Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jak Czarniecki do Poznania...

Wielkopolska To Brzmi Dumnie !!!

Polecane posty

Gość Krakowianka1
Przerażenie , żal i rzeczywiście wielki niesmak mam czytając to co tutaj wypisujesz - Trawnik . Mój dziadek ( już nieżyjący od lat ) urodził się w Berlinie - tam też skończył Wyższą Szkołę Handlową i tam też działał w Zrzeszeniu Polaków w Niemczech chyba "Rodło" ( o ile dobrze pamiętam ...) Był Polakiem . Po ukończeniu studiów pojechał do Poznania i tam urodził sie mój ojciec - Polak- Poznaniak ! Nigdy nikt z mojej rodziny nie starał się o niemieckie dokumenty , mimo że takie mozliwości były !!! W czasie wojny dziadek działał w podziemiu , i dobrze musiał się ukrywać , nie mówiąc o tym, że tuż przed wybuchem wojny musiał wyjechać z Poznania - bo był tam "za bardzo Polakiem " . A po wojnie go "rozparcelowali" - jako jednego z kilku akcjonariuszy znanej spółki która stała się "państwowa" . A to co tutaj piszesz, obraża i Wielkopolan i Polaków w ogóle . Stosujesz tanią demagogię na własne potrzeby - cieniutką i żałosną . Tym bardziej żałosną , że jak twierdzisz : ".......wyższość kulturowo cywilizacyjną nad resztą Polski zawdzięczamy ponad stuletnim pruskim rządom." O jakiej kulturowej i cywilizacyjnej wyższości Ty mówisz ??? I to rzekomo zawdzięczanej prusakom ??? No wybacz, ale chyba nic nie wiesz ani o zaborach , ani o wojnie !!! Wyższość kulturowa?? - podaj mi te pruskie dzieła naprzeciw naszym !!! Chyba , że mówisz o złodziejskich praktykach niemieckich "speców od kultury" i o ich zdobyczach - takich jak słynny berliński Pergamon - wyszarpanych z rodzimej Grecji czy Egiptu - dzieł sztuki i zwleczonych pod dach niemieckiego muzeum !!! O ołtarzu Wita Stwosza nawet nie wspomnę - bo to też byłaby niemiecka wyższość kulturowa - gdyby wojna zakończyła się inaczej ... A jeszcze coś na temat kulturowego i cywilizacyjnego "rozwoju" niemców - rewelacja - twierdzić , że w polsce został ciemnogród a geniusze pokroju Erhardta wydeptały niemcom szeroką drogę do dobrobytu . Zapominasz tylko, że na tej drodze pokotem leżały głowy pomordowanej polskiej inteligencji !!! Rozstrzelanych profesorów UJ i innych uczelni . Wówczas można nawet z pokojowego malarza zrobić "fenomena wszechczasów" - co to innych prowadzi ku "wyższej cywilizacji" . Paranoja kompletna !!! Budzi mój niesmak fakt, że wielu młodym bliżej do kuchenki z ceramiczną płytą zza Odry niż do tego co Polskie . Jeżeli nie czujesz się Polką - to co robisz tutaj na tym topiku ? Masz tyle możliwości - teraz w czasach Unii możesz ze spokojem zamieszkać w bliskim Ci mentalnie Berlinie . Może wówczas zaspokoisz swoje "skrzydlate" ambicje - rzeczywiście słaba wrona - to jednak tylko wrona !!! Nie nauczyli Ciebie rodzice patriotyzmu - niestety .... A stopka którą się "podpisujesz" rzeczywiście świadczy o wysokich lotów kulturze - jak na wronę przystało !!!

Gość wawiak
Kolezanka Trawnik została na tym forum mocno zjechana, ale według mnie sobie na to zasłużyła. Nie mozna w ten sposób podcgodzic że to co nasze poznańskie (czytaj niemieckie) jest dobre, a reszta kraju to azja i ciemnogród.

Gość wawiak
Kolezanka Trawnik została na tym forum mocno zjechana, ale według mnie sobie na to zasłużyła. Nie mozna w ten sposób podcgodzic że to co nasze poznańskie (czytaj niemieckie) jest dobre, a reszta kraju to azja i ciemnogród.

