Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala coreczka

NADOPIEKUŃCZOŚĆ-co o tym myślicie?

Polecane posty

Gość mala coreczka

Być może ktos juz zalozyl takiego topika,ale mimo to chce uslyszec opinie matek i ich dzieci w tym temacie.Ja mam 22 lata i musze powiedziec ze moja mama bardzo mnie skrzywdzila swoja cało życiową nadopiekunczoscia,wydawac by sie moglo ze jestem dorosla,a mimo to nic nie potrafie zrobic,odnosze porazki w kazdej dziedzinie zycia,uwierzcie mi.Sytuacja dzis wyglada tak ze nic nie umiem,ani gotowac bo nigdy tego nie robie,ani prać(wszystkio mi pierze lacznie z bielizna i skarpetkami),prasowac tez nie umiem,mama robi mi wszystkie posilki,czasem jak jej nie ma to musze sobie zrobic kanapke chcąc niechcąc.Tak naprawde to w domu nie mam zadnych obowiązkow,ogladam tylko tv i siedze na necie.jestem na mamy utrzymaniu bo nie pracuje.i jeszcze oplaca mi studia.ogolnie mowiac to jestem darmozjadem.Pozatym nie mam chlopaka bo ktory chlopak zechce taka beznadziejna kobiete??Pomyslcie dwa razy drogie mamy zanim wybierzecie taki system wychowania swoich pociech,bo odwrotu potem nie bedzie a wasze dzieci zostana skrzywdzone na cala reszte zycia,a winic bede za to oczywiscie-Was.

Gość szczypiorka
nie chce, zeby moje slowa zabrzmialy zbyt ostro, ale uwazam ze twoim glownym bledem jest zwalanie winy na mame. jestes dokladnie taka sama jak moj brat - on ma juz 25 lat i zachowuje sie tak samo - mama go zle wychowala i dlatego nie ma dziewczyny, nie ma przyjaciol i siedzi tylko w domu przed kompem... a tak na prawde - w kazdej chwili mozesz zmienic swoje zycie! zapytaj mame - jak sie peirze i wypeirz sobie cos. zapytaj jak sie gotuje, albo poszukaj latwego przepisu i zrob to. mozesz wszystko - nawet znalezc prace. wystarczy tylko, zebys przestala zwalac tego na mame, tylko na siebie - jestes leniwa i to TYLKO I WYLACZNIE TWOJA WINA

Gość a ja ja
Powiedz kiedys mamie, żeby poszla na spacer, a ty ugotujesz obiad. Myślę, że zrozumie twoja potrzebe usamodzielnienia i będzie się cieszyla, że ktos ja odciążył, bo przecież nikt nie marzy o prasowaniu i garach

Gość mala coreczka
Ale ona sie tak o wszystko martwi,czy jadlam cos w ciagu dnia,czy nie jest mi zimno,zebym sie cieplej ubrala wychodzac,normalnie jak 5-letnia dziewczynkę!Już mam tego dosyć,nie wiem jak mam to zmienic! Uwazam ze wychowanie rzutuje na to jaki czlowiek bedzie w przyszlosci!Bo na tym wychowanie polega-zeby czlowiek umial sobie radzic w samodzielnym zyciu!

Gość szczypiorka
moze i wychowanie na to rzutuje, ale co za problem - znalezc prace i powiedziec dosyc? co zrobilas, zeby to zmienic?

Gość mala coreczka
Ja bym bardzo chcialo odciazyc rodzicow i znalezc prace,ale to nie jest takie latwe!chyba nie bez powodu mlodzi polacy emigruja za granice? :((( No tak ale to nie jest topik na temt pracy. Pozyjemy zobaczymy

Gość szczypiorka
a probowalas? zrobilas cokolwiek??? czy tylko zwalasz wszystko na rodzicow?

Gość a nie mozesz isc do mamy
i powiedziec: mamo chce zrobic kolacje, pomozesz mi? i najpierw z mama a potem sama beziez robic, tak, zeby mama nie czula sie nagle odepchnieta ( moze jej brakuje ciepla w swoim zwiazku i przelewa uczucia na ciebie). zacznij sprzatac ni stad ni zowad, zrob kolacje, ugotuj zupe, upiecz ciasto, nastaw pranie i juz. zapisz sie na szkolenie, idz zaplacic rachunki. juz najwyzsza pora zaczac cos robic :)

nie wiem, co mam o tym myśleć. Moja Mama nie tak mnie wychowała. Ja nie tak wychowuję swoje dziecko. Częśś osób ma tu rację: dlaczego mając świadomośc, że tak jest źle, nie starasz się zmienić czegoś w Twoim życiu? No i nie przesadzajmy: Mama nie ma tu nic do bycia z chłopakiem chyba, czy oczekujesz, że Mama Ci go wyberze i przyprowadzi? To samo z pracą? Niestety, sądzę że idziesz na łatwiznę, a tylko się żalisz....

Gość a nie mozesz isc do mamy
szczypiorka--- truno jest zaczac cos robic jak ciagle sie ma wszytko na gotowe. dopiero teraz zauwazyla, ze jest cos nie tak, wiec skoro najpier pyta tutaj, to znaczy, ze raczej nie probowala i wlasnie chce to zrobic. jak masz podane wszystko na tacy, to na kogo chcesz zrzucic wine? pewnie jak ktos cie w czyms wyrecza to krzyczysz na niego ze cham? tak? pewnie nie, cieszysz sie, ze ty nie musisz tego robic. i ona sie cieszyla, ale do czasu. widac przyszedl moment otrzezwienia, lepiej pozno niz wcale :)

Gość jjjjjjjddddddddd
no co wy jak ona ma zrobic cos ze soba jak tylko oglada tv i siedzi na necie. przyzwyczai sie bo to przeciez wygodne i nikt jej nie zechce ale to jej wybor. coreczko widzisz ze mama postepuje z toba zle i nie mowisz jej o tym? tego tez ci sie nie chce? hahaha prac nie umie - a co jest trudnego w przepraniu sobie majtek czy skarpet? sprzatanie tez za ciezkie? a obsluga forum nie jest za ciezka czy tez mamusia ci nastawila? pilota tv umiesz obslugiwac to i obiad nauczysz sie gotowac. a mozna wiedziec co robi tata (o ile jest obecny w waszym zyciu)?

Gość ja tam nie wiem
jak to możliwe żeby w tym wieku nic nie potrafić...Mnie też rozpieszczano w domu i jakoś nie rzutuje to na moim życiu. Kwestia tego czy się chce być "darmozjadem"...:0

Gość szczypioreczek
mnie mama nie uczyla niczego - po prostu w pewnym wieku stwierdzilam: okej - teraz juz sobie sama gotuje i piore...

Gość mala coreczka
no pewnie ze mam ojca tylko on sie niczym nie przejmuje,jego to malo interesuje i tyle,zyje wlasnym zyciem.a z matka relacje ma bardzo złe.