Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polak ale prawdziwy

Polak wyjeżdżający za granicę przestaje być Polakiem

Polecane posty

Gość Polak ale prawdziwy

Polak wyjeżdżający na stałe podkreslam na stałe za granicę przestaje być według mnie Polakiem. Nie mam nic do tych ludzi i nie chcę ich obrażać. Każdy ma prawo do szczęścia i każdy może sobie wybrac kraj gdzie chce mieszkać. Nie uważam tez żeby ci ludzie byli jakimiś nieudacznikami czy w jakikolwiek sposób byli gorsi. W wiekszości to odważni, pracowici, przedsiębiorczy ludzie i życze im wszystkiego najlepszego. Uważam jednak, że nie maja oni juz prawa nazywać sie Polakami a juz na pewno nie maja prawa pouczać rdzennych Polaków w kraju co dla nich dobre i jak maja żyć tak samo jak my nie powinniśmy pouczac tych nowych Anglików czy Irlandczyków jak oni maja żyć. Proszę mnie dobrze zrozumieć. Ci ludzie żyja juz sprawami swoich nowych ojczyzn i sa najzwyczajniej w świecie oderwani od problemów kraju w którym kiedys mieszkali i nie maja pojęcia jak sie naprawde żyje Polakom i jest tak nawet wtedy jesli przyjeżdżaja tutaj 2 czy 3 razy do roku w odwiedziny. Dlatego dla waszego dobra integrujcie się z tamtejszymi społeczeństwami, poznawajcie ich kulturę, mentalność tak aby wasze dzieci były juz u siebie. Natomiast prosze nie wydawajcie pochopnych sądów na temat tego co się dzieje w Polsace i nie pouczajcie Polaków jak maja żyć. My lepiej znamy nasze problemy i sami musimy zrobic porządek w naszym polskim domu. Natomaiast z drugiej strony nikt nie ma prawa obrażac emigrantów i nazywac ich zdrajcami czy nieudacznikami jak to się niestety często zdarza. Każdy ma prawo żyć gdzie chce i jak chce byle nie wchodził w parade innym. Obustronny szacunek przede wszystkim moi drodzy ale bez wzajemnego pouczania i obrażania.

Gość aleksander nieznany
Zgadzam się. Niech się zajmą swoim (angielskim, irlandzkim, niemieckim, włoskim) podwórkiem anie wtrącaja się w nasze sprawy :o

Gość porabalo was
Was chyba porabalo mieszkam w Angli 4 lata i nie jestem polka nie mam prawa decydowac o moim kraju? gdy sie zrzekne obywatelstwa to macie racje a tak chyba z nudow wysuwacie takie teorie , a emigracja przed komunizmem lub nacisk komunizmu na wyjazd za granice , nie dorosles smarkaczu swiat emigracji .... na emigracji ludzie sa wlasnie w 100% polakami , i pomagaja na ! !)))) na 10000 roznych sposobow polakom w polsce ... nie wiesz o czym piszesz mowisz i myslisz nie... ty nie myslisz!!!!

A ja mysle, ze Polak Polakiem zostanie zawsze:), jednak fakt faktem, ze Ci na emigracji juz niewieli moga powiedziec o terazniejszym zyciu w Polsce, zyja zyciem innej kultury. Pierwsza wypowiedz byla chyba na najlepszym poziomie a ostatnia to masakra :), totalny brak kultury :). C\'ya ;-)

Gość własne podwórko
Dokładnie niech Angole zajmą się własnym podwórkiem a nie udaja wielkich Polaków i stale nas pouczają.

Gość porabalo was
wiesz jak pomagam na tej emigracji zbieram kase na domy dziecka ubrania itd zachecam do zwiedzania polski poznania kultury no wtym przypadku nie waszej!!, pomagam wydajac gazete promuje polske ty maly pusty czlowieku nie wypowiadaj sie a ty co zrobiles dla polski wysrales sie rano i poleciales po zasilek!!!

\"porablo was\" -> zlituj sie :( i prosze spojrz na wlasna kulture :):), jak mozesz tak pisac o kims, ze jest pusty, ze nie mysli, itp. nie znajac go to jest brak kultury wlasnie :)

Gość kultura osobista
Masz racje szatyno niestety tym emigrantom brak elementarnej kulrury osobistej

Gość kultura osobista
Ogólnie zgadzam się z autorem topiku. Polak mieszka w Polsce a w UK to co najwyżej Angol polskiego pochodzenia.

Gość porabalo was
co zrobiles dla swojego kraju polaku?

Gość kultura osobista
Jak nie płacisz w Polsce podatków to nie masz prawa się wypowiadać. Taka jest stara zasada demokracji jeszcze z czasów Starozytnej Grecji.

Gość roman kubica
Tyśka a ty co Angielka, Irlandka czy Niemra?

Polka. bez wzgledu na to czy bede mieszkac w Angli,Pakistanie czy Turkmenistanie.Polak studiujacy filologie angielska romanistyke przestaje byc polakiem bo nie poznaje kultury wlasnego kraju tylko innego.ot co.

