Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość heheska

wielomiany-prosze uprzejmię o pomoc

Polecane posty

Gość heheska

to nie jest zadna praca domowa, która chce aby ktos odwalił za mnie.. mam za tydzien w piątek sprawdzian. dostalismy takie kartki "przygotowawcze" z zadaniami... no i smieszna sprawa.. ostatnie 4 umiem bez problemu zrobić (dodawanie i odejmowanie, mnozenie i dzielenie wielomianów, rozw. równan i rozkładanie wielomianów na czynniki) ale nie wiem poprostu o co chodzi i co mam zrobić w następnujących zadaniach.. jezeli mógłby mi ktos jasniej zapytanie do nich przedstawić 1. Dany jest wielomian w(x)=x^3 - 3x^2 + 5x -1 Oblicz: a) w(-1) chodzi o to ze mam podstawić poprostu za x, (-1) ?????? i obliczyć??? 2. wyznacz wspołczynniki a i b wielomianu w(x)= x^3 - 6x^2 + ax + b , jeśli w(1)=2 i w(2) = 1 i tutaj kompletnie nie wiem czego odemnie chcą :O

Gość XXX YYY ZZZ
ad. 1. Tak, podstaw za "x" "-1" i oblicz wartość wielomianu. ad. 2. Najpierw podstaw za "x" "1", a za "w(x) " "2" otrzymasz równanie z dwiema niewiadomymi. Potem podstaw za"x" "2", a za "w(x) "1" - otrzymasz drugie równanie. Rozwiąż je jak układ dwóch równań (niewiadomymi są "a" i "b"), i po sprawie. Powodzenia! W razie problemów odezwij się

Gość heheska
ad1. mam podstawić "-1" ale zamiast tego iks--> w(x) czy zamiast tego w wielomianie.. x^3-3x^2 itp.