Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Milka9632587

Masło czy margaryna?

Polecane posty

A jak to jest w końcu? Masło czy margaryna? Co zdrowsze? Teraz jakieś dziwne margaryny się pojawiły, które nie nazywają się ani tak ani tak i podobno mają mało cholesterolu, ale smaku toto w ogóle nie ma. Jakie jest Wasze zdanie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja już wybrałam oni wybrali
u mnie tylko masło. dlaczego? Jest to naturalny produkt, nie zawiera chemi ani innych sztucznych dodatków, w margarynie jest wymieszanie wszystkiego, co wpływa niekorzystnie na organizm. Od margaryny moja rodzina woli już kanapkę ze smalcem a margaryny nie tknie (kwestia smaku)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z tym masłem
bez chemii, barwników czy oleju w składzie to dzisiaj ciężko. używam masło ( nie masmix i maslopochodne masło) i margarynę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja już wybrałam oni wybrali
Racja ciężko dlatego po masło i nabiał jeździmy ok 100km do małej tradycyjnej mleczarni, tam naszczęśćie jeszcze ta chemia nie doszła wprawdzie daty do spożycia krótsze ale ten smak...to się czuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość partyALLnight
ja tam wole naturalne maselko, no ale z kolei jezeli ktos ma problem z cholesterolem to chyba tluszcze roslinne beda lepsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maslo to naturalny produkt, ktory zaczyna byc niezdrowy, jesli zbyt duzo i czesto go spozywamy, ze wzgledu na cholesterol. nie powinno sie tez smazyc na samym masle - lepiej na masle z oliwa - bo maslo samo szybko zaczyna wydzielac zwiazki toksyczne, a oliwa temu zapobiega. ogolnie maslo jest ZDROWYM NATURALNYM PRODUKTEM. margaryna natomiast jest trucizna, a do smazenia tym bardziej. producenci margaryn wymyslaja coraz to nowe cudenka, ktorych jedyna zaleta jest to, ze zrobione sa z tluszczow roslinnych, wiec nie ma niebezpieczenstwa cholesterolowego. ale jest to tak diabelsko przetworzony i sztuczny produkt, ze zaczyna byc praktycznie nieprzyswajalny dla organizmu. konkretne naukowe wiesci na ten temat sa ogolnie dostepne, wiec nie bede sie tu rozpisywac. ja jestesm zdania, ze te uznawane za niezdrowe i cholesterolowe produkty pochodzenia zwierzecego trzeba spozywac z umiarem, a jako antidotum jesc bardzo duzo warzyw, szczegolnie zielonych i ziol. kraje srodziemnomorskie wlasnie tak sie odzywiaja, dzieki czemu maja najmniejszy odstek jakichkolwiek chorow sercowych, ktorych boja sie nowoczesni dietetycy wymyslajac jakies sztuczne swinstwa typu margaryna. a przeciez juz od kilku dekad wiadomo, czym jest margaryna :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapytałam, bo w zależności od nie wiem czego, raz naukowcy mówią, że tylko masło, raz że tylko margaryna i człowiek dosłownie głupieje. Ja używam tylko masło prawdziwe, ale moja teściowa ciągle mnie o to męczy, że margaryna jest lepsza :-( A jeśli chodzi o smażenie to jakiego oleju używacie? Czy na oliwie z oliwek na przykład lepiej czy na oleju? I na czym jest najlepszy smak potraw?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sawerka
do smażenia najlepszy jest olej z pestek winogron, szczególnie w wyskokich temperaturach nie przypala, podstawowa wada to cena ......niestety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krucha z cukrem
masło masło masło. margaryna mi nie smakuje, nie rozpuszcza się w ustach, ma paskudny, sztuczny smak... wyobrażacie sobie kromkę świeżego,jeszcze ciepłego chleba posmarowanego grubo...margaryną?? zgroza! szkoda tylko, że połowę całego czasu zakupów tracę na przeszukiwanie półek z prawdziwym masłem, bo większość to jakieś fixy, mieszanki i inne takie... najlepiej chyba samemu zrobic sobie masełko - najlepsze, co może być. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masło irlandzkie jest pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja i moje dziecko jemy tylko
prawdziwe masło (witaminy A i K!, natomiast mąż, który ma wysoki cholesterol je margarynę Benecol lub Florę Proactiv. Generalnie zdrowsz jest masło, pod warunkiem, że jesteśmy zdrowi (cholesterol itd). Dzieci - TYLKO MASŁO!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czerwone wino
tylko masło :)) A jeśli chodzi o cholesterol tojego nadwyżka wcale nie jest spowodowana jedzeniem masła :(( tylko jedzeniem ogolnie różnych świństw :(( tzw smieciowego jedzenia. Jadam duze ilosci jaj , maslo i cholesterol mam doskonały.Przestańcie wcinać tłuste kiełbachy , pieczone mięcha .. zesmolone na skwarki a problem złego cholesterolu zniknie:(( margaryna obniżajaca jego poziom?? bzdura :(( to jak zjeść paczkę cud tabletek na odchudzanie i uwierzyć iz jest sie szczupłą :((

