Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dominika876997

jak wyglada obrona pracy magisterskiej?

Polecane posty

Gość dominika876997

niedlugo sie bronie, prosze o wskazowki doswiadczonych

Gość dominika876997
a caly przebieg obrony, kiedy wreczac kwiaty itp?

kwiaty i imprezka to po obronie, przynajmniej u mnie na uczelni tak było.

Najpierw prezentujesz swoje wypociny na prezentacji w power point i masz na to jakieś 15-20 min. Potem pytania zadaje promotor, dziekan i recenzent. Co najmniej jedno na głowę, z materiału z całych studiów oczywizda (mówi się, że najczęściej w jakiś sposób nawiązują do pracy mgr, ale w rzeczywistości np dziekanowi który twojej pracy nie czytał mogą przyjść do głowy naprawdę głupie nawiązania :P). Następnie wychodzi się z sali, starszyzna się naradza, i woła na wynik. Dziekan gratuluje, potem recenzent i promotor, czasem jest zwyczaj by dać kwiatki (ale nie wszyscy to lubią) czy nawet zaprasza na ciasto i kawę do pokoju. Ale te szopki to lepiej ustalić z promotorem, bo zależą od uczelnianych zwyczajów.

Gość dominika876997
dzieki za odzew, no ja nie mam zadnej prezentacji, zadnych badan, tylko teoretyczna praca.... a czy znacie przypadek ze ktos nie zdał?

Niee :) Ale u nas na chemii to nikt \"zupełnie niewiedzący\" by się do 5 roku nie utrzymał. Wcześniej by się z niewiedzy w powietrze wysadził :)

u mnie to wszystko z 15 minut trwało, power pointa nie używałam tylko temat i kilka zdań wstępu, daj spokój z tym niezadaniem, pomyśl jakby wtedy wyglądał promotor;) ja bynajmniej nie znam przypadku, więc odstresowujący spacer jak najbardziej wskazany 🌻 🖐️

Gość dominika876997
dzieki, stres mam ale to normalne

Ja siedziałam jakieś 40 min. Nerwy miałam ogromne, ale przed wejściem na sale. W środku już jest OK. P.S. Stresik nie jest zły, bo do nauki mobilizuje. Nie znam osoby, która nie zdała, ale osoby z tróją na dyplomie znam. Olali sprawę zakładając że to tylko formalność. No i teraz latają i się tą trója wszędzie legitymują.

Gość dominika876997
orientujecie sie jaka srednia trzeba miec z 5 lat studiow zeby moz dostac na dyplomie 5

Hym u nas to była ((średnia z obrony i pracy mgr)+średnia ze studiów)/2. Czyli jak się miało 5 z pracy mgr, 5 z obrony, i średnią ze studiów 4,5, to się miało średnią całkowitą 4,75 i pełnoprawną 5 na dyplomie (w sumie prawie pełnoprawną, bo 5 jest od 4,76 dopiero:) ). Jest jednak jakiś paragraf, który umożliwia podniesienie oceny na dyplomie o 0,5 stopnia jeżeli delikwent miał \"wybitne osiągnięcia\" przez ostatnie 2 czy 3 lata studiów. I wówczas 5 z pracy, 5 z obrony, 4,0 ze studiów, daje 4,5 średnią, a po naciągnięciu 5 na dyplomie.

Gość minister magister
Normalnie, siedzisz w okopie, masz ze trzy granaty granaty ręczne i kałacha a promotor z recenzentem walą do Ciebie z pancerfausta - jak przeżyjesz masz tytuł :)

Gość u mnie było tak
siadłyśmy sobie z 3 paniami (w tym z moją kochaną naprawdę promotorką) przy małym stoliczku (żadnych stółow z komisją i zielonym suknem) i były 3 pytania: z pracy, ogólne ze studiów i ze specjalizacji. Z pracy zadawała promotorka, tamte się losowało. Miałam szczęście, bo wylosowałam pytania spoko. To ze specjalizacji nawet mi skróciły, bo druga część była nieco pozbawiona sensu :) Atmosfera świetna, potem kwiatki, gratulacje... :) Przed obroną myślałam, że nie dojadę na uczelnię TAK się bałam. A było dobrze. Dodam, że obrona na jednej z najlepszych uczelni, na prestiżowym kierunku. A był luz. :)