Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jestem deską przegrałam życie

CZy lepiej słuchac lekarza czy ulotki???????????

Polecane posty

Mam takie pytanie, może ktoś się zna: bo lekarz zapisał mi antybiotyki: jeden do oczu, kazał go wkrapiac co 2 (!!!) godziny, a na ulotce jest napisane 2-4 razy na dobę, a drugi taki normalny i tam jest napisane, ze osoby powyżej 45 kg powinny przyjmować 2 razy na dobę 750mg, a lekarz kazał mi przyjmowac 3 razy na dobę 750mg. Czy to nie jest drobna przesada? Lepiej trzymac się ulotki, czy porad lekarza?

Gość ulotka
na ulotkach pisze : jezeli lekarz nie zaleci inaczej... to wtedy nalezy stosowac sie do ulotki

Gość lepiej zapytać
Na Twoim miejscu ponownie wybrałabym się do lekarza, albo jak nie masz możliwości, to idź do apteki.

No ale właśnie stamtąd wróciłam:( Musze leżeć w łóżku, bo jestem chora:( Zawsze tak jest, najlepiej do lekarza nie chodzić i jest święty spokój:P Lepiej się posłużę ulotką, bo w końcu nie każdy lekarz musi wszystko pamiętać, a antybiotyk co dwie godziny to chyba lekka przsada, tym bardziej, ze mam go używać 7-10 dni:(

Gość ojej no faktycznie
duże dawki :o czy to aż tak duży stan zapalny ? można wiedzieć co się stało, że musisz tyle antybiotyków brać ?

NO nie wiem... chora jestem po prostu:) Jestem dumna nosicielka gronkowca, przyatakował mnie jakiś wirus z 4 dni temu, no i teraz mi sie rozniosło wszystko, dostałam jakiegoś zapalenia spojówek, mam katar, kaszel, jestem zaflegmiona, no i gardło mnie boli:(

Gość BojeSieBuki
ULOTKA NIE PISZE TYLKO JEST NA NIEJ NAPISANE_ DEBILU!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość ojej no faktycznie
Biedna :( taka pogoda, ciepło, fajnie, a tu leżeć trzeba i chorować, jak to zrobiłaś ? ;) nie no, z gronkowcem i oczami nie ma żartów, właśnie 2 tyg. temu mój kolega stracił wzrok w jednym oku, doszło do zapalenia nerwu wzrokowego, od gronkowca, za długo zwlekał z pójściem do lekarza, aż w końcu trafił w nocy do szpitala, z 4 różne antybiotyki mu zaserwowali :o

Gość ulotka
BojeSieBuki przepraszam cie bardzo ze sie zle wyrazilam DEBILU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość ojej no faktycznie
jestem deską.. --> nie no, jaki katafalk :D silna jesteś, wyjdziesz z tego :) Napisałam to o koledze tak ku przestrodze, żebyś nie lekceważyła choroby, bo potem powikłania nie są fajne :o Ja sama unikam lekarzy jak ognia, to Cię rozumiem :) od ponad 15 lat nie byłam u żadnego lekarza :p leczę się sama, głównie inhalacjami jak mnie coś łapie, hartuję się, na razie jakoś jeszcze dycham ;) o antybiotykach i to w takich ilościach to nawet nie chciałabym słyszeć, ale skoro to gronkowiec, to za bardzo nie masz wyboru, musisz te dawki wybrać :o Przy okazji nie zapomnij o osłonowych !!

Gość trudno jest raczej słuchać
ulotki....hm....

NO wiem, że ulotki sie nie słucha:O Ale zawartych w niej zaleceń-tak:O Kurde, ludzie.. Nie czepiajta się tak, na wzrok mi sie rzuca, choć i tak jestem niewidoma:) Ale jednak coś mi się wydaje, ze antybiotyk co 2 godziny to jest przegięcie lekkie. No jakoś to tak nieludzko brzmi nawet. No i nawet nie wiem, czy by mi taka buteleczka wystarczyła na ponad tydzień, jakbym sobie to wpuszczała do oczu co dwie godziny... Dziwne.

Gość zazwyczj na ulotce jest
napisane zażywać......, o ile lekarz nie zaleci inaczej czy coś w tym stylu. To lekarz decyduje bo to on zna twój przypadek a nie producent leku!!!

lekarza się słucha, jeśli stwierdził, że masz posuniętą infekcję, to mógł Ci zlecić większą dawkę, lekarz raczej zna antybiotyki które pisze i wie na jaką masę ciała ile można, ulotka ulotką, ale lekarskie wskazania są najważniejsze

Gość a taka jedna
Pamiętaj koniecznie żeby brać leki osłonowe 1 GODZINĘ PO ANTYBIOTYKU - antybiotyk zabija też twoje "dobre" bakterie i jak weźmiesz w tym czasie to lek się juz wchłonie a ty odbudujesz sobie florę bakteryjną i będzie OK, antybiotyk bierz tak jak kazał lekarz-przy gronkowcu nie ma żartów trzymaj się i szybko zdrowiej 🌻 🖐️

Gość rada x
cyt.:jestem deską przegrałam życie No dobra, no... To ja juz nic nie wiem Będę używała tych kropli często a antybiotyk 3 razy na dobę... Rada: ponieważ choroba dotyczy górnej części ciała(gardło, nos) to powinnaś zrobić wymaz z gardła na posiew i antybiogram, wtedy na podstawie antybiogramu lekarz przepisze adekwatny antybiotyk. Ponieważ piszesz i o katarze, to na katar antybiotyk nie działa, gdyż katar to wirus. Jedyna rada to płukanki roztworem soli, dentoseptu, tak by wciągać roztwór każdą dziurką nosa osobno i poczuć roztwór w gardle. Dodatkowo inhalacje z inhalolu. Organizm w >90% zdolny jest sam zwalczyć chorobę, ale po spełnieniu 4 warunków. Więcej na www.vademecum.zdrowia.prv.pl