, studiowała tam moja siostra cioteczna, studia w sumie ok, ale średnio pasjonujące. ja skończyłam polonistykę na UW i kiedyś na zajęciach taki profesor starej daty powiedział nam, że filologie obce na polskich uczelniach, to często są takie szkólki językowe. myslę że miał sporo racji, bo tam doglębnie i obszernie nie poznaje się literarury, tylko leci się powierzchownie po jakimś kanonie uzanym od lat.

ludzie, spodziewałam się więcej odpowiedzi, ktoś tu przecież musi studiować germana!!

ja studiuje, jak lubisz to dasz sobie rade, nie nalezy kierunek ten do najłatwiejszych to juz z góry uprzedzam, ale zeby dostac sie na germane potrzeba pewnej znajomosci. co roku jest wieksza konkurencja wiec pamietaj ze sie musisz do egzaminu solidnie przylozyc

Gość do aankaa
a gdzie studiujesz? nie wiesz jaki egzamin oprocz dsh zwalnia z egzaminow(mam stara mature)? czy daf czyli deutsch als fremdsprache tez zwalnia? napisz cos wiecej o studiach,jak wyglada rozklad itd czy jestes w collegu?? napisz cos mehr ok?

aankaa co to znaczy, że \"potrzebuję pewnej znajomości\"?? mozesz mi cos wiecej powiedziec znaczy napisac o tych studiach?? czego sie uczysz itp??

Gość rgrehg
Moja kolezanka studiuje germ. na UW i jest najlepsza na swoim roku. ale ona do 13 roku zycia mieszkala w Niemczech wiec... Generalnie wiem ze jest w ch*j literatury i historii :O

Gość ja tez chce studiowac niemiec
ale przeraza mnie ta literatura:( i co robic

ja tez chce studiowac niemiec-moze wymienimy sie numerami gg i pogadamy o tych naszych wymarzonych studiach:o mnie w klasie maja za wariatke ze chce isc na filologie..

Gość to na co isc zeby miec
doczynienia z niemcem??? tylko na filologie ?! czy jak??

No jasne, że trzeba mieć do czynienia, nawet sporo. Na UŁ z tego, co mi wiadomo, nie zwalniają certyfikaty, ewentualnie ZOB, Kleines Deutsches Sprachdiplom, GroBes Deutsches Sprachdiplom i DSD II. O mojej germie nie powiedziałabym, zeto szkółka językowa. Owszem, do 3. roku włącznie są praktyczne, ale oprócz tego literatura co semestr, jezykoznawstwo, wiedza o kulturze, potem metodyka i translacje. Godzin też dużo, zwłaszcza w porównaniu z takimi kierunkami, jak np.socjologia .

Gość ale DaF to nie certyfikat
tylko EGZAMIN!!! cos sie slabo orientujesz:( daf i dsh zdaje sie w niemczech jak chcesz studiowac na uni! jako nachweis znajomosci niemieckiego

Gość ehh24
mam juz dyplom łatwo nie było, najpierw rok au-pairkio, aby m,ówic płynnie, bo za moich czasów były egzaminy z niemieckiego i polskiego pisemne i ustne teraz juz sama matura wystarczy, ale musisz sie liczyc z tym, że wykłady są w j. niemickim, wszystkie ksiązki, lektury

No raczej nie tak słabo... Deutsch als Fremdsprache? Przeciez to ci nic nie da. DHS moze, choć to wcale niekoniecznie, bo co innego niemieckie uczelnie, a co innego polskie. Poza tym wystarczy ZMP, żeby móc studiowac w Niemczech, przynajmniej tak było.

No i zapomniałam dodać-u nas jest honorowane właściwie tylko to, co wystawia Goethe Institut, czyli certyfikaty owego instytutu, ewentualnie jednoznaczne, np. Instytutu Austraiackiego, który z GI współpracuje. Chyba, że na innych Uni jest inaczej.

