Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaczynająca 23

chodzi o składki z tytułu prowadzenia działalności-FRANCHISING nie kapuje!

Polecane posty

Gość Zaczynająca 23

chciałabym założyć swoją pierwszą działalność na zasadzie partnerstwa (franczyza) i mam w związku z tym pytanie, żeby nie było szukałam w necie ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłam. Jeżeli chodzi o ZUS: rozumiem ze składki na ZUS w kwocie 255zł (bodajże) będę opłacać sama-czyli co miesiąc gotówką albo przelewem będę musiała uiszczać kwotę konto ZUS-u????? Jeżeli chodzi o urząd skarbowy to jest większy problem tzn. też co miesiąc będę musiała płacić podatek-to jest jakiś procent od dochodu czy może tylko w rozliczeniu rocznym???? Chodzi tutaj o FRANCHISING!!! jak ktoś się na tym zna to prosze o odpowiedź :)

ZUS w kwocie ok. 255 zł będziesz płacić przez 2 lata. Po tym okresie płacisz pełną składkę - ponad 700 zł. Podatki płacisz normalnie, wg skali podatkowej 19-30-40 %, lub jedynie 19 % od dochodu jeśli wybierzesz podatek liniowy.

Chyba, że wybierzesz inną formę opodatkowania: ryczałt lub karta podatkowa, ale czy to w ogóle możliwe - zależy od branży.

Gość Zaczynająca 23
czyli z podatku od dochodu będę musiała rozliczać się co miesiąc tak?

Tak, co miesiąc. Jeśli chcesz być VATowcem, to jeszcze dochodzi VAT, z którego rozliczasz się raz na miesiąc lub raz na kwartał.