Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kainkas

CO SIE DZIEJE Z CENAMI MIESZKAN????? BEZNADZIEJNA SYTUACJA MLODYCH MAłżEńSTW

Polecane posty

Gość kundrie
o trzech milionach mieszkań nic nie słychac, ale czyta łam ostatnio raport o tych kredytach, co miało państwo dofinansowywać - mają tak idiotyczne obwarowania, ze nikła ilość osób moze z tego skorzystać, np:"Obecnie, by otrzymać taki kredyt cena mieszkania lub koszt budowy domu nie może przekroczyć podawanych przez GUS średnich kosztów budowy w danym województwie lub mieście wojewódzkim. Przykładowo, w Warszawie o dopłatę do kredytu można się ubiegać, jeżeli metr kw. mieszkania lub domu kosztuje poniżej 4,4 tys. zł." :D nie ma to jak zyciowe przepisy :D a co do 3 000 000 mieszkań - to było przejęzyczenie, jak to bywa u naszych jasnie panujących, to chodziło oi mieszkania za 3 000 000 :o

Z tego kraju po prostu trzeba uciekać,nie wierzcie że wybudowanie domu wyjdzie tak dużo taniej,pustak kosztuje już 8 zł, 2 lata temu kosztował 5,5 zł,robocizna też poszłą w górę

Ja ostatnio słyszałam ministra budownictwa poważnie mówiącego, że pomoże to młodym z mniejszych miejscowości na kupno własnego M.. Tyle tylko, że tam niewiele się buduje, a wymogi i tak w tych przypadkach są nieżyciowe. :O:O:O:O:O:O

Gość kundrie
taak, a nawet jakby ktoś chciał kupić tańsze mieszkanie w mniejszej miejscowości, to zeby miec w miarę (podkreślam w miare) normalne zarobki to musiałby pracować w mieście, co przy dzisiejszych cenach paliwa i czasie spoędzonym na dojazdach powoduje, ze oszczędnośc na mieszkaniu powoduje zwięszenie wydatków codziennych :o juz mnie normalnie skreca jak o tym myślę. już trochę czasu nad samodzielnym mieszkaniem myślę, ale ceny i warunki kredytowe powodują, zę jest to dla mnie abstarkcja. zresztą co tam kredyt na mieszkanie (kilkaset tysięcy złotych) - żaden bank nie chce mi dać gotówkowego w wysokosci 15 tysiecy :o jedni to byli baaardzo hojni - zaproponoiwali 10 tys. z tym, ze ta kwota mnie nie urządza. no ale kurna - jestem sama, mieszkam z rodzicasmi (więc jakby co to by pomogli), żadnych kredytó nie mam na karku, nikogo na utrzymaniu, umowę o pracę mam na czas nieokreślony i nie mam zdolności kredytowej, zeby pożyczyć 15 tys. na 3 lata :o w lukasie, który tak wszędzie się ogłasza mogli mi dać 3800 :D normalnie pusty śmiech mnie ogarnął

Gość kundrie
i znowu nie na tameat, ale kafeteria poprawia mi humor zdecydowanie swoją cenzurą :D:D:D:D napisałam H_O_J_N_I a autrocenzor nie dość, że zmienił mi h na ch to jeszcze wziął i ocenzurował :D:D:D brawa dla autora programu cenzurującego :D:D:D:D

Ten link to niestety nie sprzedaż mieszkania za 135 tys tylko kupno - i ten ktoś jest naiwny sądząc, że w tych dzielnicach dostanie w tej cenie mieszkanie

Gość niestety chory kraj
zarobki marne a ceny unijne:O Kurwa mać!!!!!

Gość antekkk
Poczekajcie z zakupami. Ceny są już tak wywindowane, że muszą spasc. Mieszkania są już tak drogie, że coraz mniej ludzi stać na kredyty, a oprocentowanie jeszcze pójdzie w góre (w złotówkach i we frankach). W Wwie ceny właściwie już sie zatrzymały.

jest duzy popyt , a jak jest popyt to ceny rosną, takie sa reguły wolnego rynku, sorry Winnetou, moze zapiszcie sie do TBS, nie buduja tam u was nic takiego?

