Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama gimnazjalisty

wplyw mundurka na zachowanie

Polecane posty

Gość mama gimnazjalisty

Kto mi wyjasni dlaczego mundurek jest wazny aby dziecko w szkole zachowywalo sie ok

Gość rodzina
mundurek zobowiązuje tak jak mundur policjanta strazaka i zołnieża. Przy nich czujemy się bezpiecznie. Tak samo nie wypada uczniowi z mundurki odstawiac numerów. Mundurek oblguje do pewnego zachowania. Dobrego zachowania

Gość mama gimnazjalisty
Nigdy nie mialam kloptow z zachowaniem syna ani jego nauka a w temacie "mundurek" buntuje sie , co mam zrobic?

Gość rodzina
widzisz u nas za naszych czasów trzeba było nosić fartuszki, dla ochrony ubranka.tez sie buntowalismy ale nie tak bardzo jak teraz. powiedz ze to elitarnie wygląda, elegancko i dostojnie. Ze widac z jakiej jest szkoły ze wygląda sie powaznie i jest się szanowanym. Chłopaka na ulicy w mundurku nie tyka sie tak jak zołnieza i policjanta prawda? no jak to wygląda bic kogos w mundurze? Piwiedz tez ze to oszczędnośc w ubraniu- nie musisz wtedy prac mu swtrów bonosi mundurek. Ze to napewno mu się spodoba./

Gość mama gimnazjalisty
Ja tez nosilam fartuszki :) Mysle ze dla nich to wlasnie takie niemeskie teraz i stad ten bunt.Dzis pisza ze nie we wszystkich szkolach beda , zobaczymy:)

Gość ciekawym
jakie te mundurki? Jeżeli młodzież uzna je za obciachowe (co jest prawdopodobne, bo młodzież ma to do siebie), wtedy z autorytetu mundurka nic nie będzie. Zgadzam się jednak całkowicie z opinią "rodziny" na temat znaczenia munduru w życiu społecznym, moim zdaniem korzyści są ogromne.

Gość mama gimnazjalisty
NIkt narazie nie wie do konca jak to ma wygladac , rodzice buntuja sie tez ze wzgledu na kase , przynajmniej u nas tak jest .

Czy ktos z obrońców Chińskiej ideologi(innymi słowy pachnącej totalitaryzmem) sam chodził do szkoły w mundurku ? Bo ja tak. Jedyne odczucia jakie on we mnie budził były na pewno negatywne. Dzisiaj wiem że chodziło o uczynienie mnie konformistą. Chodzi o to by jednostka nie wychodziła z szeregu. Ja uważm że to jeden z najgłupszych pomysłów edukacyjnych. IMHO oczywiście.

Gość terla
Coz Myrevin ja jestem chyba troche młodsza od Ciebie:p i tez chodziłam do szkoły w mundurku, akurat dla mnie to nie było obciach, gdyz dzieki temu była własnie wieksza identyfikacja ze szkoła, ludzmi - wszyscy zjednoczoni w mundurkowym bólu:D, a poza tym wszyscy wygladalismy podobnie, zero szpanu itp. w szkole oczywiscie. Poczatkowo rodzi sie bunt w czlowieku, ale pozniej.. to juz normalka, codziennosc i ba! nawet zabawne i mile wspomnienia z tym zwiazane. Wszystko zalezy od podejscia RODZICÓW, jak i jak ta polityka mundurkowa bedzie wprowadzana, jak narazie jest wiele halasu o nic i niestety negatywnie to wszystko sie przedstawia.

Republika » Znak równości Wstajemy równo o godzinie DX a przedtem wszyscy snimy równe sny pod kranem program mycia nr 3 Centralny Wyrównywacz nadał mi równe buty równe zęby nos równy w stronę baz produkcji krok równą farbą malujemy wciąż równe hasła w koło: równy bądź bądź jeżeli jesteś ładna to już jest źle Centralny Wyrównywacz zmieni cię jeżeli jesteś gruby to musisz mieć przy sobie stale baloników pęk równe buty równe zęby nos równy w stronę baz produkcji krok równą farbą malujemy wciąż równe hasło w koło: równy bądź równy bądź równy bą-bą-bą-bą- bą-bą-bą-bą-bą-bą-bą-bą-bądź Nierówni myślą że to źle Równym być chcą ładnie pachnieć chcą być chudzi chcą tyć Centralny Wyrównywacz wskaże nam ich i jeszcze dzisiaj założymy im: równe buty równe zęby nos równy w stronę baz produkcji krok równą fabą wyrównamy ich równym hasłem: masz równym być masz równym być masz równym być masz równym by-by-by-by- by-by-by-by-by-by-by-być masz równym masz równym masz równym być o-ja-ja-jaj masz równym masz równym masz równym być o-ja-jaj ma-ma-masz równym masz równym masz równym być 0-ja-ja-jaj masz równym masz równym ma- ma-ma-ma-ma-ma-ma-ma ma-ma-ma- ma-ma-ma-ma-ma-ma-ma-ma ma-ma- ma-ma-ma-ma-masz!

