Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martulaaa

pigułki antykoncepcyjne a badanie

Polecane posty

Gość martulaaa

witam wszystkie panie!!! mam mały dylemat.mam 19 lat i chce zazywać pigułki antykoncepcyjne i w tym celu mam zamiar udać się do ginekologa.czy konieczne bedzie badanie czy tylko wyatarczy, aby spytał mnie o podstawowe rzeczy typu kiedy miałam pierwszy okes,jakie choroby wystepowały w mojej rodzinie itd... i na czym te badania by polegały. troche mnie to krępuje tym bardziej gdy trafię na ginekologa-mężczyznę... proszę o szybką pomoc :(

powinien cię zbadać, co więcej dobrze by było gdybyś trafiła na takiego który usg zrobi i poziom hormonów, ale z tym ostatnim to musisz dobrze trafić. badanie to zwykłe badanie ginekologiczne. położysz sie na fotelu lekarz najpierw włoży palec do pochwy, będzie naciskał na brzuch, aby zobaczyć czy masz dobrze rozwinięte narządy. może też załorzyć wziernik, żeby zobaczyć więcej i pobrać materiał do cytologii. nic nie boli, czasem może być troszkę nieprzyjemny sam moment wziernikowania, ale to zależy od lekarza,(czy jest delikatny)i od ciebie (postaraj sie odprężyć). to nie jest nic strasznego! a lekarze mężczyźni są podobno delikatniejsi od kobiet, więc może warto. zapamiętaj jedno, on codziennie widzi kilkadziesiąt kobiet więc ty niczym go nie zaskoczysz!!!

myslę, ze dobrze byłoby jednak poddać się badaniu a nie tylko zrobić wywiad badanie u gina zawsze jest troche krepujące, nie ważne jak fajny lekarz i wyposazony gabinet... ale w końcu widzisz go raz na kilka m-c, siadasz na \"koziołka\" na pare minut i masz to z glowy, a masz pewność, ze z Toba wszystko ok badanie polega na tym, że gin bada Ci brzuch - tak dusi i pyta czy czasem nic nie boli, piersi czy ma guzków, wsadza wziernik (dla dziewic taki malutki) i zaglada do środka czy wszystko w normie, może też zrobić usg dopochwowo- wsadza taki radarek ubrany w prezerwatywę i widzi na ekranie twoje wnętrze, Ty tez to widzisz lub cytologię - czyli pobiera trochę komórek z twojego wnętrza i bada czy te komórki sa zdrowe, to nic nie boli, wynik dostajesz po kilku dniach Jesli zamierzasz brac pigułki może Cię wysłac na badanie krwi i próby wątrobowe, bo jak wątroba chora to tabsy niewskazane nic strasznego, naprawdę ja ma super gin - babkę może idź do kobiety, to pomaga na pierwszy raz, w końcu ona jest taka sama jak Ty tam na dole :)

Jeżeli dostaniesz receptę na anty bez badania, to ja ci radzęod razu zmień gina!

Gość martulaaa
dzięki wielkie dziewczyny

Gość martulaaa
a nie moge wziąć cliesta? w końcu podobno jest dobry dla młodych kobiet i nie ma takich skutków ubocznych... a ile dni po zażyciu tabletek mogę współżyc bez obaw?

nigdy nie brałam cilest ale podobno dobry popros o tabletki najnowszej generacji, z jak najniższą działająca dawką hormonu ja biore Yasmin jade na tabsach juz 5 lat z 3 miesieczna przerwą i jakos zyję mimo krakania niektórych moherów juz od pierwszego dnia jest pełna ochrona

to fakt, poproś o te najnowsze. ale o ich doborze zdecyduje lekarz. miejmy nadzieję po dokładnych badaniach! mnie osobiście pierwszy lekarz olał, dał tabsy bez żadnego badania!!!nie wykupiłam i poszłam do innego. nie ma co narażać swego zdrowia.