Gość kundrie
taak, tylko ze w tbs też z 4-5 tysięcy m2. a jak ktoś jest sam i zarabia ok. średniej krajowej to nie dostanie kredytu. i dupa blada. a wynajmowac i w zasadzie tracic kasę (jak mam gdzie mieszkać) to nieco bez sensu.

Gość antekkk
Popyt spada. Zobaczcie na www.oferty.net - tam są dane o średnich cenach. Widać wyraźne wyhamowie w stos. do ub. roku. Żeby kupić na kredyt mieszkanie za 400 tys., co wcale nie jest drogo, trzeba przez 25 lat płacić ok. 2 tys. złotych miesięcznie!!! Jak myślcie ilu jest jeszcze ludzi, których na to stać?! Albo którzy sie na to odważą? Juz teraz po kredyty zgłasza sie mniej osób niż w zeszłym roku.

Gość my kupujemy
Witam, razem z narzeczoną bierzemy kredyt na 30 lat. Z mieszkaniami to trochę przesadzacie , my kupujemy za 4800 m2 mieszkanie 47m obok warszawy - Legionowo. Owszem są ceny w granicach 10000 m2 ale w super miejscach i standardach. Kredyt dostaniemy bez problemów (i z tym tez przesadzacie ze ciezko dostać kredyt) szczerze mówiąc przy zarobkach 1700netto na głowę czyli kolo 3500 razem można starac sie o kredyt kolo 280-300tys . Biorąc ten kredyt na 30 lat wcale nie myślę zeby tyle czasu go spłacać . Trzeba mysleć optymistycznie i mieć nadzieję ze zawsze bedzie lepiej Pozdrawiam

Gość kainkas
moim zdaniem w ttym strasznym wzrości cen mialy duzy udzial media... propaganda.. ciagle slyszy sie ze ludzie wyjezdzaja i nie ma kto budowac i ze cen jeszcze wzrosną nawet 0 50 % no i ludzie jak deski ratunku chwytaja sie kredytow na 40 lat i kupuja mieszkania, nakreeca się poput a to doprowadza do wzrostu cen no i kółeczko sie zamyka... NIE DAJMY SIE ZWARIOWAC... TRZEBA PRZECZEKAC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość NO TAK MYU KUPUJEMY
ALE GDZIE ZAROBIC 1700 NA GłOWE?? CHYBA NIE W lUBLINIE:)) JA KINCZE EKONOMIE SZUKAM PRACY I CO??? ZADNEJ NAWET ZA 1000 BRUTTO NIE MOGE ZNALESC....BEZNADZIEJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość fajnie wziąc kredyt
z narzeczona na 30 lat:) i zyczę przezycia rzaem tych 30 lat. Ale co sie dziej kiedy ludzie chca sie rozejść:O Dramat:O

Gość do fajnie ziac kredyt
masz racje te 30 lat to kuuupa czasu wszystko sie może zdarzyć...no ale albo wygrac w lotka albo kreydt innego wyjscia nie ma... a może słyszal cos ktoś o mieszkaniach spóldzielczych.. ile trzeba $ na ich kupno, czy duze roznice cenowe po miedzy nimi i własnościowymi???