Gość porabalo was
a na kogo mam placic podatki? na ciebie nierobo? do drugiej w nocy siedzialam w pracy jak zrobic koncert z udzialem dzieci dla dzieci w polsce nie wkurwiaj mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość sfdfdddddfd
ci co zostali tez chca pouczac emigrantów, autor topiku jest najlepszym przykładem:o jakby wszystkie rozumy zezarl, jakby wiedział dlaczego ktos wyjechal, jak by wiedział jaka ktos mial sytuacje bytowa w kraju..

Gość efkaaaa otu
kultura osobista - ale pierdzielisz jak baba w ciąży a czy od "wypowiadania się" dzieje się cokolwiek:O ? czy szary tłum ma AŻ taki wpływa na koniunkturę gospodarczą/politykę/służbę zdrowia:O ? co najwyżej mogą sugerować, a i tak, do końca łańcuszka to echo nie dojdzie w naj. przypaku. emigranci na stałe z reguły emigrują do bogatych państw obserwują, mają szanse porównać: dlaczego u nas, mimo zdolnych pracowitych ludzi, dzieje się źle...co należałoby polepszyć wzorem silniejszych. czas powstać, otrzepać kolana. u nas w zach. Polskiej ludzie są wysyłani na zbieranie praktyki, "podglądanie" lepszych do innych krajów, by móc to później wcielić w życie u nas. no i dobra promocja kraju, a co za tym idzie, rozwinięcie turystyki u nas, to też b. dobry kop w przemysł. a te dumę i śmieszne arumenty zachowajcie dla siebie 🖐️

Gość roman kubica
Powiem krótko emigracja strasznie chamieje co widac po pani z Anglii.

Gość roman kubica
Efkaaa mama pytanie dlaczego w Niemczech w Anglii, w Hiszpanii jest bogactwo a w Polsce bieda. Czy ludzie sa tam bardziej pacowici, mądrzejsi. Co jest powodem? Czy aby nie 40 lat komuny? Porównaj sobie BRD i DDR.

Gość efkaaaa otu
ddr już dorównuje!!!! mój drogi niemalże brd więc czemu my kurna nie możemy! to pewnie tylko jeden z powód, i na co się oglądać ciągle w tył !

Gość ergosum
Ktos juz to napisał i ja sie z tym zgadzam. Niech się zajma własnym podwórkiem a nie naszym polskim. Oni tu się wychowali ale teraz maja inne podwórko i nne zabawki i niech się lepiej nie wtrącają. My sie do ich spraw tez nie wtrącamy.

Autor w sumie nie sprecyzował czy Polak przestaje byc Polakiem kiedy wyjezdza za granice wtedy kiedy wyjezdza bo ma kaprys mieszkac za granica czy wtedy kiedy zmusza go do tego sytuacja finansowa.

Gość porabalo was
Anglia mam dochod z koloni oczywiscie a przedewszystkim u nich nie bylo komunizmu ,, kazdy woli inwestowac w Angli niz w polsce bo sie boja ze zostana oszukani itd...

Gość roman kubica
Wiesz ile zachód tam wpakowal kasy setki miliardów euro. Polacy sa znacznie zdolniejsi i pracowitsi od leni i nierobów z zachodu tylko, że niestety mieliśmy 40 lat komuny. Nie wiem czy wiesz ale w tym roku nasz PKB osiągnie według prognoz Komisi Europejskiej 7% i będzie najwyśzy w Europie. Chciałbym widziec tych Anglików, Francuzów, Hiszpanów gdyby mieli 40 lat komuny.

Gość efkaaaa otu
czemu w niemczech korupcja jest tak rzadka jak u nas jej brak :O? czemu pkr jest 3 razy niższy czemu bezrobocie ciągle spada ? a u nas rośnie ewe na tym samym poziomie. To żadne skutki komunizmu, tylko kalectwo obecnych 🖐️ tyle w temacie ciemnoto nasza :O 🖐️

Gość porabalo was
patrz moj post wyzej napisalam to samo!!!!

Gość porabalo was
Wiec nie denerwujcie mnie ze nie jestem polakiem bo wiec robie dla polski niz ktory kolwiek z was ok !!!!

Gość ergosum
No to wypierdalaj Niemro do swoich jak tak nie lubisz Polaków. Bęziesz miała sam miód. To sa właśnie typowi emigranci pluja na Polske ale sie obrażaja kiedy ktos im powie, że nie sa Polakami. A może Polacy to podludzie tak jak twój idol Adolf mówił hę? Wyjeżdżajcie nieudacznicy jak wam źle w Polsce i nie wracajcie. Ten kto ma głowe na karku i chce pracowac da sobie w Polsce radę.

Gość efkaaaa otu
i jeszcze jedno, jasne że historię mamy nieciekawą i się za nami ciągnie, ale to nie powód, by nie próbować, by nie być otwartym na inne kraje, doświadczenia mocniejszych i silniejszych celem polepszenia obecnej sytuacji. takie ciągłe patrzenie wstecz dobre dla leniwców i typowego Polaczka który woli machnąć ręką i powiedzieć "a na co to nam panie". grrrr 🖐️