Gość alchemik z mazowsza
Zauważyłem ostanio na roznych forach widoczny kompleks Warszawy u poznaniaków. Na kazdym kroku starają się udowodnić że ich miasto jest ciekawsze ładniejsze i szybciej sie rozwija. A Ja się pytam Z czym do ludzi obywatele poznaniacy? W rankingu miasta europy warszawa zajmuje 18 miejsce a Poznań bodajże 96. Poznań ma szanse zaistnieć w regionie, ale nigdy nie będzie druga warszawą zachodu. Wydaje mi się że już prędziej Wrocław będzie sie liczył w europie niż Poznań. Chwalicie się swoim blichtrem i porządkiem , i ekipami budowlanymi. Idealnym przykładem jest stadion Lecha , który budowany jest już 3 rok a jak na razie wybudowano 1,5 trybuny. W tym tempie to stadion skończycie za 10 lat. ale co tam lepiej chwalić wyższośc organizacji poznańskiej mimo że nie ma na to żadnych dowodów.

Gość Pyrlandia WLKP
Bo zaraz na twarz padne :D Poznań warszawą zachodu ??? stary warszaw ato zgodnie wśród wszystkich NAJBRZYDSZA stolica europy, jesteśmy 4 razy mniejsci a depczemy wam po piętach, to chyba nie najlepiej o was świadczy...i na Koniec .....a jak tam u was idzie budowa Stadionu Narodowgo w 2 mln mięscie ?? :D:D:D:D:D:D:D:D:D

Gość wenzeł
jak zwykle - jak trawniczkę zjebią to nigdy nic do powiedzenia nie ma - czuję pustość tej osobniczki.

wenzeł - uważasz, że odpowiadanie na, jak to określasz, \"zjebki\" jest miarą głębi danego osobnika - to śmieszne. Ale do rzeczy. Nie kwestionuję wcale krzywd jakie doznali Polacy z rąk niemieckich zwłaszcza w czasie panowania hitlerowskiego reżimu. Niemniej okres rządów pruskich wcale nie był jednym pasmem prześladowań i dyskryminacji. Kwitła całkiem legalnie polska przedsiębiorczość (Cegielski), spółdzielczość ( ks. Wawrzyniak), Polacy byli posłami w pruskim Sejmie - słowem korzystali jako poddani Kaisera z wszystkich praw przynaleznych obywatelom ówczesnej Rzeszy. I tak jak wszyscy obywatele musieli się poddać pewnym rygorom wynikającym z przynalezności państwowej - czyli iść do pruskiego wojska, płacić podatki czy posyłać dzieci do szkół -oczywiście z niemieckim jako językiem wykładowym. Oczywiscie była germanizacja, był casus dzieci wrzesińskich, ale czy po wojnie w Polsce na Ślasku czy na Mazurach wolno było uczyć się mieszkającym tam autochtonom w szkołach po niemiecku ? Po 1918 roku były zabór pruski był najwyżej rozwiniętą częścią scalanej właśnie Polski. Miał najgęstszą sieć dróg bitych i kolejowych, najniższy % analfabetów, był najbardziej uprzemysłowionym regionem. Niestety taki stan przewagi, nad czym ubolewam, utrzymuje się do dziś.

