Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matko i córko

Bibliografia do prezentacji maturalnej

Polecane posty

Gość matko i córko

Jak wpisac film w bibliografie? Ma ktos film w temacie? Pomozcie :D

Gość matko i córko
up :)

Gość a co termin się zbliża
???

Gość matko i córko
na jutro ostateczny termin oddania bibliografii, a ja baran jestem i myslalem, ze mam sama literature. okazuje sie jednak, ze film tez byl w temacie.

może w goglach poszukaj ja już nie pamiętam jak to się pisało

Gość matko i córko
szukałem. na haslo "bibliografia", "prezentacja maturalna" i "tematy" wyskakuja same strony z ogloszeniami: sprzedam prace maturalna. :D jest tu jakis tegoroczny maturzysta?

Gość matko i córko
podnosze, moze ktos zauwazy...

Może ci się przyda Jak pisać bibliografię? Nowa matura wymaga od zdającego umiejętności ustnej prezentacji wybranego tematu. Możliwość wcześniejszego przygotowania zagadnienia jest pewnym ułatwieniem w stosunku do egzaminów dotychczasowych. Jednak nic za darmo! Referowany temat musi być rzetelnie opracowany i przedstawiony komisji egzaminacyjnej w formie prezentacji. Oznacza to w praktyce, że wypowiedź powinna stanowić logiczną i przekonywującą całość, atrakcyjną dla słuchaczy. Zgodnie z wymogami kompozycji, prezentacja składa się z: wstępu (przedstawienia tematu), rozwinięcia (postawienia własnej tezy, uzasadnienia argumentami uwiarygodnionymi odpowiednim cytatem lub przykładem), zakończenia (wysunięcia własnych wniosków i podsumowania tematu). Wszystko to powinno się zmieścić w około15 minutowej wypowiedzi Oceniana będzie nie tylko poprawność językowa ucznia, ale jego wiedza, umiejętność korzystania z literatury, posługiwania się źródłami. Najpóźniej na dwa tygodnie przed egzaminem należy przedłożyć wykaz literatury, czyli bibliografię do tematu wybranego na egzamin. Bibliografię załącznikową należy odróżnić od szerszego pojęcia bibliografii: BIBLIOGRAFIA - uporządkowany wg określonych kryteriów spis dokumentów (książek, czasopism, artykułów i inn.) z najważniejszymi informacjami o każdej z pozycji. BIBLIOGRAFIA ZAŁĄCZNIKOWA (literatura przedmiotu, wykaz źródeł) -zawiera skrócone opisy bibliograficzne wykorzystanych dokumentów (cytowanych lub tylko związanych z tematem). Jest dowodem samodzielności opracowania tematu i ilości włożonej pracy. Pozwala ocenić znajomość tematyki Bibliografia załącznikowa zamieszczona w publikacji pomaga czytelnikom dotrzeć do innych źródeł omawiających interesujący ich temat. Aby uniknąć chaosu, należy ujednolicić sposób opisywania wykorzystanej literatury. Zasady opisu wykorzystanych dokumentów ustalają normy: PN-ISO 690:2002 Dokumentacja. Przypisy bibliograficzne. Zawartość, forma i struktura. PN-ISO 690-2:1999 Informacja i dokumentacja - Przypisy bibliograficzne - Arkusz 2: Dokumenty elektroniczne i ich części. Poszczególne elementy opisu oddziela się przecinkami. Tytuł- jeśli wykaz jest drukowany- powinien być pisany kursyw±. Możliwa jest również inna interpunkcja. Ważne jednak, aby sposób opisu stosowany był konsekwentnie w całym zestawieniu. Wzór opisu bibliograficznego dla książki jednego autora: autor (nazwisko, inicjał imienia), tytuł, miejsce, rok wydania. Słowacki J., Kordian, Warszawa, 1977 albo: Sienkiewicz H.: Potop. Warszawa 1969 T.1-3 Wzór opisu bibliograficznego dla pracy zbiorowej: tytuł, red. (nazwisko i inicjał imienia redaktora), miejsce, rok wydania Poradnik maturzysty, red. Cębrzyńska-Sikora A., Warszawa, 1977 Wzór opisu fragmentu książki: Słownik pojęć i tekstów kultury, Red. A.Rysiewicz, Warszawa 2002, s.109 Wzór opisu fragmentu pracy zbiorowej: Kowalczyk A.,Myśli o Rodzinnej Europie, W. Glosariusz od Młodej Polski do Współczesności, Pod red. T. Patrzałka, Wrocław 1995, s. 223-230 Opis artykułu z czasopisma: autor artykułu. tytuł artykułu, "tytuł czasopisma",lokalizacja Kołątaj W.: Tak powstały piramidy, "Wiedza i Życie" 2002 nr 7, s.50-55 Opis dokumentu elektronicznego Elementy opisu: 1.Autor 2. Tytuł 3. Nośnik w nawiasie kwadratowym , 4. Wydanie (wersja, miejsce wydania, wydawca, copyright, data aktualizacji)- o ile można ustalić 5.Tytuł fragmentu (przy opisie fragmentu dokumentu elektronicznego) 6. Warunki dostępu (dla dokumentów on-line) Przykład: Słowniki PWN . Edycja 2003 w.1.1. Warszawa: PWN 2002. Słownik poprawnej polszcyzny Mickiewicz A.: Pan Tadeusz . Skarbnica literatury polskiej. Dostępny w Internecie: http://www.literatura.zapis.net.pl/pan_tadeusz Bardel M.: Sen o nieśmiertelności. "Znak" 2002 nr 580. Dostępne w internecie: http://www.znak.com.pl/znak/bardel.html W obrębie poszczególnych grup opisy bibliograficzne porządkuje się alfabetycznie

