Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tomografka

PYATNIE O TOMOGRAFIE GŁOWY , wejdź.

Polecane posty

Gość tomografka

Mam do Was pytanie czy orientujecie sie czy na SKIEROWANIU na tomografie głowy powinno być napisane czy ona powinna być z kontrastem czy bez. Mam skierowanie na NFZ ale wypisywal mi lekarz reumatolog i nie napisał. A chyba są różnice w cenie i nie chce by wyszło tak że potem trzeba dopłacać a chce mieć dobre badanie. Jak wy mieliście , o ile mieliście c.t. ? Bo lekarz tak napisał że ja sobie moge dopisać i nie wiem czy to zrobić....... ?? Bo to przepisywał reumatolog i chyba nie wiedział jak i co.

Gość pomozcie rozszyfrowac
mi przepisywala neurolog i napisala z kontrastem

Gość TK...............
kontrast podawany jest wtedy, kiedy lekarz badający uzna to za konieczne ( wyniki bez kontrastu okazują się niejednoznaczne). Dlatego na tomografie musisz iść na czczo - na wszelki wypadek, gdyby okazał się konieczny kontrast.

Gość bidortaa
ja mialam bez kontrastu - a przy kregoslupie i miednicy - bylo skierowanie z kontrastem od tego samego lekarza

Gość ODS
CZYLI MAM DOPISAĆ SOBIE NA SKIEROWANIU T.C Z KONTERASTEM ? CZY NIE? BO JUŻ SAMA NIE WIEM..

Gość zmęczona
Dokładnie tak, jak pisze TK. I jeśli masz skierowanie na NFZ to nie płacisz za badanie.

Gość zmęczona
Nic nie dopisuj. Lekarz na miejscu zdecyduje czy to konieczne, czy zbedne. Spokojnie :-)

Gość ODS
nie jesetm uczulona. dzieki za odp

a poco ten kontrast?czy dzięki niemu badanie będzie bardziej dokładne?ja miałam dzisiaj robione TK z kontrastem!dali mi zastrzyk który był bardzo nieprzyjemny!nawet niewiem co mi wstrzykneli.czekam na wyniki mam nadzieję ze będą dobre!pa! pa!