Gość Krakowianka1
Trawnik - daj sobie spokój dziewczyno - kompromitujesz się ! To nad czym ubolewasz jest jedynie twoją imaginacją , albo bardzo ciaśniutkim pojmowaniem rzeczywistości - a zwłaszcza przeszłości . Pruscy żołdacy nie tylko w Polsce, ale w całej Europie byli postrzegani jako tępe matoły , które grabia i gwałcą . No coż wielkośc zamku Malborskiego nie świadczy bynajmniej o chwalebnych czynach jego mieszkańców . Na temat kultury i sztuki nie potrafisz nic odpowiedzieć co mnie nie dziwi , skoro uważasz się za potomkinię pruskiej nacji - oni też na niewygodne tematy byli ślepi i głusi . No cóz umiejętność przyznania racji innym - to też sztuka - a ta jest obca osobnikom zadufanym we własnych niespełnionych mrzonkach . Wstyd mi za takich ludzi - zwłaszcza przed niemcami wśród którym mam sporo znajomych - oni potrafia patrzeć na nasz kraj bez zbędnych sentymantów, ale z pełną uczciwością mówią o tym jakie nieodwracalne na wiele lat zniszczenia sprawiła niemiecka i pruska "szarża" na Europę a szczególnie na Polskę . Jestem jak sądzę dużo starsza - moi rodzice są w wieku Twoich dziadków - miałam na pewno większe szanse dowiedzieć się od nich więcej niż Ty wyczytałaś z książek . Nie siej tutaj demagogicznych wątków o wyższości swoich ziomków od tych znad Wisły czy Buga - zacznij sie uczyć historii tego kraju w którym póki co żyjesz i któremo wielu ludziom należy się szacunek - choćby za to, że udało Ci się urodzić w nim - bo Twoi dziadkowie nie zginęli w żadnym obozie smierci !!! Można dyskutować o gospodarczych ułomnościach tego kraju , o nieudolnych politykach , nawet o tym, że ktoś czuje się kosmopolitą - wolno mu . Tylko niech to nie będzie obrażanie narodu który miał nieszczęście być łakomym kąskiem dla każdego większego państwa w Europie !!!Udowadnianie swojej pseudo wyższości nad warszawiakami. łodzianinami, krakowiakami czy mieszkańcami Torunia świadczy o braku inteligencji i zwykłej kultury . A stopka którą się podpisujesz jeszcze bardziej ten wizerunek pieczętuje . Współczuję twoim rodzicom - nie chciałabym żeby mój syn prezentował sobą taką miałkość i chamstwo .

Krakowianka1 pisze: \"...Pruscy żołdacy nie tylko w Polsce, ale w całej Europie byli postrzegani jako tępe matoły , które grabia i gwałcą...\" Ciekawe. Zwłaszcza z tym matołectwem i gwałceniem - dotychczas myślałam że najbardziej znani z tego w Europie byli Rosjanie. Krakowianka1 pisze dalej: \"...Na temat kultury i sztuki nie potrafisz nic odpowiedzieć..\" Nie wiedziałam że Ciebie aż tak ta kwestia pasjonuje. Ale skoro tak to proszę bardzo. Jak pewnie wszystkim wiadomo w Poznaniu znajduje się gmach opery - w czasach wilhelmińskich była to filia opery berlińskiej z czego wynikały wszystkie tego faktu konsekwencje. Mianowicie wszystkie ówczesne gwiazdy scen światowych goszczące w Berlinie dawały też swe występy w Poznaniu. Tak więc mieszkańcy naszego miasta byli na bieżąco z wydarzeniami kulturalnymi ówczesnej Europy. Dziś niestety - biorac współczesną miarę - żaden występ U2 czy Scorpions-ów goszczących akurat w Berlinie, się w Poznaniu raczej nie odbedzie. Z innych ciekawostek - przytoczę postaćJosepha Stübbena architekta kierownika Królewskiej Komisji Rozbudowy Urbanistycznej Miasta Posen który stworzył zachowany do dziś układ urbanistyczny centrum Poznania. Z Pozniania pochodził bodaj najbardziej znany Poznańczyk na świecie Paul von Hindenburg, Poznaniakiem był także feldmarszałek zamieszany w zamach na Hitlera Günther von Kluge. Wreszcie Wielkopolska ma swojego noblistę Roberta Kocha urodzonego w Wolsztynie. Krakowianka1 pisze dalej: \"...Jestem jak sądzę dużo starsza...\" I to wiele tłumaczy. Podkowińskiego się naczytałaś i naoglądałaś filmów typu \"Przymanowski i pies\" i jesteś skażona niemcożerczą komunistyczną propagandą. Nadzieja w młodych wolnych od utrwalanych latami fałszywych uprzedzeń....

Gość wiórek
Trawnik>>>> tych co to dzisiaj demonstrowali w Berlinie???? :P

Gość jouyt
Trawniczki juz nie będzie - pojechała na drugi dzień zjazdu NPD do Berlina - zresztą tam jej miejsce i daleko nie ma.

