Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaczynajaca prowadzic firme

Jeśli jest tu jakis ksiegowy to zapraszam....

Polecane posty

Witam serdecznie! Jestem młodym przedsiębiorca to znaczy ze nie dawno a konkretnie we wrześniu otworzylam firme. Jest to mala firemka wiec chciaalbym sie doweidziec jak sie prowadzi ta ksiegowosc i jak rozliczyc PIT-5. slyszalam ze na poczatku az nie osiagne jakiejs tam kwoty nie musze placi podatku ale wypelnic pit 5 trzeba. moze mnie ktos nakierowac ten kto sie na tym zna??? z groy dziekuje za odpoweidzi i ptoraktowanie mojej prosby powaznie. Pozdrawiam

pomoze ktos???

Gość główna księgowa
Nie musisz wypełniać PIT-5 jeżeli nie masz dochodu.

Gość ksiondz stefan brzeszczot
"główna " czytaj więcej, pierwszego pita w roku składasz dopiero jak wystąpi dochód od którego należy zapłacić podatek. Dochód może wyjść ale podatek nie musi. Więc nie ma podatku - nie ma pita. Chyba że jesteś na liniowym, wtedy kwoty wolnej nie ma i kazdy dochód wymaga zapłąty podatku.

Gość główna księgowa
oj nie zrozdrabniajmy sie w szczegółach . Dochód wolny od podatku to kwota coś koło 2.700 . Czyli jeżeli dochód nie wystąpi do tej kwoty to się nie skałada PIT-5.

Gość główna księgowa
no chyba że rozliczacz straty z poprzednich lat , to wtedy też się nie składa .

Gość główna księgowa
składasz tylko PIT-36 do 30 kwietnia następnego roku.

Jeśli będziesz płacić podatki na zasadach ogólnych to musisz prowadzić księge przychodów i rozchodów. Jeśli jesteś VATowcem, to dodatkowo rejestr VAT zakupów i rejestr VAT sprzedaży. Pierwszy PIT-5 składasz dopiero jak masz do zapłacania pierwszy podatek (a nie kiedy masz pierwszy dochód) - poczynając od każdego nowego roku jest tak samo, pierwszy PIT-5 składasz dopiero jak masz pierwszy podatek i potem składasz już do końca roku co miesiąc, nawet jeśli podatku nie ma. Rozliczenie z VAT składasz zawsze, nawet jeśli nie wykazujesz żadnych kwot do zwrotu, czy do zapłaty (deklaracja zerowa) - jeśli wybrałaś rozliczanie co miesiąc to składasz VAT-7, jeśli na kwartał to VAT-7K.

Gość jesienna mgła
Wielbicielu 🌼 to ja tez mam pytanie: czy odwieszając działalność gospodarczą w US muszę od razu do 7 dni powiadomić ZUS i płacić składki mimo, że np. pierwszy przychód po odwieszeniu działalności będzie np. w grudniu, czy dopiero po 7 dniach od uzyskania dochodu (czyli faktycznego rozpoczęcia działalności)

Może zawiesiłaś działalność więcej niż 2 lata temu... W każdym razie jeśli firma nie została zlikwidowana, to składki musisz płacić od razu. Tylko przy zakładaniu nowej działalności składki płaci się od momentu uzyskania pierwszego przychodu.

Gość jesienna mgła
3 lata temu ..