Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość VX

Utrata widzenia w jednym oku - co z prawem jazdy ?

Polecane posty

Gość VX

czy nie będę mogła już prowadzić samochodu ?

Gość promyczek*
nie!!!!!! niestety

Gość VX
Promyczek, ale jak to prawnie wygląda ? mam prawojazdy od kilku lat, co lekarz mi je zabierze ?

Gość promyczek*
nie nie zabierze ci nikt... poprostu powiedza ci ze nie mozesz prowadzic.... ale chyba ci go nie zabiora... ale jesli spowodujesz wypadek lub cie zlapia to wtedy zabiora albo mandacik... nie wiem dokladnie jak to jest ale tak bylo w przypadku mojego sasiada ktory tez musial sie z autkiem pozegnac gdy stracil oko na kopalni...

Gość sory ale dla dobra siebie i
innych sama powinnaś zrezygnować z prowadzenia auta:(

Gość VX
ja tak, wiem sama, że muszę zrezygnować z prawa jazdy, bo nie chcę niczyjego nieszczęścia, ale w szpitalu leżałam z chłopakiem, który też stracił wzrok w jednym oku i powiedział, że on nadal będzie jeździł, więc się zastanawiam, jak to prawnie wygląda.. ani po nim, ani po mnie nie widać, że coś ze wzrokiem mamy nie tak, bo to nie był jakiś uraz mechaniczny oka

Gość VX
chodzi mi o to, że żaden policjant, przy rutynowej kontroli, nie jest w stanie stwierdzić, że ten chłopak nie widzi na jedno oko..

Gość nie chciałabym się spotkać
z tym chłopakiem na drodze:( Przecież on może pewnego dnia po prostu nie zuważyć czegoś lub co gorsza kogoś.... nie wyobrażam sobie jak można być tak lekkomyślnym....

Gość VX
wiem, wiem, może mu ten bunt przejdzie, bo na razie chyba jest w szoku, nie potrafi się z tym pogodzić, bo jeszcze tydzień temu widział na to oko :( tak sobie myślę, że prawo w tym względzie może jest dziurawe, bo powinny być badania kontrolne, przynajmniej raz na kilka lat..

Gość nie chciałabym się spotkać
a może szpital zawiadamia specjalne organa.... chociaż wątpię...

Gość gość
posiadam prawko A.B.CE i jestem zawodowym kierowcą ,straciłem wzrok w jednym oku i dostałem skierowanie na badania ograniczające kat .Ale tak tylko mają zawodowi kierowcy

Gość gość
nie słuchaj możesz mieć prawo jazdy, ale tylko do prowadzenie własnego samochodu, a nie jako kierowca taksówki. ja nie widzę na jedno oko i nie przeszłam przez okulistę to było bardzo dawno temu, teraz przy okazji wizyty u okulisty powiedziano mi, że zrobili mi wielką krzywdę bo mogłam zdawać. znam co najmniej 3 osoby, które maja prawo jazdy mimo, że na jedno oko nie widzą. mój znajomy ma -6 a na drugie nie widzi i jeżdzi.

Gość Urza83
Cześć VX. Dlaczego miałbyś zrezygnować z prawa jazdy? Nie lepiej pójść do okulisty i zapytać go opinię? Ja sam nie dowidzę w jednym oku w 70%, czyli można powiedzieć że mam jednozwroczność. Posiadam prawo jazdy i jeżdżę samochodem od 2004 roku i nie miałem do tej pory żadnych problemów z prowadzeniem samochodu. Jedyny minus to jest taki, że nie mogę być zawodowym kierowcą i nie mogę mieć prawa jazdy na motocykl. Ws kat. B nie ma żadnych przeciwwskazań. Pozdrawiam