Gość Krakowianka1
Miałam cichą nadzieję , że jednak jakieś okruchy zdrowego rozsądku się u Ciebie telepią pośród tej mocno spruszczonej szarej masy - niestety okazuje się , że nie tylko marny z Ciebie dyskutant , ale i ignorantka kompletana . "Przymanowski i pies" a cóż to za wiekopomne dzieło ??? widać jakiegoś prusaka - bo ja Polka go nie znam niestety , ani w szkole mnie tego nie uczyli, ani w konspiracyjnych antykomunistycznych bibułach nic, a nic o nich nie było ....!!! Co się zaś tyczy Podkowińskiego - to wolę ogladać wuja, niżeli czytać bratanka , zresztą tego ostatniego trudno nazwać pisarzem a jego reportaże dziełami sztuki !!! Skażona niemcożerczą komunistyczną propagandą ??? Rzeczywiście musisz być bardzo młoda, jeżeli tego rodzaju teksty popisujesz . Ponadto czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją najmocniejszą stroną - pisałam o zamordowanych profesorach Uniwersytetu Jagielońskiego nie bez powodu - to nie ruskie wysłały ich na tamten świat , i nie o ruskich w tym topiku mowa . ( Na temat ruskich mozna napisać całą negatywna epopeję , co nie zmienia faktu, że nie o tym akurat dyskusja ) Noblistów ma i reszta kraju (w tym małopolska ) z tą róznicą, że to byli POLACY , a nie niemcy . O operze poznańskiej chyba nie jest głośniej niżli o krakowskich teatrach - i też nie o tym dyskusja . Wyliczanie jakie miasto jest bardziej kulturalnie rozwinięte nie ma najmniejszego sensu - większość to wie . Natomiast clou dyskusji usiłujesz sprowadzać na manowce odpowiadając na mój tekst w bardzo ograniczonym zakresie - a to o czym ja piszę to twoja nieukrywana niechęć do własnego kraju i ludzi , i bałwochwalcza wiara w niemiecki "dobrobyt" . Jeżeli nie czujesz więzi z Polską - to wszelka dyskusja z tobą jest bezprzedmiotowa . Wielkopolska brzmi dumnie - ale nie z takimi osobnikami jak rzeczony Trawnik .

Gość Optymistka
Dajcie spokój waśniom. Czas na inteligentną łamigłówkę. Kto wie, gdzie są Wronki?

Gość ja nie moge ..
kurwa, trawnik jestes najzalosniejszym stworzeniem na tym forym jakie dzis widzialam zal mi ciebie wspolczucie ciemnoty i zacofania

Gość ja nie moge ..
a to ze uzyjesz od czasu do czasu slowa jak: mianowicie czy niegdys nie czyni cie madrej ... nad czym NIE ubolewam, bo lepiej zeby istnieli tacy ignoranci jak ty - mozna cie porownac do sensownie mowiacych :P wyjedz do tycb swoich Niemiec skoro ci tam blizej o Poznaniu nie slychac nic oprocz wlasnie swoloczy i kurwiarstwa, (za przeproszeniem )- slowa wielu osob ktore tam czasowo mieszkaly - i szybko zmienily miejsce zamieszkania z tej Polski A ... na Polske B.... jak lubicie mawiac nie chce mi sie z toba gadac wiec nie trudz sie odpowiadaniem- to monolog- :P na kulturze faktycznie sie nei znasz wiec nie otwierac buzi, a raczej nie klikaj ... koniec.

Do wszystkich obrażających Trawnik czy kogokolwiek. A niech sobie myśli, co chce, możecie z nią dyskutować, w końcu od tego jest Kafe. Ale bez obrażania, bo pokasuję, aż będą wióry lecieć.

