Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

otępiały pokemon

CAE - czy ktoś zdawał albo może właśnie zdaje?

Polecane posty

Zdałam 5 lat temu, na ocenę B. Przygotowywałam sie 2-3 tygodnie i to tylko pod kątem gramatyki - wszystkie czasy itp. Słownictwa nie ruszałam, bo co mi to da w tak krótkim czasie? Gramatyke powtarzałam sobie z granatowej książki Murphy\'ego.

Dziękuję. Ale wystarczyły Ci 2 - 3 tygodnie? Ja się stresuję, wciąż te materiały leżą w domu, do pracy je wożę, ale b. mało robię :( Korzystamy na kursie z podręcznika, ale też z innych materiałów, np. Advanced Masterclass jak zauważyłam. Ostatnio lektorka zrobiła nam test i wypadłam na 58% (nie przygotowuję się), a 60% trzeba, aby zdać na \"C\". Tym niemniej chciałabym się wziąśc za siebie, bo nie chcę być \"na granicy zdawalności\" albo z oceną \"C\" przez własne lenistwo. Miałam Murphego, ale musiałam oddać. Może sobie kupię? A może wystarczy Advanced Language Practice - Michael Vince\'a? Mam kserko.

Ja raczej czytalam przez całe dnie Murphy\'ego, teorię i przykłady. Mi wystarczyło, ale uczyłam się angielskiego od ponad 10 lat, duzo pisalam i czytałam w tym języku, dlatego i gramatykę miałam dobrze opanowaną, i dobre słownictwo. Tej ksiązki Michaela Vince\'a nie znam.

ja dużo czytałam książek po ang., tzn. literatury pięknej (w zasadzie jak czytam książki, to wyłącznie po ang. żeby łączyć przyjemne z przyjemnym) - nim się zapisałam na kurs, bo teraz nie mam czasu na literaturę piekną. :D Słuchałam w wolnych chwilach audio books. Z pisaniem gorzej, bo nie mam potrzeby pisac po ang. na co dzień i w bólach mi to przychodzi. Słownictwo - nie wiem. A gramatyka moja \"leży i kwiczy\" Myślę, że potrzebuję się zabrać za siebie i coś zrobić, chocby tego Murphego albo Vince\'a. O podręczniku Vince\'a dowiedziałam się na kursie, podobno polecany do CAE.

Nie wiem, jak to wygląda teraz, ale jak ja zdawałam CAE, to była część typowo gramatyczna i część polgająca na pisaniu (2 zadania), trzeba było napisać coś do wyboru, np: artykuł do gazety, list protestacyjny albo recenzje filmową. Ale jesli dużo czytałaś, to pewne zwroty i slownictwo powinno Ci samo wejść do głowy.

Witaj ja zdawałam CAE ale jakieś 8 lat temu więc nie wiem czy duzo się od tego czasu zmienilo. Uczylam się niewiele, własciwie tylko chodziłam na kurs, a na tydzień przed samym egzaminem siadłam solidnie do nauki (zdałam na B). Pamietam że na Reading i English in use bylo sporo phrasal verbs i idiomów. A co do Writing to dobrze mieć przećwiczone formulki na rozpoczęcie i zakończenie różnych typów listów.Jak masz angielski kanał w tv to spróbuj pooglądać jakiś program, osłuchasz się i przyda się to na bank na Listening. Zyczę powodzenia i nie przejmuj się, na pewno zdasz.

WŁAŚNIE , mam pytanie, jaka książka z zaawansowaną gramatyką jest dobra? Ja mam Michaela Swana ( szkoda tylko ,że wszystko po angielsku)

Gość kurikka_wonkr
ja zdałam ale po solidnym treningu w warszawskim TFLSie