Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zurawinka

jak jest po angielsku ściana komórkowa?

Polecane posty

Gość u.l.t.r.a.v.i.o.l.e.n.t.
ściana komórkowa to "mobile-phone wall"

u.l.t.r.a.v.i.o.l.e.n.t. hahaha to chodzi o ścianę komorkową u roślin:-) Co ty masz w domu to mnie nie interesuje:P

Gość doktorantka alinka
a jak będą po angielsku "zwłoki knura"? pisze właśnie pracę z patomorfologii i utknęłam na tym wyrażeniu... :-o

Gość boar corpse

ojej cell wall sciana komorkowa a cell membrane blona komorkowa. cos jeszcze?

ja rozumiem z tego ze cell membrane i plasma membrane to blona komorkowa natomiast cell wall to sciana komorkowa. dzieki dziewczyny:-) czasem zapominam ze istnieje wikipedia

Gość doktorantka alinka
"boar corpse" dziękuję! 🌻

Gość boar corpse
zwłoki knura, hie hie ale zabawne....

Gość boar corpse
ale mam głupawkę zwłoki (Ectaco-Poland) n, rodz. pl 1 body 2 body 3 dead body 4 corpse 5 carcass 6 carcase 7 cadaver 8 relics 9 remains no to może być "dead wild he-pig body"

Lauren kobitka ewidentnie w naglowku pyta o jedno a w reszcie posta o drugie co? czyli powinny byc dwie odpowiedzi .. jak np. cell wall i cell membrane? tak kochaniutka?

Gość boar corpse
oczywiście żartuję ;-) ale pewnie by skapowali o co chodziło

cadaver to zwloki zwierzecia.. reszta ktora wymieniliscie odnosi sie do ludzkich zwlok.

Gość boar corpse
smily, nie ma śmiacia, bo tak czasami się określa czy samiec czy samica he lub she

Gość boar corpse
szczerze, to nigdy się nie spotkałam z takim wyrażeniem jak "cadaver" pewnie jest równie żadko używane jak w j. polskim "ścierwo" no chyba że w innym znaczeniu ;-)

Gość boar corpse
tfu rzadko, za dużo siedzę na kafe....

Gość giertych cadaver

Gość boar corpse
wchodzę do mięsnego i proszę ekspiedientkę: "Pani będzie uprzejma zapakować dwa ścierwa zez kurczaka"..... ło Jezusiczku.....

po prostu uzywane w kontekscie biologicznym. tak samo jak w polskim \'martwe cialo knura\' brzmi nieco dziwenie, poniewaz cialo zazwyczaj odnosi sie do czlowieka tak samo uzwani corpse zamiast cadaver brzmi nieodpowiednio w anglieskim.

Gość boar corpse
no oki, nie spieram się, nigdy nie miałam przyjemności używać tego typu określenia.....w dysputach językowych...

Gość ZWŁOKI_KNURA
zwłoki knura

Gość doktorantka alinka
Jasiu z mamą idzie do sklepu. Przechodzą obok mężczyzny z krzywymi nogami. Jasiu krzyczy: - Mamo, mamo! Ten pan ma krzywe nogi!! - Jasiu! Tak nie wolno, możesz tego pana urazić! - mówi niezadowolona mama. Następnego dnia sytuacja się powtarza, mijają tego samego człowieka, Jasiu krzyczy: - Mamo, mamo zobacz! Ten pan ma krzywe nogi! - Jasiu mówiłam ci już, że tak nie wolno! Kilka dni później, Jasiu idzie z mamą na spacer, mijają tego samego faceta. Jasiu: - Mamom mamo! A ten pan ma krzywe nogi!! - Jasiu! Mówiłam, że tak nie wolno!! Za karę nie wyjdziesz z domu, dopóki nie przeczytasz całego Szekspira. Trzy miesiące później Jasiu idzie z mamą do sklepu, mijają mężczyznę o krzywych nogach. Jasiu mierzy go uważnym spojrzeniem i mówi: - Cóż to za moda nastała w tych czasach, aby swe jaja nosić w nawiasach!

Gość boar corpse
dawajcie coś jeszcze !!!!

Gość żenujący żart prowadzącego
Przychodzi Wojtek Wierzejski do sklepu mięsnego i chce kupić jakieś jadło. Sprzedawca mówi: -Niestety, cały towar wykupiła grupa japońskich turystów -Naprawdę nic nie ma? - pyta zrozpaczony Wojciech -No... są tylko zwłoki knura -Biorę! -Ale wie pan, żeby były smaczne trzeba zrobić taki numer - sprzedawca wyjmuje boar cadaver zza lady, wkłada mu w tyłek kij od szczotki, obraca nim kilka razy a na koniec mocno wali w łeb knura dechą do mięsa - chce pan też spróbować? -Taak... - mówi lekko zaczerwieniony Wojtek - tylko, żeby mnie pan tą deską tak po głowie nie walił...