Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna osoba

W lato pchuną mi nogi a jak jest zimno, to odmarzają. Czy można coś z tym zrobić

Polecane posty

Gość taka jedna osoba

W lato dosłownie po 2-3 minutach stania mam od razu czerwone stopy:O Wygląda to obrzydliwie, a po dłuższym czasie jeszcze puchną i np. zawsze obcierają mi się wtedy nogi w butach:( Z kolei jak temperatura spada tak do 3 stopni, to juz odmarzają mi stopy, ręce jeszcze wcześniej... Nawet nie mam żylaków, tylko takie widoczne żyły brzydkie z tyłu ud, ale to jest rodzinne u mnie. Poza tym mam beznadzijne ciśnienie krwi i krążenie, a także wadę serca:( Wiem, że nic na to nie poradzę, ale czy są przynamniej jakieś preparaty, które mogą mi pomóc? Stosowałam w zeszłym roku żel SapovenT i był ok, tylko że działał przez jakieś 2 godziny;) A wolałabym nie chodzić bez przerwy do łazienki żeby się posmarować żelem. Więc myślałam o jakichś tabletkach. Ale one zawierają trokserutynę albo escynę najczęsciej. I teraz mam pytanie: - co jest skuteczniejsze? - dlaczego czasami przy tych samych dawkach escyny czy trokserutyny każą brać różne ilości tabletek na dobę?:O Np. Venotrex ma 300mg trokserutyny a trzeba brać 3 razy na dobę, Venolan ma 300mg też a stosuje się 1-2 razy na dobę, a Troxeratio 300 ma tyle samo i stosuje się 1 raz na dobę:O Nic nie rozumiem. Czy komuś w ogóle te preparaty pomagają?????? Wiem, ze dużo napisałam, ale jak ktoś odpisze, to bedzie fajnie:)

Gość widzę szalone zainteresowanie
tematem;) 🖐️

Gość zimna woda
plukaj nogi na zmiane w zimnej i cieplej wodzie. najlepiej rano pod prysznicem. zawsze od dolu do gory i najpierw prawa noga potem lewa.

Gość timbim
Możesz stosować też specjalne uciskowe rastopy przeciwżylakowe, masować nogi od dołu do góry. Stosować naprzemienne natryski tak jak ktoś juz pisał. To tak aTwoja uroda: kiepskie krążenie plus słabe żyły. Prędzej czy później wyskoczą żylaki. Unikaj obcisłych dżinsów i wysokich obsasów. Ćwicz mięśńie nóg, np rowerki w powietrzu, dużo się ruszaj. Kontroluj wagę bo nadmierne kiloski też sprzyjają żylakom tak samo jak stojąca czy siedząca praca. Co do tabletek to trudno powiedzieć często na opakowaniech nie podają ilość danej substancji tylko jakieś przeliczniki. Np dana substancja może występować w rózncyh formach i jedne są lepiej inne gorzej przyswajalne, dlatego jednego preparatu wystarczy 1 tabletka, innego trzeba łyknąć 3 by zyskać to samo działanie lecznicze.

Gość taka jedna osoba
dzięki, ale ja przez wiele lat spędzałam kilkanaście godzin dziennie na zajęciach aerobowych, tańcu, jodze i siłowni, dużo się ruszam, jestem chuda (bmi18), nie jeżdżę samochodem więc sporo chodzę. Na koniec prysznica zawsze polewam nogi silnym strumieniem zimnej wody, często trzymam je u góry, ale... to nic nie pomaga:( No i tak jak tylko stanę, to od razu puchną mi nogi. Dosłownie po minucie stania, jak jest gorąco:( A że nie mam samochodu, to musze czasami postać na przystanku, włąśnie głównie jestem na nogach lub siedzę i efekty są takie, jakie są. Nie noszę obcisłej blielizny, spodni ani obcisłych ubrań. Rajstopy uciskowe sa ok, ale moge je nosić zimą, wiosną, jesienią, ale nie teraz, kiedy jest 25-35 stopni. Jest to dla mnie ogromny problem...

Gość taka jedna osoba
*kilkanaście godzin w tygodniu miał być:) Mam nawet niezłe mięśnie nóg, może nie łydek, ale ud na pewno, ie wiem, co jeszcze mogę zrobić... Nie chodzę na obcasach też. Już nie wiem, co mam robić😭

Gość zimna woda
a jakie nosisz buty? moze kup sobie jakies wygodne, dobre adidasy, lub jakies wkladki ortopedyczne. moze troche pomoze.