Gość matko i córko
albo ja slepy jestem, albo tu nie ma jak film... :( Milo z Twojej strony ze poswiecasz czas 🌻

Podajesz tak jak w pozostałych przypadkach, według tego samego wzoru: Tytuł, reżysera oraz wytwórnię i rok produkcji. Jeżeli w bibliografii wypisujesz najpierw tytuły kiążek, to najpierw podaj tytuł filmu. A jeżeli najpierw autorów, a potem tytuł- to napisz najpierw nazwisko reżysera a potem tytuł filmu. Zrób to według wcześniejszych wypisów w bibliografii.

Dziwne, ze nauczyciele was nie nakierowali, nie pomogli...ja miałam napisane tak: S.Latkowski: Blokersi (fragmenty), Warszawa 2001 napis Blokersi był czcionką pochyła i było dobrze... kiedy ja zdawałam mature 2 lata temu, to patrzyli na bibliografie, ale nie az tak pod kątem czy dobrze czy nie...byle wiedzą z czego sie korzystało, z jakich źródeł... bibliografie na bank miałam dobrze, bo psorka sprawdzała u nas...

Gość jajanosik
LINDA B., "COS TAM ", , PL 2007 albo recenzja z netu. dziekuje

Gość justaaaaaaaaaa
Jak wykonać opis bibliograficzny filmu? Należy podać: Nazwisko i imię lub inicjał imienia reżysera filmu, Tytuł filmu, W nawiasie kwadratowym:"film" Miejsce produkcji, Rok produkcji. Poprawny opis bibliograficzny wyglądać więc będzie tak: Wajda A., "Pan Tadeusz" , Warszawa 2000.

Tak, ale nie musicie koniecznie podawać, ze to film;) I jeżeli ktos ma taką bibliografię: Średniowiecze, T. Michałowska, PWN 2001. Dziady IV, A. Mickiewicz, Dramaty, Wydawnictwo Jakieśtam 1980. to wtedy analogicznie tez najpierw musi podać tytuł filmu, a potem reżysera. Wszystko musi być uporządkowane.