Gość martulaaa
jeszcze jest kwestia tego czy on ewentualnie ona przypisze mi tablty które będą działały już na zapłodniona komórkę czy te które hamuja produkcję komórek jajowych...nie wiem czy dobrze się wysłowiłam ale napewno wiecie o co chodzi a ile tak średnio to kosztuje???

Gość martulaaa
a i ile kosztuje prywatna wizyta tak mniej więcej bo nie chce czekać jak się zapiszę bo raczej długie kolejki są ;(

Gość takajakakja
nieprawda ze tabetki dzialają od pierwszej! moja kolezanka wlasniwe z takiej naiwnosci jest w 5 miesiącu ciązy, wiec lepiej sie przez pierwszy cykl dodatkowo zabezpieczac gumeczką. pozdrawiam :)

jesli dobrze Cie zrozumiałam to moje odpowiedź jest taka: tabletki anty hamuja owulację sa tez tabsy działające do 72 h po stosunku np. Postinor one niedopuszczają do zagnieżdźenia się zapłodnionego jajeczka ale to jest mega dawka hormonów - tak jakbys wzięła 2-3 opakowania zwykłych tabletek straszna zawierucha w organizmie postinor bierzemy tylko w ostatecznosci sa tez tabsy wczesnoporonne np RU, ale o nich nic wiecej nie wiem

yasmin kosztuje 40 pln za opakowanie na 1 m -c, inne tabletki chyba podobnie wizyta u gina (mojego0 80 pln co do działania tabletek od pierwszej - moja ginekolog zawsze mnie o tym zapewniała i zawsze bylo ok u mnie może ta twoja znajoma cos innego zaniedbała? w sumie nie ma reguły, tabletki nigdy nie daja 100% pewności, no i zawsze możemy wpaść :)

Gość martulaaa
a co sądzicie o plastach bo w sumie wolałabym plastry ale trochę drogie są

Gość martulaaa
znalazłam takie coś i chodzi mi o to że chcę zażywać tabletki nr 1 lub 2 a napewno nie 3 Tabletka antykoncepcyjna zapobiega ciąży na trzy sposoby: 1. Uniemożliwia dojrzewanie komórek jajowych w jajnikach. Bez jajeczkowania nie może dojść do zapłodnienia, a więc i do ciąży. 2. Uniemożliwia upłynnienie śluzu zamykającego szyjkę macicy. Wskutek tego plemniki nie mogą się przez nią przedostać. 3. Uniemożliwia przygotowanie błony śluzowej macicy do zagnieżdżenia się w niej zapłodnionej komórki jajowej.

Gość moja znajoma uzywa
krazka hormonalnego,ktory wymienia co trzy miesiace. ma mniejsza ilosc hormonow a dziala tak samo jak tabsy. nazywa sie NOVA RING

Gość martulaaa
to ten krążek pewnie drogi jest bo nic o tym nawet nie słyszałam

kochana ale o co ci chodzi??? tabletki działają na te trzy sposoby jednocześnie! to nie jest tak, że albo w 1 albo w 2 albo w 3 tylko 1+2+3=tabletka antyk.

Gość martulaaa
o kurde ale ja glupia jestem!!!

Gość martulaaa
do gunia 0505----->>> Cilest® - Ulotka dla pacjentek Opis działania Podstawowym mechanizmem działania jest zahamowanie jajeczkowania. Do działania antykoncepcyjnego może przyczyniać się także zmiana właściwości śluzu szyjkowego oraz błony śluzowej trzonu macicy. więc tym się sugerowałam pisząc o tych dwóch sposobach działania...

tak tylko że z tego co zrozumiałam to piszesz że jedne działają tak a drugie tak, a one mają to działanie kompleksowo, czyli każda tabletka działa tak i tak.

Gość martulaaa
ale zobacz że właśnie ze z tego fragmentu ulotki wynika że właśnie działa tylko na te dwa pierwsze sposoby...juz nie wiem jak mam to rozumieć Skład Jedna tabletka zawiera: 0,250 mg Norgestimatum 0,035 mg Ethinyloestradiolum własnie nie kojarze jaki hormon powoduje to że błona śluzowa nie przyjmuje jajeczka ale to chyba progesteron?????