Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie w temacie

hpv - mam kilka pytan , kto wyjasni?

Polecane posty

Gość nie w temacie

czy jak facet mial wczesniej kilka panienek to czy prawdowpodobienstwo ze ma tego wirusa jest duze i co mam zrobic by sie tym nie zarazic? czy wogle moge cos zrobic?? ja nigdy nie wspolzylam z nikim

częste zmiany partnerow zwiekszaja ryzyko zarażenia sie wirusem hpv, tak naprawde zaraża sie nim wiekszość ludzi jednak naturalna ochrona immunologiczna organiuzmu zwalcza wirusa w wiekszosci przypadków. jednak jest wiele odmian tego wirusa i hpv \"wysokiego ryzyka\" zwykle prowadzą do raka. a teraz fachowa notka ze strony ww.hpv.pl Ryzyko zakażenia wirusami HPV można ograniczyć, zarówno dla mężczyzn jak i dla kobiet, poprzez ograniczenie liczby partnerów seksualnych . Prawidłowe używanie prezerwatyw również redukuje ryzyko zakażenia wirusami HPV. Jednakże całkowite zabezpieczenie za pomocą prezerwatyw nie zostało jeszcze dokładnie określone . Należy pamiętać o tym, że zakażenie wirusami HPV często przebiega bezobjawowo , tak więc nie można w sposób całkowicie pewny stwierdzić czy dana osoba jest zdrowa. Jedyną, efektywną w 100% metodą uniknięcia zakażenia wirusem HPV jest unikanie kontaktów seksualnych z osobami zakażonymi. Kobiety powinny prosić swoich lekarzy o regularne wykonywanie cytologii.