Do szacownej Moderacji - prosiłabym o niecenzurowanie postów na tym topiku. Nie po to wczoraj obchodziliśmy świeto niepodległości i odzyskanej wolności by dziś w wolnym kraju kastrować czyjeś zapisy. Jestem za wolnością i generalnie przeciw wszelkim ograniczeniom także cenzorskim - w myśl zasady ponoszenia odpowiedzialności za zapisywane słowa czyli forma mojego postu świadczy o mnie. W przypadkach uznanych za niegodne odpowiedzi, proponuję stosować starą zasadę netetykiety: \" Nie opłaca się rozmawiać z chamem. najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczenieniem \" Pozdrawiam :)

Opty - Wronki są słynne z dwóch powodów. Jeden jest całkiem współczesny, a drugi ma rodowód - a jakże -jak najbardziej pruski. Wyjątkowo z tym pruskim nie chciałabym mieć zbyt wiele wspólnego. Natomiast wytwór współczesnego mam od 8 lat w domu i jestem bardzo zadowolona ;)

Do Krakauerki. W Twoich postach ( widzisz cenzorze że nie warto wycinać- nie zaciera się w ten sposób dowodów) zostałam nazwana przez Ciebie cytuję: \"wroną bez inteligencji i kultury\", która \"reprezentuje jedynie sobą miałkość i chamstwo\".Poza tym wg Ciebie jestem \"marną dyskutantką i ignorantką kompletną\" oraz \"rzeczonym osobnikiem Trawnikiem\". Taaaa, rozumiem emocje i temperament, ale poziom dyskusji prócz jej treści też jest ważny. Wycieczki osobiste majace na celu poprawienie sobie samopoczucia, zwłaszcza u kogoś kto szermuje argumentami dot. kultury czy sztuki, zniecheca. Na przyszłosć proszę tego typu formy poparcia własnego stanowiska zostawić na inne okazje.

Odrodzona Polska w 1918 dostała od Wielkopolan spory kawałek zasobnej, zurbanizowanej i zindustrializowanej, zamieszkałej przez wykształconą ludność ziemi poznańskiej. Nie ukrywam że dla wielu spośród Poznańczyków był to moment wyczekiwany. Niemniej potem nie zabrakło wielu rozczarowań. Z pruskiej prowincji w którą inwestowano poznańskie stało się nagle obszarem któremu zabiera się by inwestować w innych mniej zasobnych częściach nowego państwa, co odbijało się fatalnie na położeniu gospodarczym regionu. Zwłaszcza po II WŚ rabunkowa polityka Warszawy dokonywała sporych spustoszeń nieźle jeszcze działającym ogranizmie gospodarczym Wielkopolski. Dodajmy do tego wspominaną przeze mnie wcześniej grabież majątku ruchomego, nacjonalizacje i bezmyślne niszczenie cennych budowli co zaburzyło przemyślany i dobrze działający od czasów pruskich układ urbanistyczny metropolii jaką jest Poznań. Szczęściem mimo sporych przed a zwłaszcza powojennych migracji ludnościowych do Poznania nie napłynęło zbyt wielu mieszkańców dawnej Kongresówki czy Galicji. Obecni mieszkańcy Miasta to w większości Poznaniacy z dziada pradziada albo potomkowie ludności która napłynęła z Wielkopolski - z powiatów szamotulskiego, zbąszynskiego, Nowotomyskiego, wrzesińskiego, leszczyńskiego itd Poznań więc stanowią ludzie o tzw dobrych poznańskich\"genach\" o spójnej mentalności - solidnych, oszczędnych, pracowitych, rozmiłowanych w \"ordnungu\" czyli \"porzundku\". I niech tak już zostanie.

Gość wiórek
...Nadzieja w młodych wolnych od utrwalanych latami fałszywych uprzedzeń.... Trawnik >> mi też nie odpowiedziałaś na jedno pytanie - czy chodzi ci rzeczywiście o taką młodzież co to dzisiaj i wczoraj demonstruje w Berlinie????

Wiórku, mógłbyś sprecyzować bardziej swoją kwestię. Albo dać jakiegoś linka. Przeszukałam portale niemieckich gazet - czy chodzi Ci o to? http://www.taz.de/pt/2006/11/11/a0263.1/text Jeżeli tak to są to problemy wewnątrz niemieckie. Myślałam o polskiej młodzieży wolnej od narodowych klaustrofobii. Która nie widzi w kazdym napotkanym Niemcu kryptohitlerowca, zwolennika poglądów Eriki Steinbach tudzież potomka oprawców z Majdanka.

