Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cholerkajasnaciasna

koty- szczepienie, obowiazkowe? jakie?

Polecane posty

Gość cholerkajasnaciasna

Dostalam kota, ma dwa lata, nigdy nie byl szczepiony, to kot rasowy, ladny, typowo domowy kotek, nigdy nie wychodzil z domu, na co go zaszczepic? jak i co? pomozecie?

To tylko na nosówke, bo mimo tego, iż siedzi cały czas w domu to gorobę można przynieść na butach z dworu... Najlepiej idź z nim do weterynarza to on Ci powie co i jak:)

Gość cholerkajasnaciasna
Dzieki, a wscieklizna? Nie trzeba. Do weterynarza ide we wtorek po sylwestrze, pytam bo troche sie boje, taki nie szczepiony, a w domku dzieci. Teraz wyjezdzam wracam po sylwku, chyba wytrzyma kociak jeszcze kilka dni...

Wścieklizną mozna sie jedynie zarazić poprzez bezpośredni kontakt z chorym, czyli jeżeli nie wychodzi to nie ma potrzeby go szczepić.

Kotów domowych, nie wychodzących z domu, nie ma co obciążać nadmiernymi szczepionkami ;) Tylko podstawy. Z tego co wiem jest taka szczepionka na 3 podstawowe kocie choroby (nazywa sie jakoś tri...). Weterynarz ci podpowie :) Pamiętam, że hodowcy zawsze mnie ostrzegali, żeby na białaczkę nie szczepić.

aaaa, to jest jakas szczepionka na koci katar i zapalenie drog oddechowych... nie daj sobie kota zaszczepic przeciw kociej bialaczce, bo od szczepionki sie guzy jakies robia... :O

Tricat albo Fel-o-vax 3 to szczepienie przeciwko panleukopenii , herpeswirozie i kaliciwirozie sensz szcepienia p. wsiekliźnie jest wtedy , kiedy kot ma kontakt z innymi zwierzetami. jesli chodzi o szczepienie p. białaczce. to powinno sie szczepic zwierzeta niezarażone tym wirusem( wykonuje sie test z krwi) , choroba przenoszona jest przy bezposrednim kontakcie kotów. Te guzy , to zapewne miesaki poszczepiennie ,obecnie mówi sie nawet , ze poiniekcyjne i ze moga wsytepowac po pdaniu jakiegokolwiek leku.

Jakosc :classic_cool: no wlasnie... a te guzy to tez pozniej trzeba wycinac... to lepiej zwierzaka nie szczepic... moj byl tak zapchlony i zarobaczony jak go przynioslam, ze myslalam, ze dlugo nie pociagnie... na wszelki wypadek - lekarz mi powiedzial - zeby zaszczepic go przeciwko wsciekliznie - bo w sumie nie wiedzialam, czy bedzie wychodzil na dwor czy nie... ale ten katar koci to slyszalam,ze na butach mozna naprawde przyniesc :O wiec lepiej zaszczepic... no i odrobaczania... chociaz raz na rok, bo to nic nie wiadomo...

Gość też mam kota
co do szczepień - nie ma obowiązku szczepienia kotów np. na wściekliznę - to jest u psów ale lepiej kociaka zaszczepić i mieć święty spokój z groźnymi chorobami - szczepienie raz w roku - ja płacę 20-30 zł a w ogóle weterynarz musi go przebadać na obecność pcheł itd. i pamięaj o odrobaczaniu - koszt 10zł na pół roku Mój jak nie był odrobaczany to wymiotował - a skubany siedzi cały dzień w domu i nie wychodzi

Mięsaki poszczepienne wystepują rzadziej , niz panleukopenia i te wszystkie katary:P zdecydowanie szczepic a jak wychodzi , to na wscieklizne tez , ale co 2-3 latabo nie istnieje , jak u psów , obowiazek corocznego szczepienia.

a co sie robi z kotem, jak mimo wyciecia jajek dalej popiskuje? i probuje wskoczyc na noge, szczegolnie jak sie siedzi pod kocem? bo chyba mi nikt nie powie, ze mu kawalek jajka w gaciach zostalo(?) :P

no wiem, ze niemozliwe, dlatego mam z tego niezly ubaw :) To było okolo 2,5 - 3 miesiace temu... juz mu powinno przejsc :P