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ja i moje dziecko jemy tylko
Zanim sie wypowiesz to najpierw się zorientuj w temacie ignorantko. Benecol i Flora proactiv to są specjalne margaryny dla osób mających wysoki cholesterol, mają dodane jakies substancje. Dlatego osoby zdrowe i dzieci NIE POWINNY ich jeść. NAtomiast bywa, ze ludzie mają podwyższony cholesterol nie dlatego, ze jedzą niezdrowo tylko mają takie predyspozycje. Wtedy niewskazane jest jedzenie masła i jajek itd. Każdy kardiolog ci to powie. Ale ty musisz wszystkich wrzucać do jednego worka... i się wyzłośliwiać. Żałosna jesteś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No tak, kardiolog tak powie i będzie pewnie nawet przekonany, że ma rację. Tylko. ... moment.... chwila.. cos mi do głowy przyszło.... Czy on... ten kardiolog, nie żyje z tego, że mój mąż ma podwyższony cholesterol? Hehh.... dziwne myśli mi do głowy przychodzą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tylko masełko :) chociaz i tak jadam je raczej okazjonalnie. A co do masła irlandzkiego to nie wiem czym sie różni od naszego w składzie ale jest droższe..ot co...oczywiscie mozna je u nas kupic, ale raczej w wiekszych sklepach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Millka ale masz problem życiowy...naprawde Popieram poprzedniczke która jest nad tobą 🌻 ;) ja sobie nie wyobrażam życia i bez tego i tego.... problemu z cholesterolem chyba nie mam w moim wieku więc za bardzo mnie nie obchodzi co zdrowsze;) chlebka sobie nie wyobrazam bez masełka a smażenia bez margaryny...proste;) na masle niestety nie idzie smażyc bo się pali..a na oleju nie zawsze smakuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ikea
to, że na reklamie mówią, że Flora i Benecol mają takie właściwości, wcale nie znaczy, że tak jest:D I nie trzeba tu być wybitnym specjalistą:) Tak samo jak Actimel-nie ma ZADNYCHdowodów na to, że poprawia odporność:D ale reklama mówi coś innego...i dlatego tyle ludzi go kupuje, zamiast zjeść kiwi, cytryne, pomarańcze-które NAPEWNO wzmacniają odporność...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ikea bo myslałam naprawde ze kazdy wie ze masło jest zdrowwsze bo naturalne , margaryna to sama chemia...... dlatego uważam to za głupie pytanie a co do mojego topicu to wkoncu jest forum kulinarne ....gdzie się szuka przepisów..... pa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja użwywam margaryny, chociaż wiem, że jest mniej zdrowa niż masło z niże wymienionych powodów: 1. wieczna bezskuteczna dieta :( 2. cena 3. nie trzeba wyjmować wcześniej z lodówki i czekać aż będzie zdatne do użytku powód 1 jest najważnejszy, bo margaryna ma sporo kalorii mniej od masła, a masło tak lubię, że jak sporadycznie kupię do domu, to będę żarła tak długo, dopóki się nie skończy :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ikea
Martinello, masz racje, to forum o gotowaniu, i każdy moze zadać takie pytanie, na jakie aktualnie szuka odpowiedzi:)dla kożdego coś innego jest ważne:)troche tolerancji, LUDZIE:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Alez ja jestem bardzo tolerancyjna:D:D tylko ze o masle to nawet na lekcjach biologi i chemii miałam .... trza było sie do nauki przyłorzyc:P Ach nie potrafie tego ścierpiec:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ikea
no właśnie, wszystko w tym temacie:D:D:D:Dtrzeba się było na polskim przyłożyć, a nie tylko na chemii:D:D:D MASAKRA:D:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nio widzisz jak sie poprawiłam to widocznie znam zasady ortografii;P wkoncu jestem sekretarzem w mej szkole:P haha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Martinello, mnie na chemii uczyli, że tylko margaryna.... To o co tu w takim razie chodzi? Ja wiem tylko jedno: uczą nas różnych rzeczy, ale powód mają jednen. Jaki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ikea
sekretarzem:D:D:D 88 to rocznik Twojego urodzenia?? To nie mam więcej nic do powiedzenia. Już wiem, dlaczego jesteś, jaka jesteś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×