Gość Eee tam nie jest tak źle ...
... właśnie kupiłem mieszkanie komunalne we Wrocławiu - razem z opłatami jedyne 6.000 złotych! Co prawda nie można go sprzedać ani wynająć przez najbliższe 5 lat (gdybym to zrobił, zapłacę karę w wysokości 179.000 zł), w dodatku mieszkanie jest bardzo stare (lata 20-ste ubiegłego wieku) i pewnie za 20 - 30 lat się zawali, ale póki co mieszkać się da. Za 5 lat większość ludzi, którzy zrobili to, co ja będzie pewnie chciała te lokale sprzedać lub zamienić. Podaż gwałtownie wzrośnie. Do tego również za 5 lat - a dokładnie 1 maja 2011 roku - swój rynek pracy otworzą Niemcy, gdzie można bez problemu kupić mieszkanie w cenie poniżej 1.000 euro za mkw (Kawalerkę 37 mkw można nabyć za ok. 40.000 EUR wraz ze wszystkimi opłatami - i to w Berlinie! Blok po remoncie, 6 piętro w 7-piętrowcu, blisko centrum). Średnie ceny w dobrych dzielnicach Berlina nie przekraczają 2.000 euro za 1 mkw, a pensje nigdy nie są niższe niż 1.000 euro miesięcznie (pomimo braku oficjalnej płacy minimalnej). Przeanalizujmy: młody człowiek mieszka w Niemczech z rodzicami. Studiuje i pracuje zarabiając 1000 euro na miesiąc (absolutne minimum). Jeśli tenże student wydaje miesięcznie 300 euro na rozrywki i inne rzeczy, a 700 euro odkłada, to po 5 latach ma 42.000 euro i stać go na kawalerkę bez kredytu! Nie masz rodziców w Niemczech? Nie szkodzi! Jeśli pracę będziesz mieć Ty i współmałżonek, to z jednej pensji spokojnie wyżyjecie na poziomie wyższym niż w Polsce, a po kilku latach odkładania tej drugiej pensji będzie Was stać na własne mieszkanie. Bez kredytu. Przytrafi się Wam dziecko? Rząd pomoże je utrzymać; łączna kwota zasiłków i pomocy finansowej w przypadku powiększenia rodziny może sięgnąć 25.000 euro (To nie pomyłka! - 100 razy więcej niż nasze osławione becikowe!). Jeśli zdecydujecie się na kredyt, a stracicie pracę - nie szkodzi. Co prawda mieszkanie stracicie, ale rząd opłaci wam "odpowiednie" mieszkanie zastępcze (dla jednej osoby jest to na ogół kawalerka w kiepskiej dzielnicy, której stan techniczny jest i tak o wiele lepszy niż nowo budowanych budynków mieszkalnych w Polsce) wraz z niektórymi rachunkami (czynsz i media), a jakby tego było mało dostaniecie po 340 euro na osobę, żeby mieć z czego żyć przez 12 miesięcy (tzw. Hartz IV) - a rok to sporo czasu na znalezienie nowej pracy w Niemczech. Podsumowując wszystkie powyższe - kto będzie chciał mieszkać w Polsce, skoro łączna cena kursu języka niemieckiego i zakupu mieszkania w Berlinie jest niższa niż cena gorszego technicznie mieszkania w Warszawie (heh, zresztą - nie porównujmy Warszawy do Berlina...)? Ceny muszą spaść, ale do 2011 - 2012 roku nie mamy na co liczyć. Dopiero potem będzie taniej.

Gość do Eee tam nie jest tak źle ..
jak kupiles takie mtanie mieszkanie???? poradz jak to zrobic w Lublinie....bo nie mam pojecia jak takie mieszkanko komunalne wykombinować??????

Gość ale ja nie cce
do niemiec wyjezdzac:((( na prawde bardzo chcialabym miec godziwe zycie ale w Polsce

Gość gloriaa21
mały domek-60-80 metrow mozna wybudowac za 80-100 tysiecy, bez umeblowania licze.nie wiem skad wy takie kosztorysy macie:/

Gość chyba w stanie surowym
no co ty 200 tys jak nic zeby to wykończyc. trzeba robic projekty, instalacje itp. to kosztuje tyle ze hej no a i materialy nawet najtanszy pustak podrożał 30 % i do pażdziernika nawet trezba czekac!!!!