Gość dsh a nie dhs jak juz cos
daf ma taki sam poziom jak dsh w tym ze w daf-ie nia ma nacisku na gramatyke!! zmp to latwizna,za jakich czasow to byl sprachnachweis??? chyba przed wojna:( ale macie orientacje hmm- w polsce to w ogole trzeba byc megamozgiem!!! skoro nawet dsh nie uznaja:) dobrze ze zaczynam studia w bundesrepublik:)

Literówka. Ciesz się, ze zaczynasz. Ja jestem obecnie w Austrii i też mi tu dobrze. A ZMP był wystarczający jeszcze za moich czasów, kolego (rocznik 1985), więc nie gadaj głupot, dobrze? A poza tym nie gadaj, że DSH ma jakiś wyjątkowo wysoki poziom buahaha Cytat ze strony o DSH: Warunkiem przyjęcia na kurs jest zaświadczenie odbycia 800 godzin języka niemieckiego co odpowiada poziomowi ZMP (Mittelstufenprüfung) z Instytutu Goethego. http://www.htwm.de/hsm-int/polish-web/kurs_dsh.htm I nie krytykuj innych, jeśli sam nie wiesz dobrze, ok?

Gość czy ty nie czaisz
ze wpierw musisz miec zmp zeby dopiscili cie do zdawania dsh???

najpierw a nie WPIERW :O może na filologię polską idź bo słabo u Ciebie z językiem ojczystym a za obcy się łapiesz :P

persephone- studiujesz w wiedniu?super! ja chce za rok zaczac studia w DE,w listopadzie robie DaF a w styczniu DSH o ktorym juz tu wspomniano. nie wiem gdzie byloby lepiej,co radzisz? :) bylas tam au pairka? ja jestem jeszcze :(

Nie jestem specjalistką od dopuszczeń na studia w Niemczech, ale wiem jak było, bo kiedyś sie tym interesowałam. Nie byłabym wcale taka pewna, że trzeba mieć ZMP. Trzeba BYĆ na poziomie ZMP. Poza tym można mieć DSD II.

Persephone- masz racje: chodzi o dany poziom, a nie konkretny certyfikat. Na moim uni wymagali certyfikatu na poziomie Oberstufe (np. KDS, ZOP). Wiec mozliwe, ze uniwersytety same decyduja, jaki poziom im wystarczy :)

22latka_ >>> Nie w Wiedniu, w Klagenfurcie:) Wyjechalam w ramach programu Socrates Erasmus. Osobiście polecam Austrię, wcale nie Niemcy, ale to moje osobiste odczucia. Może Ty powiesz, jak jest z DaF i DSH, bo mi zarzucają niewiedzę. Fakt faktem, najlepiej znam się akurat na certyfikatach GI, siłą rzeczy.

a w austrii sa studiengebühren? odpisz persephone na mojego posta ok? dzieki,pozdrawiam:)

mi tu na uni powiedzieli ze musze zdac DaF na poziom 4 we wszystkich 4 czesciach.albo dsh. ja sie tylko orientuje jesli chodzi o te 2:) moze pojade do austrii:) bo mam juz niemiec dosc powoli:( ;)

Stypendyści Socratesa są zwolnieni z opłat, reszta raczej nie. Niestety. Czemu masz dośc Niemiec;) ?

jakos nie podoba mi sie juz tu:( wszystko mnie drazni ,ludzie i ogolnie. moze dobrze byloby zmienic klimaty:) jak to jest z praca dla studentow? w niemczech wchodze juz studiengebühren,nieciekawie:(

No nieciekawie. Ja wolę Austrię ze względu na jej germańsko-słowiańskość, chociaż od strony finansowej Austria jest trochę droższa. U mnie można szukać pracy poprzez Uni, bardzo dobrze działa ich serwis.

zmp nie upoważnia w zasadzie NIGDZIE do studiowania w de- jednak z nim, można się werbować na uni o przyjęcie na kurs przygotowawczy do dsh. dsh i daf są w zasadzie na jednakowym poziomie, podobnie jak zop; z tą różnicą, że za te dwa pozostałe nieźle trzeba zapłacić. co do opłat na uni - w hessen wprowadzono 500 E za semestr na państwowej uczelni :O