Gość jajanosik
deska:) nie taka z Ciebie deska 🖐️

Gość matko i córko
Dziekuje Wam slicznie :) Napisalem, od razu mi lepiej :) Milego wieczoru wszystkim zycze :)

no ja miałam tak np. 1.Z.Dominow, M. Dominow: Słownik terminów literackich i gramatycznych, Białystok 2001 2. Graffiti- uliczna sztuka czy trybuna?, W: Polityka, Nr 35, red. M. M. Mejssner, 1992 3. B.Chmielewska: Graffiti erotyczno- obsceniczne, W: Eros Psyche Seks, pod red. R. Piątkowej, Katowice 1993 4. S. Latkowski: blokerski (fragmenty), Warszawa 2001. itp, itd..i nie miałam napisane w nawiasie, ze to film...:)

Gość matko i córko
aaa jeszcze jedno. to jest literatura podmiotu, prawda?

film? ja miała przedmiotu... w podmiotu miałam ksiązke i stronke internetową... 1. M.Jedrzejewski: Sprejowcy, w.tegoż: Młodzież a subkultury, Warszawa 1999 2. www.3fala.art.pl w literaturze podmiotu z tego co pamietam wypisujesz ksiązke na której głównie sie opierałeś, która zawiera główny wątek- ale nie jestem pewna...

literatura podmiotu - wykaz bibliograficzny dzieł podmiotu, o którego twórczości pisze się w pracy, umieszczany zazwyczaj na końcu pracy wraz z literaturą przedmiotu. Stosowany tylko w nielicznych pracach umożliwia wyodrębnienie z zestawienia bibliograficznego grupy dzieł autora opisywanego w pracy. Przykładowo: literaturą przedmiotu w pracy poświęconej motywowi śmierci w twórczości Adama Mickiewicza byłby opis bibliograficzny wszystkich pozycji wykorzystanych w pracy, a opisujących ten motyw w dziełach Mickiewicza, zaś literaturą podmiotu byłaby lista dzieł Adama Mickiewicza, w których ten motyw występuje i które zostały wykorzystane w pracy. Literatura podmiotu odpowiada w pewnym zakresie pojęciu źródła pierwotne, a niekiedy jest określana w pracy jako spis dokumentów źródłowych.

no juz wiesz...w przedmiotu piszesz wszystkie pozycje jakie użyłeś w pracy... a podmiotu dzieła i kasiązki na których sie opiera twoja praca, głowny zarys pracy, źródło

Gość matko i córko
Dziekuje yohimm :) Duza rosnij ;)

Gość Nilhilion
a w przypadku filmu zagranicznego trzeba podac miasto, kraj i miasto czy sam kraj?

Gość Malutka_____89
21:18 yohimm no juz wiesz...w przedmiotu piszesz wszystkie pozycje jakie użyłeś w pracy... a podmiotu dzieła i kasiązki na których sie opiera twoja praca, głowny zarys pracy, źródło no właśnie odwrotnie.. podmiot to wszystkie lektury, książki, filmy.. a przedmiot to wszystko to co pomogło Ci w opracowaniu podmiotu... np. leksykony, recenzje itp.

Gość Malutka_____89
Nilhilion a w przypadku filmu zagranicznego trzeba podac miasto, kraj i miasto czy sam kraj? z reguły przy filmach nie podaje się miejsca, bo jest to nieobowiązkowe a możesz tylko sobie pogorszyć sytuację ;) no chyba, że jesteś pewien/pewna :)

Gość majka89j
a znacie moze jeszcze jakies ciekawe ksiazki o tematyce graffiti ...?

Gość Malutka_____89
co do filmu... ja mam tak: Cameron James "Titanic", , Imperial 2005 i miałam dziś sprawdzane przez polonistę i nie widział zastrzeżeń, więc chyba jest ok ;) a jakbyś potrzebował jak wpisać recenzję do literatury przedmiotu to mów, to też mam ;) pozdrawiam

Gość Malutka_____89
majka89j (majka21101989@wp.pl) a znacie moze jeszcze jakies ciekawe ksiazki o tematyce graffiti ...? Majka ja niestety nie znam, ale z wklejaniem książek, których nie przeczytasz-uważaj :) jeśli literatura przedmiotu wydaje się być podejrzana to z niej także pytają.. no chyba, że masz jak zdobyć książkę :) ja znalazłam ostatnio jedną idealnie pasującą do tematu, ale tylko 30 egzemplarzy na Polskę jest... jakby ją zobaczyli w bibliografii to ciekawe czy by nie zapytali, aby się dowiedzieć czy ją przeczytałam :)