Gość Optymistka
Trawniku, wiesz, że mam do Ciebie dużą sympatię i to nie od dziś, ale nie podzielam Twojej germanofilii (można chyba tak to nazwać). Z drugiej strony ja jestem rusofilna i podejrzewam, że też trudno byłoby mnie przekonać, że \"Rosja to ZUO\". Niemcom \"zawdzięczamy\" jako Wielkopolanie chyba tylko gęstszą sieć kolei, \"ordnung must sein\" oraz ładne, solidne zabudowania. I co z tego? Wiem dobrze, że każda nasza babcia i każdy dziadek woleliby żyć w bylejakich domkach, w których byłby bałagan i czekać pięć godzin na pociąg osobowy z Wygnajewa Dolnego do Poznania niż mieć to wszystko, okupione tyloma cierpieniami. Ja nawet nie mogę powiedzieć, że im to zawdzięczam. Zmusili nas do tego, a to czy wyszło nam to na dobre, nie jest najważniejszą kwestią. Niemcy są porządni, a Polacy z natury bałaganiarscy (stereotyp) i mogli tak to zostawić.

Myślę, że Optymistka niezbyt dokładnie określiła Trawniczkę. Ja nazwałbym to trochę inaczej, może nie germanofilia ale raczej niemiecki, a co gorsze i częściowo faszystowski fanatyzm. Pokazała nam już nie raz na forum takie właśnie zachowanie. Rozumiem , że można chełpić się tym co niemieckie , ale fanatyzm to już ostatni kawałek chleba. A najgorzej już - jeżeli jest to kawałek polskiego chleba. Kiedyś kobietom z takimi ciągotami golono głowy, a facetów stawiano pod murem, szkoda tylko - że tak mało skutecznie. W sumie to Trawniczka jest sobie sama winna, że właśnie tak jest traktowana na tym forum , a nie inaczej .Tak naprawdę dziwiłbym się, gdyby Polacy traktowali takie właśnie osoby z szacunkiem i zrozumieniem , to byłaby wręcz hańba narodowa. Zresztą tak samo jest w Niemczech gdzie rasizm jest jeszcze większy jak u nas, a charakteryzuje się choćby podobnymi \"stopkami\" jaką reklamuje się sama Trawnik - czyli \"jak mi wejdziesz kiedyś w drogę to ci ten zasrany łeb urwę i osram ci tą rozjebaną szyję ty synu bezmatczynej czy tam bezpańskiej kozy. \"Właśnie takimi hasełkami posługują się brunatni chłopcy w stosunku do \"obcych\". Jak dla mnie żenada i chamstwo bezgraniczne. Tacy ludzie powinni być wydaleni z Polski i to bezpowrotnie. Takie zachowanie jak Trawniczki nic dobrego nie wróży - to jawna prowokacja w kierunku nas wszystkich. Cóż więc dziwnego , że na tym właśnie forum widzimy taką reakcję, a nie inną. Dla mnie to rzecz naturalna i zrozumiała i nie wyobrażam sobie innej. Tak powinien reagować każdy normalnie myślący człowiek. To nasz wolny i niepodległy kraj, o który walczyli nasi rodzice i dziadowie i wara komukolwiek, a tym bardziej fanatykom niemieckim do siania tutaj wrogiej propagandy. Tu Niemcy nie mają nic swojego, może jeszcze gdzieniegdzie tylko groby swoich krewnych hitlerowskich sukinsynów, ale to wszystko. I nic poza tym!!!!!!! Resztą , która może jeszcze tu pozostała nigdy w życiu nie są w stanie zapłacić za swoje długoletnie zbrodnie. Prawo polskie mówi (a tu jest nasza Polska) - przedmioty i dobra użyte w przestępstwie podlegają konfiskacie w całości, a wszelkie zabory jak i napaść przeklętych hitlerowców na nasz kraj była jednym wielkim przestępstwem. Tak więc teraz - wara od naszego!!! Teraz mogą sobie tutaj przyjechać tylko jako turyści , pozwiedzać kraj , odwiedzić krewnych czy znajomych oraz groby zwyrodnialców i won za Odrę - tyle \" waszego\".

Gość munka
no i widzisz Trawnik ja cie znowu skopali - cienka jesteś, tylko się wychylisz i masz już kopa i papę zamykasz.

Gość cudne
jebać trawnika!!!