Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ll*

szczepionka przeciw różycze przed ciążą !!!

Polecane posty

witam, nie moge znalesc kkarty szczepien, byłam w osrodku zdrowia pytac czy szczepionka p/w rozyczce jest płatna ...podono ze nie i czy roczniki 80 + dóra były szczepione, poinformowano mnie ze nie bo ta szczeiponką szczeipili od ok 96 roku. moze wiecie cos wiecej czy wy byłyscie szczpione pytam kobiety roczniki 75-85. ----------------------------------------------- i jesli wiecie to napiszcie czy jest robione badanie czy szczepionka przed ciażą na cytomegalie!!! i jaki jest koszt dziekuje

czytałam ostatnio, że jeżeli kobieta miało szczepienie na różyczkę wcześniej niż 10 lat przed zajściem w ciążę to i tak jej juz ono nie chroni. Czy masz przeciwciała można sprawdzić robiąc badanie krwi, na cytomegalię chyba nie ma szcepionki, przynajmniej nic o tym nie słyszałam....

w moich czasach dzieciństwa prawie wszyscy chorowali na różyczkę, ja też- lekarz mi powiedzial ze nie musze się szczepić, a ty napewno nie chorowałaś?

nie chorowałam na rozyczke ani na odre chorowałam na swinki i na ospę no to przynajmniej wiem ze istnieje prawdopodobienstwo ze mogłam byc szczepiona, w szk sredniej powiedzcie mi jeszcze dziewczyny z rocznika 80 i wyzej czy macie na ramieniu prawym znaczek po szczepionce? to było szczepienie przeciw tezcowi lub własnie rozyczce wczesniejsze roczniki 70 i wyzej nie maja tego znaczku one maja inne znamie wieksze koło na zewnwetrznej ręce od góry po tym mozna poznac jaki ktos jest mniej wiecej rocznik czy przed 30 czy juz po --------------------------------------------------- no i co z tą cytomegalią, robiłyscie badania lub szczepionke/? ja naczytałam sie ze jest ona niebezpieczna i niesie straszne powikłania dla dziecka

Nie znaczka nie ma blizna jest po szczepieniu na gróźlicę. Szczepieni byliśmy w 2 klasie podstawówki. To koło nie pamiętam na co było. Ja tego nie mam. Badanie na cytomegalie będę robić w najbliższym czasie. Dodatkowo robiłam już badanie na hiv, czego niestety większość dziewczyn nie robi, bo uważa, że nas to nie dotyczy. Bo przecież albo się zabezpieczały albo miały stałego partnera. Dodatkowo jeszcze toksoplazmoza. Każda choroba jest niebezpieczna w ciąży.

Gość to kolo to tez gruzlica
tylko potem juz dawali co innego i slad po szczepionce jest inny. ja jestem '77 i na rozyczke bylam szczepiona pod koniec podstawowki - chyba w 7 klasie. wszystkie dziewczynki byly szczepione (do tej pory pamietam nasze rozbawienie, jak nam pielegnierka powiedziala, ze do 3 miesiecy po szczepionce nie wolno zajsc w ciaze :) ).