Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zielona Łąka

Badania hormonalne przy PCO-kto cos takiego przechodził?

Polecane posty

Gość Zielona Łąka

Lekarz wykrył u mnie przy badaniu USG pęcherzyki na jajnikach. Poza tym nie mam żadnych objawów PCO, to jest histuryzmu, nadwagi, trądziku... Nie zlecił mi badań hormonalnych, powiedział, że zrobi je jak się będę o dziecko starać, czyli za jakiś roczek, dwa... Ale chciałabym je zrobić na własną rękę. I teraz pytanie do was, kobitki: jakie hormony musze zbadać (wiem że prolaktynę i testosteron, a co ponadto?)? Ile takie badania kosztują i czy jak się robi kompleksowo to jest taniej? A może jakieś namiary na przychodnie we Wrocławiu? No i czy od razu podadzą mi normy, tak jak przy morfologii krwi i badaniu moczu, czy dopiero lekarz sprawdzi?

szczerze to nie wiem :( robiłam ostatnio prolaktynę z testem - płaciłam 54złote w łodzi. nie wiem czy bez skierowania zrobią ci prl z metoclopramidem bo u mnie nie chcą. można tylko samą prl (ok 25 zł). normy masz podane tak jak przy innych badaniach. powodzenia :)

Gość milusia.
Czesc.ja mam Pco i robiłam własnie testosteron i prl.Te były w normie.Trzeba jeszcze zrobić LH i Fsh(w 3 dniu cyklu) by zobaczyc jaki jest ich stosunek.Możesz nie mieć typowych obajwow,tylko policystyczne jajniki.ja mam cały Zespoł PCOS z objawami niestety:(

Gość Zielona Łąka
dzięki za odpowiedzi :) mam nadzieję, że u mnie objawem będą tylko policystyczne jajniki. Boję się jak cholera tego co może mnie spotkać. Zawsze chciałam mieć gromadkę dzieci, mam nadzieję, że zrealizuję kiedyś ten plan. Co do tych badań w trzecim dniu cyklu, to może byc problem bo od 3 miesięcy nie mam okresu :/

Gość milusia.
Do Zielona łąka. Piszesz że nie masz okresu już trzy miesiące,przecież to sporo czasu,skoro byłaś u gin to czemu nic ci nie przepisał aby wywołać miesiączke....Jeśli nie masz dalej @ to idz do gin,powinien przepisac ci np.luteine(bierzesz przez 10 dni) po odstawieniu powinna wystapic miesiączka(mniej wiecej po trzech dniach.) więc nie zwlekaj z wizytą,napewno jest to cykl bezowulacyjny dlatego dalej nie ma @. Pozdrawiam

Gość Zielona łąka
Lekarz nie przepisał mi luteiny, ponieważ nie miałam wcześniej zdiagnozowanego PCO. Póki co zaproponował mi, żeby na razie nic z tym nie robic tylko poczekać do nastepnej wizyty.

Gość milusia.
Zielona łąka...ja poszłam do gin właśnie dlatego że nie dostawałam miesiączki 41dni i wtedy dowiedziałam sie ze jajniki są policystyczne,ale i tak dostałam luteine aby dostać miesiączke bo skoro nie ma jej tak długo to nie ma na co czekać(zwłaszcza że ty nie masz juz @ trzy miechy). Po luteinie dostałam okres,po to też aby zrobic badania hormonalne potwierdzające PCOs.Dlatego mi siewydaje że powinnas na ostatniej wizycie miec przepisaną luteine a nie czekac i czekac na @.

Gość Zielona Łąka
Milusia -> wydaje mi się, że masz rację. Mam do Ciebie pytanie: czy policystyczne jajniki zawsze oznaczają zespół policystycznych jajników i czy te rozpoznane pęcherzyki na powierzchni jajnika zawsze oznaczają PCO? Jak wypadły Twoje badania hormonalne?