Gość fajnie ziac kredyt
ale tak na 30 lat??? troche przerażające.. spłacac po 800 zł miesiecznie az do 60 siątego roku życia,,,,bleee

Gość duży ruch w budownictwie
to ceny idą w górę. Kiepskie plany zagospodarowania przestrzennego - deweloperzy muszą walczyć o dobre działki, cen w górę. Dużo więcej ludzi stać i chcą kupić mieszkanie niż jest możliwości, cen w górę. Nie dajcie sobie wmówić że zarobki wcale nie wzrosły 🖐️ oczywiście u tych co się starają :P

Gość fajnie ziac kredyt
a wzrosly?? mój mąz zarabia 800 zł i dostala podwyżke 5 %. Smiech na sali...

Gość duży ruch w budownictwie
A co do ludzi i kasy. Jak para znajomych nauczycieli kupiła sobie domek koło 100m2 płacąc 2/3 z góry to ja uwierzę we wszystko :D Nikt im nie pomógł finansowo. Oczywiście że na 1 etacie płacili im mało, ale brali nadgodziny, 2 etat i szybko (względnie) razem nazbierali więc jak ma się trochę przebojowości i odwagi to można.

Mieszkanie kupiłem tak tanio, bo gmina Wrocław pozbywa się komunalnych lokali: ich stan jest kiepski, za kilkadziesiąt lat będą się walić, a miasto jako właściciel odpowiadałoby za te lokale i musiało remontować. Sprzedaż tych mieszkań umożliwia im pozbycie się zobowiązań i problemów związanych z ich stanem technicznym (teraz za ten stan odpowiadamy my, czyli nowi właściciele, i to my jakby co musimy zapłacić za ewentualne remonty). Bonifikaty są wysokie: jeśli kupujesz mieszkanie sam, to płacisz 10% jego wartości. Jeśli kupujesz razem ze wszystkimi sąsiadami z Twojej klatki schodowej, płacicie już tylko po 2% wartości (plus oczywiście opłaty notarialne i za specjalistyczny pomiar powierzchni lokalu - w sumie jakieś 2200 zł dodatkowo). Z tego co mi wiadomo, kupić możesz tylko mieszkanie, w którym sam mieszkasz i jesteś zameldowany. Inne miasta też tak robią (np. Kraków). Po kupnie z bonifikatą (nieważne, czy jest to bonifikata 98%, czy "tylko" 90%) musisz w tym lokalu mieszkać jeszcze przez 5 lat zanim będziesz mógł go sprzedać lub wynająć (pod rygorem kary równej bonifikacie, co w praktyce może oznaczać nawet kilkaset tysięcy złotych). Po upływie tych 5 lat, mieszkanie jest całkowicie Twoje i możesz z nim zrobić, co zechcesz. Dlatego myślę, że za 5 lat bardzo wzrośnie podaż. We Wrocławiu buduje się obecnie niewiele mieszkań, zwłaszcza blisko centrum. Po tych 5 latach takich mieszkań na sprzedaż będzie multum (choć oczywiście nie będą one nowe).

do ja tylko wam powiem Nie pisałem, że minimalnym zarobkiem w Niemczech jest 1000 euro - wiem, że oficjalnie w ogóle nie ma tam płacy minimalnej, i że teoretycznie pracodawca ma prawo zaoferować pracownikowi nawet 1 euro miesięcznie i wszystko będzie w porządku. Chodzi mi o to, że za mniej niż 1000 euro taki pracodawca nikogo nie znajdzie, do żadnej pracy, bo po prostu potencjalnemu pracownikowi będzie się bardziej opłaciło siedzieć na Hartz IV (340 EUR + niektóre koszty "adekwatnego mieszkania") niż iść do takiej roboty. Tak więc w praktyce te 1000 euro to jest minimum, od którego w ogóle zaczyna się rozmowę o pensji.

Gość czu ktoś słyszał coś o mieszka
niach komunalnych w Lublinie lub innej możliwości tańszego zakupu mieszkanka???????????????????