Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Miśka27

mąka żytnia żurkowa a mąka żytnia razowa

Polecane posty

zamierzam jutro upiec mój pierwszy chleb w automacie do pieczenia...i mam w związku z tym pytanie: czy mąka żytnia żurkowa to to samo co mąka żytnia razowa??? niegdzie nie mogłam kupić żytniej razowej była tylko ta żurkowa. czy ona również nadaje się na wypieki chleba w automacie do pieczenia??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wcześnie urodzona
Pewnie, że się nadaje!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To jest jedna i ta sama mąka :). Podejrzewam, że tam gdzie szukałaś ludzie nie wiedzieli, że z tej mąki można iec chleb więc mówili, że tylko do żurku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kucharz z prawdziwego zdarzeni
oczywiście że coś innego, żurkowa jak sama nazwa wskazuje służy do robienia zaczynu (zakwasu) żurkowego i ja tylko tej używam do żurku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to tylko chwyt marketingowy
Pewnie, ze możma

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w przepisie na zaczyn
na żurek, jest napisane,że mąka żytnia razowa, a kupiłam tę mąkę żytnią żurkową i jest wszystko ok, i mam wrażenie ,że to jest ta sama mąka i na upieczenie chleba się nadaje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aga_sto
ważne jest żeby znaleźć na opakowaniu mąki typ tzn. mąka żytnia żurkowa, jeśli gdzieś na opakowaniu znajdziesz, ze to typ 720 lub typ 2000 to na pewno nadaje się na chleb> Z tych mąk robię też często zakwas na żurek lub zakwas na chleb. Nie marw się -mąka jest ok. Ważne żeby producent był sprawdzony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tylko ze cena żurkowej jest duzo mniejsza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość braison
Mąka ta nie jest mąką razową bo jej oznaczenia oscylują w granicach 1200, a razowej ok. 2000 co jest różnicą, ale teoretycznie powinna być lepsza od mąki 720 żytniej, z której piekłem chleb na zakwasie i robiłem z niej zakwas na ten chleb. Myślę że przy pieczeniu warto wyliczyć proporcje dla tej mąki (tzn. ile wziąć zakwasu, jaki typ zakwasu, tj. z jakiej mąki, ile wziąć wody, mąki, o przedłużyć czas wyrastania) bazując na przepisach dla mąki 720 właśnie. Myślę że to taka fajna alternatywa dla mąki typu 720. W Tesco można kupić żurkową taniej niż zwykłą 720, a właściwości zdrowotne będą wyższe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EllSlaxia

buy accutane for acne Levitra Medicament Generique secure ordering isotretinoin amex accepted low price Ampicillin With Out An Rx

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×