Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość animka

sąsiad, szyb wentylacyjny i smród

Polecane posty

Gość animka

Mieszkam w bloku gdzie cały pion ma jeden szyb wentylacyjny, no i jak sąsiad gotuje obiad to włącza wentylator i wygania cały smród ze swojego mieszkania do szybu a z tamtąd przelatuje on do mnie. W efekcie on ma czyste powietrze a u mnie śmierdzi. czy jest jakiś sposób na niego, wiem że używanie takich urządzeń przy naszym rodzaju szybu jest zabronione, ale spółdzielnia może co najwyżej upomnieć. Co zrobić w takiej sytuacji???

W budynkach wielorodzinnych z wielkiej płyty teoretycznie zabronione jest stosowanie pochłaniaczy z wprowadzeniem to wentylacji ogólnej. Do pionu went podłącza się co drugie mieszkanie i to spełnia swe zadanie, gdyż odbywała się tzw went. grawitacyjna czyli ruch pow. w oparciu o właściwości fizyczne powietrza. Ludzie jednak zakupując modne pochłaniacze zapachu znad kuchenki wtłoczyli to do pionów i został zaburzony naturalny ruch powietrza a co za tym idzie-przedmuchy do innych mieszkań. Obecnie w nowym budownictwie przepisy wymagaja oddzielnych pionów do każdego mieszkania więc problem zlikwidowany.

Gość animka
tyle że ja nie wiem czy to sąsiad z góry czy z dołu, Jak chodził facet ze spółdzielni sprawdzać szczelność instalacji gazowej to zgłaszałam mu problem i nic. Zastanawiam się czy nie zgłosić na piśmie do spółdzielni, wtedy będą musieli zareagować

Nie ma co panikować - należy zamontować kratkę z zastawką umożliwiającą jednokierunkowy przepływ powietrza i po sprawie - właście tak powinno się robić aby nie zakłaócać wentu. Teraz dają takie do każdego pochłaniacza i okapu :)

Gość animka
stic a gdzie można kupić taką kratkę?

Ja dostałem taką kratkę razem z pochłaniaczem - jest ona nakładana na pochłaniacz i na to idzie rura - która idzie do wentu. Pewnie w jakiś sklepach z okapami itp rzeczami

Gość animka
dzięki stic, poszukam w sklepach