Gość terla
Napisałes ze odczucia były negatywne, fakt moja nadinterpretacja;) Na pewno jednak mundurek nie uczy byc konformista!! Och nie, w dzisiejszych czasach, mundurek to wyzwanie! Uczysz sie bronic swoich ideałów jakis, ba! szkoły nawet i przynaleznosci do niej! Uczysz sie by nie czuc ze to obciach nosic mundurek, łatwo jest ładnie wygladac w naszym społeczenstwie, ale załóż mundurek i wyjdz na miasto - szok ludzi zagwarantowany;) Równym być... Wiesz, ja dzieki mundurkowi czułam sie traktowana równo poniekad, ale przede wszystkim, nie mowiła och ta dziewczyna w tej bluzce itp. haha.. tylko naprawde człowiek jakos bardziej dostrzega osobowosc, a nie nowe buty, itp. Czasami sie buntowałam, zwłaszcza na poczatku, bo nosiłam sie dosc oryginalnie przedtem w innych szkołach:) a tu nagle takie zabranie mojej wolnosci... pozniej jednak docenilam to, a to jaka jestem i co reprezentuje ludzie poznawali rozmawiajac ze mna, a nie po tym jak wygladam. I tyle. Pozdrawiam i uciekam!

{ pozniej jednak docenilam to, a to jaka jestem i co reprezentuje ludzie poznawali rozmawiajac ze mna, a nie po tym jak wygladam. I tyle. } Tez to o czymś świadczy jak do tego potrzebne jest umundurowanie. 🖐️

Gość terla
Moze i nie jest, ale na pewno daje wieksza swiadomosc tego kim jestesmy. Nalezałam do okreslonej subkultury gdzie ubior w jakims duzym stopniu jednoczył ludzi, zwłaszcza kiedys... a tutaj nagle mundurkowe realia i jak byc nadal sobą bez tej calej subkulturowej otoczki! Wyglad zewnetrzny nadrabia czasem za nas rozmowe, a to nie jest dobre! I to miałam na myśli. Znając realia współczesnej polskiej szkoły akurat ubiór czesto determinuje odbiór naszej osoby przez uczniów i nauczycieli. Mundurek wyeleminowałby czesciowo te problemy. Oczywiscie tu nie chodzi tylko o mundurki, ale od czegos mozna zaczac! pozdrawiam.

{ Oczywiscie tu nie chodzi tylko o mundurki, ale od czegos mozna zaczac! } Potem już tylko odziać wszystkich obywateli w jednakowe uniformy. Niech nikt się niczym nie wyróżnia. IMHO, nadal uważam że to idea czysto totalitarna.

nie jest wstydem noszenie mundurków. Natomiast jest to dodatkowy koszt dla rodziny. słyszałam, że taki mundurek ma kosztować od 70 zł wzwyż:O

--> Mistrz cientej riposty Napisałem że idea jednolitego stroju jest takim pomysłem. A jakim jesteśmy krajem każdy widzi. :>

Mistrzu -> a czy w Anglii wszystkie mundurki sa jednakowe?.. Tak mi sie wydaje, ze tam chodzi o podkreslenie przynaleznosci do konkretnej uczelni, co teraz probuja papugowac nasze \'elity\'... tyle ze takich tradycji nie mamy😭

Już dawno istniała możliwość wprowadzenia mundurka do szkoły, u mnie w liceum czymś takim zagrozili, bo niby to była szkoła elitarna i takie tam, śmiechu warte. Na szczęście zdaje się, że rodzice się nie zgodzili na to. W każdym razie to byłby koszmar jakiś, nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić. Człowiek powinien uczyć się demonstrowania własnej indywidualności, a nie dostosowywania się. Moja Przyjaciółka chodziła za to do szkoły, która była mundurowa od zawsze, takiej z tradycjami. I przeżyła tam koszmar, ludzie z tej szkoły zniszczyli ją i jej psychikę, mundur raczej im w niczym nie pomógł. A w tej szkole tak nie jest od dziś, kogo znam to wspomina ją jako coś strasznego. Nie każdy ma ochotę robić z siebie szarą masę, bardzo się cieszę, że Myrevin tłumaczy o co w tym wszystkim chodzi tak naprawdę. W związku z tym ja nie muszę i uciekam. Miłego Dnia.

{ Nierówni myślą że to źle Równym być chcą ładnie pachnieć chcą być chudzi chcą tyć Centralny Wyrównywacz wskaże nam ich i jeszcze dzisiaj założymy im: równe buty równe zęby nos równy w stronę baz produkcji krok równą fabą wyrównamy ich równym hasłem: masz równym być masz równym być }

Gość młaaaaaaaaaaa
może ja nie dzisiejsza jestem ale za jestem mundurkami !!!! I nie chodzi mi o fartuszek ja za czasów PRLu . To może być zwykła polówka i do tego jakas bluza itp. Rózne rodzaje pokazywała kiedyś jakas projektantka w TVN-nie.Nic nie mieła to wspólnego z nieszczęsnymi sztucznościami z moich czasów. Mam nadzieję że wprowadzą skończy się szpanowanie firmowymi ciuchami i odkrytymi prawie pośladkami u dziewczyn. o i tyle a jak sie komus nie podoba to.......... właściwie nie musi:))

Gość tiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Z jednej strony muszę się zgodzić z Myrevinem, mundurki są zamachem na indywidualność młodych ludzi, wyrażającą się niejednokrotnnie właśnie przez strój. Z drugiej zaś strony może na zmianę zachowania nie będzie to miało zbyt wielkiego wpływu napewno ukruci jednak ocenianie się po ubiorze oraz te niestosowne stroje młodych dziewcząt do szkoły. Co najważniejsze dzieciom z ubogich rodzin pozwoli poczuć się na równi z rówieśnikami. Co do samych mundurków to nie muszą wcale być brzydkie, myślę, że odpowiednio zaprojektowane mogą spodobać się samej młodzieży i tym samym zachęcić ją do noszenia.