Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Olimpia_

Jakie ciasta planujecie Wy lub Wasi rodzice na świeta?

Polecane posty

Gość mniam mniam....
ja robię karpatkę i biszkopt z owocami i bitą śmietaną, a moja mama makowiec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piernik - już zrobiony, leżakuje sernik - robi moja siostra ze swym menem mannowiec z figami - zrobię ja jutro makowiec - kupimy bo właściwie nikt go nie lubi, ale tak tradycyjnie powinien byc. I w sumie tyle, żeby nie mnożyc jedzenia, którego i tak zawsze za dużo...;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robie: Orzechowca===== to takie placki kruche przekładane kremem i powidłami a na samej górze orzechy upróżone z miodem Sernik====== z Ananasem Makowiec który nazywa się Szogun i jest z dodatkiem tartych jabłek coś wspaniałego. Jestem bardzo ciekawa tego mannowca z figami :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A proszę bardzo, wklejam przepis (znaleziony kiedyś na jakimś forum): FIGOWIEC c i a s t o : 60 dag mąki 20 dag cukru kryształu 2 – 3 łyżki miodu 3 całe jajka + 1 żółtko 15 dag margaryny lub masła 1 małą łyżeczkę sody oczyszczonej Zagnieść ciasto, rozdzielić na 3 części i upiec 3 placki na blasze średniej wielkości. (około 10-15min.) m a s a : 1 litr mleka 8 czubatych łyżek grysiku 25 dag masła 30 dag cukru pudru 1 łyżka kakao bakalie Ugotować mleko z 8 łyżkami grysiku (cały czas mieszając – i tak się przypali) – dobrze wystudzić (lepiej nie tak na beton, bo potem trzeba znowu mikserem rozbijać). Utrzeć masło z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony grysik i ucierać tak, żeby masa była biała, o jednolitej konsystencji. Utartą masę podzielić na dwie części. (mała dygresja, że tu można się wykazać dowolna inwencją co do zawartości obu mas), klasyczny figowiec: do jednej masy dodajemy łyżkę kakao, grubo siekane włoskie orzechy i paczkę ciemnych rodzynek namoczonych w rumie (razem z rumem;-) ), do drugiej dwa pokrojone krążki fig i duużo soku z cytryny (ma wyjść kwaskowate) Placki do przekładania można upiec w przeddzień, złożyć razem i owinąć wilgotną ściereczką, żeby nawilgły. Szybsza i bardziej życiowa wersja: przy przekładaniu posmarować je lekko wodą z cukrem i olejkiem do ciast lub sokiem z pomarańczy. Ciemna masa na dół, jasna na górę. Po przełożeniu równo obciążyć (np. deska do krojenia i jakaś już upichcona zimna potrawa na wierzch) Jeśc najlepiej dopiero na drugi dzień. Ja z kolei ciekawa jestem Orzechowca...🌻:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1) Sernik z rosą, 2) Torcik czekoladowy, 3) Orzeszki nadziewane masą orzechową, 4) Ciastka maszynkowe, 5) Ciastko z dobrą masą (taka nazwa) :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pyszne, lekkie i niewinne ciacho :D ANIOŁEK: Ciasto: 2 jajka ½ szkl. śmietany ½ szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 dkg. mąki pszennej ½ kostki margaryny 1 łyżeczka amoniaku Krem: 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe 1 szkl. śmietany 3 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 margaryna Wykonanie ciasta: Całe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę. Wszystko razem miksujemy. Mąkę przesiewamy, siekamy z margaryną i dodajemy amoniak. Wszystko razem łączymy ze zmiksowaną masą Z otrzymanego ciasta pieczemy 4 jednakowe placki Krem: Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę i śmietanę. W rondelku, na małym ogniu przygotowujemy mleko z cukrem i margaryną. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy zmiksowane jajka. Przez chwilę jeszcze gotujemy. Gorącą masę przekładamy na upieczone wcześniej placki, schładzamy i wkładamy do lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zawsze co roku u nas jest mnustwo ciasta bo duża rodzinka. więc: sernik,sero-makowiec,makowiec zwijany,makowiec taki na blache,orzechowiec,piernik,piernik przekłądany bezami,kokosowiec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sernik, makowiec i snikers(a nawet 2 bo mój brat i ukochany uwielbiają)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alllllka
sernik ciasto ananasowe ciasto snikers

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małopolanka
1.murzynek przełozony marmoladą rózaną po wierzchu czekolada i posypane uprażonym kokosem 2.na spodzie biszkopt na to jabłka rozsmazone mam swoje w słoikach tylko podgrzewam mocno do tego 2 galaretki agrestowe a mogą byc dowolne jak zaczną tęzec wykładam na biszkopt na to masa tzw. budyniowa tj.masło lub margaryna utarte z budyniem wystudzonym ale nie z proszku tylko ugotowanym z mleka zółtek mąki pszennej i ziemniaczanej a po wierzchu esy - floresy z czekolady 3 sernik gotowany tym przekładam 3 kruche dechy 4.drozdzowe zawijane z makiem 5.prosty wiejski drożdzowy z serem ulubiony przez moich panów narazie upiekłam spody do 3 pierwszych jutro mam zamiar przekładac i piec drozdżowe a takze zrobic sałatki upiec mięso ponownie posprzatac bo juz od nowa bałagan tylko nie wiem jak temu poradze bo juz jestem padnieta i dlatego tu na chwilę przysiadłam i taka refleksja dlaczego nie miałam córki może by mi pomogła synowie już zonaci i przyjada na swięta a mąz chory ale mimo wszystko MIŁYCH WESOŁYCH ŚWIAT

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANIA MANIA
ja już zrobiłam chrusty i sernik mam też makowiec i pierniczki ale nas jest tylko 2 osoby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dove30
miodownik z kaszą manną keks sernik (tylko nie mam koncepcji jaki?) mama piecze drożdżową struclę makową a bratowa jakies cudo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ika 25
ja pieklam na dwa domy /rodzice i tesciowie/ wiec troche tego bylo... 1.makowiec zwijany 2.sernik z rodzynkami i orzechami 3.sernik z wiśniami 4.jabłecznik na kruchym - tradycyjny 5.jabłecznik na biszkopcie - z galaretka 6.pijak 7.biedronka - robiłam pierwszy raz i jestem mile zakoczona *rewelacja* zniknęło jako pierwsze!!!! 8.rafaello - szybkie, na krakresach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wierka
to podaj przepis na tę biedronkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×